MAYIS 2016 / SAYI: 30

-
Genç Çiftçiler ve Sürdürülebilirlik
Genç nüfusun en azından bir kısmını köylerde tutmak, köy kültürünün sürekliliğini sağlamak önemli bir konu… Bunun için yapılan çalışmalara saygı duymak gerekiyor. Ancak, anlaşılacağı üzere konu yalnızca ekonomik boyutuyla ele alınırsa eksik kalacaktır.
-
Beslenmede Yin-Yang ve Ötesi-2
Nisan ayı yazımda beslenmede yaşam enerjisi Qi (chi) ve Beslenmede Yin-Yang üzerinde durmuştum. Bu ay yiyeceklerden aldığımız enerji ve bağışıklığımızı nasıl geliştirebileceğimize değineceğim.
-
Jeotermal ve Borun Bağlardaki Etkisi
Günümüzde Jeotermal kaynaklı atık sulardaki bor bir zenginlik olduğu kadar çevre kirliliğine neden olan; içme, kullanma ve tarımsal sulama suları için bir kirletici; tarım toprakları için mevcut bir tehlike oluşturmaktadır.
-
Arazi Toplulaştırması ile Bina Toplulaştırması: Yeşil Kentler
Arazi; sınırları belirli, üzerine ekim ya da dikim yapılabilme potansiyeli olan, imar uygulamasına dahil edilmemiş boş topraklardır. Toplulaştırma ise, birleştirme, bir araya getirme, düzgün hale getirme anlamlarına gelmektedir.
-
Kaliteli İlek = Kaliteli İncir
Bu yazıda amaç; taze ve kuru incirde kaliteyi olumsuz etkileyen ve sağlıklı olmayan ilek meyvelerinin kullanılması sonucu ortaya çıkabilen “İncir İç Çürüklüğü Hastalığı” hakkında bilgi vermek.
-
İlaçtan Önce
Bu yazıda yoğun pestisit kullanılan üzüm yetiştiriciliğinde ilaç kullanımı azaltmaya, zirai mücadele etkinliğini artırmaya yönelik tedbirlerden bahsedeceğiz.
-
Et İthalatı Yeniden Başlıyor
Hayvancılık bir ülkede yaşayan insanların kaliteli protein mineral madde ve yağ gereksinimlerinin karşılanmasında önemli bir uğraş alanı. Bu nedenle gelişmiş ülkelerde tarımsal faaliyetlerin yaklaşık yüzde 70’ini hayvancılık oluşturuyor.
-
Dünyada ve Türkiye’de Ham Tane Zeytin, Sofralık Zeytin ve Zeytinyağı Piyasası
Türkiye'de de özellikle 2005 yılından bu yana önemli tarımsal destekler verilmekte. Ancak 2005 yılından bu yana beklenen ürün miktarına bir türlü ulaşılamamış bu da sektörü zaman zaman zora sokmuştur.
-
Festivale Hazırlanırken (Urla Enginar Festivali)
Festivale Hazırım. Bu sene 29-30 Nisan ve 1 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek olan Uluslararası Urla Enginar Festivali'nin ilki geçen sene düzenlenmiş ve çok ses getirmişti.
-
Zirai İlaçlar Arıları da Zehirliyor
Zirai ilaçlardan en çok etkilenen ve dünyada nüfusu hızla azalan arılar için de yapacak çok şey var. Buğday Derneği yeni projesi “Ekolojik Arıcılık Eğitimi” ile arıları yaşatmak için çalışıyor.
-
Hani Organik Tarım Yapacaktık?
Sağlıklı gıdaya erişmenin insanın en temel hakkı olduğunu, organik tarımın ortaya çıkış amacı ve felsefesini tekrar düşününce “Hani organik tarım yapacaktık?” sorusunu sormamız gerekiyor galiba…
-
Arı Sütü
Bal arılarının kendi yavrularını beslemede kullandıkları bu mucizevi ürünün (Arı Sütü) bizler için ne kadar yararlı olduğunu biliyor muydunuz?
-
Lefkoşa
Kombos'tayım. Önde oturuyorum; sağ tarafımda şoför, sol yanımda genç zayıf bir kadın var. Yok yanlış yazmadım, burada trafik soldan işliyor. Ada'ya İngilizlerden kalan bir armağan...
-
Nadas
Elbette ne demek olduğunu biliyorsunuz ama özellikle bahar mevsiminde karadan veya havadan bir yere giderseniz bu işin ülkemiz için ne boyutlarda olduğunu anlarsınız. Ekilebilir arazinin nerdeyse yarısı boş.
-
Bahar ve Çevre
İnsanoğlunun doğaya müdahalesi sonucu iklimde değişiklikler olmaya başladı.Doğal olarak canlılar da buna göre hareket etmeye başlıyor. Daha önce İzmir’de hiç görülmemiş kuşların geldiğinin görülmesi, bazı bitki türlerinin dayanıksızlaşması gibi...