Ocak 2017 / SAYI: 38

-
Tarımın İletişim Sorunu
Modern dünya, tanışmayanların arasında iletişimin yaygın olduğu bir dünya.Ama daha da zoru tarım sektöründe iletişim olmalı... Her bölgesinde ayrı lehçe konuşulan ve tarımsal üretime ilişkin kavramlara farklı anlamlar yüklenen bir ülkede yaşıyoruz.
-
Yöresel Peynirler V - Karadeniz Bölgesi
Karadeniz Bölgesi uzun yıllardan bu yana yöresel süt ürünleri açısından zengin bir çeşitlilik gösterir. Bu ürünlerden çok küçük bir kısmı endüstriyel olarak üretilmekte, büyük bir kısmı ise mahalli koşullarda yapılmakta ve semt pazarında satılmaktadır.
-
Kıtır Mantı
Yıllar önce Casita’da yediğim ve tadı hala damağımda olan Feraye’ydi burada olmamızı sağlayan. ‘Olur mu, olmaz mı, yapabilir miyiz acaba?’ derken tarifini bilmesek de tahmin ederek uydurmaya çalıştık. Sonuç mu? Olumlu.
-
Organik Tohum
Türkiye, birçok ürün için de mikro gen merkezidir. Bu nedenle, mevcut bitki çeşitliliğinin korunmasının önemi bilinmekte ve çeşitli muhafaza programları uygulanmaktadır.
-
Allelopatik Yaşam
Etimolojik olarak “karşılıklı acı çekmek” anlamındaki Yunanca kökenli “Allelo” ve “Pathos” kelimelerinin birleşmesinden oluşan, karmaşık bir genetik, fizyolojiye ve mekanizmaya sahip Allelopati;
-
Liverpool, Ararım Seni O En Güzel Halinle…
(Anlatılan; yaşanmakta olan gerçek bir aşk hikayesidir.) 1997’de 9 yaşında bir çocuktum, Reflex’in ‘Sen hep benimsin’i çalıyordu radyolarda…
-
Çiçeklerin Kraliçesi: Gül
Grekçe Rhodon, Latince Rosa. Gülgiller (Rosaceae) familyasından Rosa. Gül tarihi, gül sembolizması ve gül felsefesi harika bir anlatımla karşımızda.
-
Kooperatifçilik: İki Kişiysen Güçlüsün
Tarımdaki kooperatifleşme ile kar eden köylüler tarlalarını, bahçelerini ve ahırlarını terk ederek şehirlere ‘tüketici’ olmaya gelmiyorlar. Bu da ayni zamanda toplumsal barışı da sağlıyor.
-
Kendi Bitkisel Karışımınız
Gördüğünüz gibi “bağışıklık sistemini güçlendirmek için ne yapmalıyım?” sorumu cevaplayacak bir formülasyon yaptım. Burada tabloları birbirini tamamlayacak şekilde de düşünebilirim.
-
Ülkemizde Jeotermal Seracılık
Bitkilerin gelişebilmesi için belirli bir sıcaklığa ihtiyaçları vardır ve bu nedenle seracılıkta ısıtma önemli bir unsurdur. Soğuk yörelerde seralarda alternatif bir enerji kaynağı olarak jeotermal enerji büyük bir önem kazanmaktadır.
-
Maviyemiş (Likapa) Antioksidan Yıldızı
Ülkemizde dört farklı doğal maviyemiş türü yer almakta olup, kültüre alma çalışmaları devam etmektedir. Bu meyveler, literatüre yaban mersini olarak girmiş likapalardır.
-
Karanfil Ağacı
Karanfilin alternatifi yoktur. Onun sahip olduğu bazı özellikleri ve kimyası başka hiçbir bitkiyle veya baharatla mukayese edilemez. Kendinizi yorgun mu hissediyorsunuz? Zihin yorgunluğunuz da mı mevcut?
-
İyi Hissetmenin En Doğal Yolu: Bitkiler
Sağlık sadece bireyin vücudunda hastalık ve sakatlığın olmayışını değil; kişinin bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasını ifade eden bir kelimedir.
-
Az Gübre, Az İlaç
Tarımsal üretimde girdileri nasıl kısabileceğimiz hakkında, pratikte kolaylıkla uygulayabileceğimiz yöntemlerden bahsetmek istiyorum. Bu yazıyı bir tek çiftçi bile okusa ve uygulasa ne mutlu bize.
-
Gastronomi Fotoğrafçılığı
Ziraat Mühendisi Cüneyt Görgül bir gastronomi fotoğrafçısı. 08-10/ Aralık /2016 tarihinde II. Uluslararası Gastronomi Konferansı kapsamında İzmir’de “Tatların İzinde" isimli kişisel bir fotoğraf sergisi açtı.