Aralık 2018 / SAYI: 61

-
Editörlerden - Bir Yılı Daha Geride Bırakırken
Zaman ilerlerken biz ileri mi gittik geri mi gittik bilinmez ama işte 2018 de bitti; güzellikleri, sıkıntıları ve patates-soğanıyla (!)
-
Yılbaşı Gelenekleri ve Yemekleri
Yeni yılın başına doğru geri sayım başlamışken, yılbaşı geleneği ve yemeklerine bugünden bir bakmak istedim.
-
Mideye Cila, Bedene Şifa: "Çorba"
Soğuk kış günlerinde bir tas çorbaya kimse hayır diyemez. Kaşıkladıkça içimizi ısıtır, ruhumuzu besler, mutlu eder adeta. İlk kaşıktan sonra "ohh, miss" lafını söyletir çoğu zaman. Mideye cila, bedene şifa diye boşuna dememişler.
-
Yumurta Muhabbeti
Yumurtayı nasıl bilirsiniz? Ey ahali, yumurtaya olan haklarınızı helal ettiniz mi? Bunca yıl yasak kaftanı giydirilmiş yaşam tohumu yumurtayı bize yasaklayanları affetmeli önce!
-
Patetes Soğan Fiyatlarına Genel Bakış
Patates ve soğan gibi sebze ve meyvelerin fiyatlarının zaman zaman artışlarını birden fazla sebebe bağlayabiliriz. Bunları şöyle sıralayabiliriz.
-
Zeytinyağı Sezonu 2018
Bu yıl geçmiş yıllara göre daha farklı bir yıl yaşadık. Her yıl kendi içinde bir önceki yıla göre farklılık gösterir ancak bu yılı diğerlerinden ayıran iki temel özellik var. Birincisi iklim, ikincisi de ekonomik durumumuz.
-
Şehirlerimiz ve Bisiklet Yolları
Şehir içinde bisiklet yolu ve ağlarının tasarlanmasının çevre etkisi de önemlidir. Dünya şehirlerinde uygulanan bisikletli ulaşım politikaları incelenmiş, ülkemizde de hayata geçirilmesinin ne denli önemli olduğu anlaşılmıştır.
-
Su Üstüne Yazı Yazmak
İnsanın binlerce yıldır dikkatini çeken halkalı gezegen Satürn’ün halklarının yüksek oranda su buharı ve buz içerdiğini biliyoruz. Yazımıza sıvı halde su içermeyen bir gezegenle başlamamızın nedeni bu gezegende hayat olduğuna dair kanıtlar bulunması.
-
Tasarımda Zeytin Kokusu
Bir ürün için tasarım yapmak önce o ürünü tanımakla başlar. Hem de bir yeri, bir dostu, bir sevgiliyi, bir hayatı tanımaya çalışırcasına ciddi ve emek harcayarak. Mesela zeytin...
-
Tarımda Yapay Sinir Ağ Uygulamaları
Yapay sinir ağları (YSA), insan beyninin özelliklerinden olan öğrenme yolu ile yeni bilgiler türetebilme, yeni bilgiler oluşturabilme ve keşfedebilme gibi yetenekleri, herhangi bir yardım almadan otomatik olarak gerçekleştirebilmek amacı ile geliştirilen.
-
Çıntar.larca
Genellikle ‘çıntar’ olarak bildiğimiz bu mantara ‘melki’, ‘kızıliçi mantarı’ ‘tillice’ diyen de var, “kanlıca mantarı” diyen de. Çıntar, çeşitleri arasında ülkemizde en çok bilinen yaban mantarı türüdür.
-
Yeni Bir Yıla Girerken Yapmamız Gerekenler
Hepimizin malumu yeni bir yıla az bir zaman kaldı! Yılbaşını sevdiklerimizle sağlık ve mutluluk içinde karşılamak, yılın ilk dakikalarına mutlu girmek hiç şüphesiz hepimizin ortak temennisi!
-
Yaşamın Amacı
Bazı sözler vardır; tek bir cümlede bizleri alır götürür. Bu yazıma işte o kuvvetli sözlerden biri ile başlamak istiyorum: “Yaşamın amacı, amacı olan bir yaşamdır.”
-
X-ışını Bilgisayarlı Tomografi Tekniğinin Toprakların Hidro-Fiziksel Özelliklerinin Araştırılmasında Kullanımı
X ışını bilgisayarlı tomografi, X-ışın cihazlarının en gelişmişi olup ilk olarak 1970’li yılların başında tıbbi görüntüleme (Hounsfield, 1972; 1973) için geliştirilmis ve son yıllarda toprak ve yeryüzü bilimlerinde uygulanmaya başlamıştır.
-
Yeter ki Aşk Olsun!
Bu yazının sahibinin “kim olduğu” hiç önemli değil. Ama yazı önemli. Çünkü "İnsan isterse, 50’sinden sonra bile, “Zeytinyağı Someliyeri” olabiliyor, yeter ki; aşk olsun !..."