Ekim 2016 / SAYI: 35

-
Yöresel Peynirler - II - Coğrafi İşaretleme Kavramı
Türkiye gerek yöresel peynirler, gerekse sanayi tipi peynirler açısından zengin çeşitlere sahiptir. Mevcut olan bu potansiyelin geliştirilmesinde “Coğrafi İşaretler”in anahtar rol oynayacağı kesinlikle unutulmamalıdır.
-
Bir Lezzet Rüyası: Tayland
Çocukluk hayalimdi hatırlıyorum, fillerin olduğu yere gitmek. İçimdeki bitmek bilmeyen ve beni her seferinde dünyanın bir ucuna götüren keşfetmek duygusunun yeni rotası belliydi, uzakdoğu...
-
Yanıbaşımızdaki Tehlike
15 Ağustos 2916 tarihli uydu görüntüsünde Irak, Musul güneyinde yanan petrol rafinerisi/depolama alanı ve buradaki yangın sonucu çıkan dumanlar.Bize ne deyip de geçemeyeceğimiz bu tablonun etkisini yine bilimin desteği ile bulalım.
-
Arıcılıkta Ürün Çeşitliliği ve Pazarlama Stratejileri ‘’Romanya Örneği’’
Ülkemiz çok çeşitli flora kaynakları, yoğun kovan varlığı ve arıcılığa olan ilgi sebebiyle dünya arıcılık sektöründe stratejik bir ülke konumundadır.
-
İncir ve Ekonomisine Genel Bir Bakış
Türkiye, kuru incir üretim ve ticaretinde dünyada ilk sırada yer almaktadır. İncir bu kadar geniş bir yayılış alanı bulmasına karşın, ekolojik koşulların farklılığı nedeniyle değerlendirme şekilleri, bölgeler arasında değişiklikler göstermektedir
-
Bir Gıda Ürününün Organik Olduğunu Nasıl Anlarız?
Son yıllarda organik ürünler dünyada olduğu gibi Türkiye’de de beslenmede tercih edilmekte ve popülerliği artmaktadır. Peki bir ürünün "organik" olup olmadığından nasıl emin oluruz?
-
Tarımımızın Yarınlarına Adı Konulmamış Sosyal Bir Tehdit
Ülkemiz kırsal nüfusu 1990’larda %40 civarında idi. 2009 yılına gelindiğinde %24'lere düşmüştür ve söz konusu oran değişirken, çok önemli bir nokta gözden kaçmaktadır: tarım kesiminde azalan nüfusta başı gençler çekmektedir.
-
Bağcılıkta Çinkonun Önemi
Bağcılıkta en önemli kültürel uygulamalardan biri gübreleme olup, çinko eksikliği en yaygın mikro besin elementi noksanlıklarında biri olarak kabul edilmekte ve bitkisel üretimde önemi giderek artmaktadır.
-
Ayçiçeği ve Yağının Kültür Tarihi
Anavatanı Orta Amerika olan ve olasılıkla M.Ö.2000-2500 gibi daha kuzeyde evcilleştirildiği iddia edilen ayçiçeği günümüzde dünyanın hemen her yerine yayılmış ve yağlı tohumları nedeniyle üretilen bir endüstri bitkisidir.
-
Bahçelerde Kış Bakımı
Soğuk stresi ve don tehlikesi kapımızda. Hatta bu senenin ilk karı eylülde geldi. Bahçeli evi olanlar, ya da yazlıklarını kapatıp gidenler, balkonlarını çeşit çeşit bitkilerle bahçe haline getirenler tedbirli mi peki?
-
Tarımda Sosyal Medyanın Kullanımı ve Etkisi
Tarımda sosyal medya bu tür girişimlerle kırsal kalkınma için bilgi, iletişim ve bilgi yönetimi kapasitelerini artırarak aslında katkı sağlamaya çoktan başlamıştır. Modern bir çiftçi olmak için dönümlerce araziye sahibi olmak zorunda değilsiniz.
-
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO)
Gerek yediğimiz gıdalarda gerek evde beslediğimiz evcil hayvanlarda GDO’lu canlılara rastlanır durumdadır ama çoğumuz bunların ne olduğunu ve hangi amaçla üretildiğinden bihaberiz.
-
14. Eurofed Kongresi – Gent / Belçika
Avrupa Yağ Birliği'nin düzenlendiği Eurofed Lipid Kongresi bu sene Belçika’nın Gent Kenti'nde gerçekleşti. Akademiden ve yağ sektöründen 600 civarında katılımcı gelmektedir kongreye.Bu sene geçen senelere oranla daha fazla diğer yağlar ön plana çıkmıştır.
-
Melis Sevinir ile Çocuk Yogası
Çocuk yogası eğitmeni Melis Sevinir çocuk yogası nedir, faydalari nelerdir, uygulama nasıl olur bizlere anlattı. Bildiğimiz yogadan biraz daha farklı yol izlenen çocuk yogası çocuğun fiziksel ve psikolojik gelişimi için çok da faydalı.
-
TTIP - Devletler Anlaşıyor, Halk Karşı Çıkıyor
Avrupa’da emekçiler, AB-ABD arasında görüşmelerin devam ettiği Transatlantik Serbest Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) ve AB-Kanada arasında görüşülen Kanada Serbest Ticaret Anlaşması (CETA)’na karşı ayaktaydılar.