Ekim 2018 / SAYI: 59

-
Editörlerden - Yıllar Sonra Yeniden
Kasırga'mız da var, yıllar sonra İzmir Ticaret Borsası'nın başkanı Sayın Işınsu Kestelli'yle yeniden bir araya gelmemiz de var bu ay.
-
Tarımın Gülen Yüzü: Işınsu Kestelli
2014 Ekiminden sonra bir kez daha sorularımızı İzmir Ticaret Borsası Başkanı Sayın Işınsu Kestelli'ye yönelttik. Bu keyifli sohbeti sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz.
-
Atatürk ve Kooperatifçilik
Ben bugün sizlere, Büyük Önder Atatürk'ün pek fazla bilinmeyen bir yönünden, kooperatifçilik yönünden bahsedeceğim.
-
AVM Kızı
AVM kızı denildiğinde gözünüzde canlanan ilk görüntüler ne olur acaba? Nisan ayının başlarında bana böyle bir soru sorulsaydı eğer, benim aklıma ilk gelen görüntüler süslenip püslenip mağaza mağaza gezen havalı bir kız olurdu.
-
Türkiye’nin İlk Zeytin Kümesi: Edremit Zeytin Kümesi
Kümelenme çalışmaları Edremit Belediye Başkanı Sayın Kamil Saka ve ekibi, Edremit Ticaret Odamız ve Edremit Ziraat Odası’nın ortaklaşa Güney Marmara Kalkınma Ajansı’na vermiş olduğu bir projeyle düşünme safhasından uygulama safhasına geçmiştir.
-
Zeytin Mektebi: Butik Zeytinyağı Üretiminde Hasatta Dikkat Edilmesi Gerekenler
Zeytin meyvesini “Elmas”a benzetirsek, doğru işlenmiş katma değeri yüksek butik zeytinyağı “Pırlanta”dır. Zeytinyağı Üretiminde Hasatta Dikkat Edilmesi Gerekenlere tüm Butik Zeytinyağcılar dikkat etmesi gereklidir.
-
Şeker Otu: Stevia
Steviayı diğer ürünlerden ayıran en önemli özelliği vücuda ne yaptığı değil, ne yapmadığıdır. Stevia’yı şeker alternatiflerinden ayıran özelliği bir bitkiden elde ediliyor olması ve herhangi bir kalori içermemesidir.
-
Zeytinyağının Kıymetli Yan Ürünü: Pirina Yağı
Ülkemizin zeytinyağı sektörünün üvey evladı gibi görülen ancak sektörün tamamını düşündüğünüzde katma değerli ürünlerimizden birisi olan pirina yağı hep göz ardı edilmiştir.
-
Seni Gavata Seni
Bir türlü kısmet olmamıştı şu gavata ya da kavata domatesini yazmak! Bakmayın Bursalılar’ın domates dediğine, aslında turşu biberi de denilen ve de Eskişehir ile Bileciklilerin kamber / kambe biberi dedikleri zat-ı muhterem bir sebzedir kendileri.
-
Bağların Geç Hasada Yönelik Örtü Altına Alınması
Örtünün genel amacı omca üzerindeki salkımları yağışlardan korumaktır. İlk akla gelen, omcanın üzerini su geçirmeyen bir örtü ile kapatmak olmaktadır. Bu tip uygulamalar dünyanın değişik yerlerinde de yapılmaktadır.
-
Uzak Diyarlardan Öyküler: Wesselenyi'nin Lavanta Kurabiyeleri
Dohany Sokağı Sinagogu'nun göğe uzayan bombeli kulelerinin ucunda ilk kuşlar ötüşüyorken, eski bir binanın alt katındaki özenle tasarlanmış ahşap kahve dükkanında iki kadın, yüzleri kıpkırmızı, tezgahın yanında durmuş kendi ayak uçlarına bakıyordu.
-
Kültür Mantarı Üretiminde Mantar Sineği ve Biyolojik Mücadele
Kültür mantarı üretiminde hastalıklar yanında zararlılar ile de karşılaşılmakta olup, bu zararlıların üretim odası içerisindeki varlığı, ürünün verim ve kalitesinde büyük düşüşlere neden olmaktadır. Bu zararlıların en önemlisi mantar sinekleridir.
-
İklim Değişikliği ve Karbon Salınımı
İklim değişikliğinin başlıca sebebi olarak bilinen, atmosferde biriken ve sera etkisi yapan gazların (karbondioksit, metan, diazotmonoksit, hidriflorokarbonlar, vb.) dünya yüzeyinin sıcaklığını arttırması sonucu ortaya çıkmaktadır.
-
Söğüt
Salix cinsini oluşturan boylu ağaç veya bodur çalı halinde, kışın yaprak döken, her zaman yeşil kalan odunsu bitkilerdendir Söğüt.
-
Ülkemiz İçin Alternatif Biyodizel Hammaddesi: Pelemir
Ülkemiz için biyodizel üretim hammaddesi olarak değerlendirilebilecek bitkilerden birisi de Pelemir'dir. Pelemir, soğuğa oldukça dayanıklı olan ve fazla bir iklimsel isteği bulunmayan buğday tarlalarında yabani olarak da yetişen tek bir yıllık bitkidir.