MAYIS 2014 / SAYI: 7

-
ÖLÜMSÜZ AĞAÇ ZEYTİN: KUTSAL TÖREN (DERLEME)
Bütün ağaçların ilki denilen zeytin ağacının efsaneleri, sembolizması, tarihi ve Zeytin Dendrolojisi...
-
DUYGUSAL BİTKİLER
Yazının konusunun “sizinle birlikte oturup, dertlerinize ortak olan, hatta sizin için gözyaşı döken bitkiler” olmadığını anlamışsınızdır artık büyük ihtimalle ama emin olun, eğer siz bir bitki olsaydınız bunu anlamanız çok daha hızlı gerçekleşecekti!
-
ATEŞ ve OCAK
Doğanın yarattıklarına karşılık, insanoğlunun yarattığı her şey olarak tanımlanabilecek kültür ve bunun öğeleri ise başlangıçta açlık ve korunma dürtüsünün bir ürünü olarak gelişmiş ve daha sonra başka mecralara doğru yoluna devam etmiştir.
-
GIDA MANİFESTOSU
SAĞLIK benzini dolu bir depo ile koyulabilmek yola... Sorunsuz bir seyahatin garantisi değil elbette ancak aksi durumda zor bir seyahat hatta yolda kalmak dahi mümkün. Klasik olsun; “Sağlık her şeyin başlangıcı”.
-
İYİ, TEMİZ ve ADİL GIDANIN YAŞAM BULDUĞU YERYÜZÜ HAREKETLERİ
Toprakla ilişkilerini yapay bir düzleme oturtan post modern anlayış doğal döngünün değişmez kurallarıyla savaş halinde olunca, bozulan dengeleri düzeltme yolunda bazı duyarlı insanların attığı ilk adımlar umut verici olluşumlara dönüştü.
-
ŞİFA SANATI HOMEOPATİ
Eğer maddeyi ‘doğru’ şekilde işleyebilirsek bu enerjiyi harekete geçirebiliriz; çünkü madde aslında enerjidir ve bu enerji ortaya çıkarılabilir. Homeopatik ilaçlar da, içlerinde var olan bu gizli enerji harekete geçtiği için şifa veriyor.
-
BATI ŞARABIN ADINI ANADOLU'DAN ALMIŞ
“Vin, vini, vino, vinho, vijn, wein, wine” kelimelerinin kökeninin Hitit’lerden geldiğini biliyor muydunuz? Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayat Erkanal bu konuda bakın neler diyor:
-
ŞARABI MUTFAĞINDA TATMAK
Bir şişe şarap açtınız ve bardağınıza doldurdunuz. Merakla ve heyecanla şarabınızı tatmak üzeresiniz. Ama bir dakika durun, bu şarabı ilk tadanın siz olduğunu mu düşünüyorsunuz? Eğer öyleyse, yanılıyorsunu ;)
-
BİR EFSANE: RIEDEL
1756 yılından günümüze aynı aile tarafından yönetilen, 250 yıllık geçmişe sahip, dünyaca ünlü Avusturya'lı Riedel kadeh ve karaflarını, yeme ve içmeye meraklı olup da bilmeyen yoktur sanırım.
-
ULUSAL ŞARAP ÖRGÜTLERİ: BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR MI?
Ulusal şarap örgütleri, ülke şarapları için iç ve dış pazarda bir kimlik oluşturulması konusunda en etkili kurumlardır. Ülke bazında genel bir marka oluşturmak şarap endüstrisinde çok etkili bir pazarlama yöntemidir.
-
MEŞE FIÇI
Antik çağda şarap toprak küplerde saklanırdı. M.Ö. 3'üncü yüzyılda fıçıyı ilk deneyen Keltler oldu. Binlerce yıl boyunca çam, kestane, gürgen, ceviz fıçılar denendi. Meşenin şarabı zenginleştirici özelliği ancak 20’nci yüzyıla gelindiğinde fark edildi.
-
KAN KIRMIZI SAĞLIK: DOMATES
Tarihine baktığımızda domatesin gerçek boyutu kiraz domates diye tabir ettiğimiz boyutlardaydı ilk başlarda ve daha sonra aşılama teknikleriyle bugün yediğimiz domates haline geldi. Ayrıca önceleri yeşil tüketilip, rengi kırmızıya dönünce de çöpe atılırdı
-
GREENPEACE
Topluma önemli görevleri üstlenen ancak niyetleri, vizyon ve misyonları tam anlaşılamayan yapılar tarihte olduğu gibi günümüzde de vardır. İşte Greenpeace de tam bunlardan birisi.
-
GDO ve TÜRKİYE
Dünya genelinde, yaklaşık 120 milyar dolarlık bir pazar olan GDO verilerine bakarsak, 2014 yılı başı itibariyle, 27 ülkede, 18 milyon çiftçi, senelik ortalama %3 büyüme ile 175,2 Milyon hektar üzerinde GDO’lu ürün ekmekte.
-
ZEHİRLİ GÜZELLİK: HELLEBORE
Paracelsus’un ünlü bir deyişi vadır; bir şeyin ilaç ya da zehir olduğunu dozu belirler diye. Doğa aynen bunun örnekleriyle doludur.Bu bitkiler arasında bir de “zehirli güzellik” olarak tanınanı vardır ki; “Helleborus” ya da kısaca “Hellebore” diye geçer.