Aylara Göre Zeytin Takvimi: Eylül 2019

Ağustos ayı ülkemizin farklı alanlarında farklı şekillerde gelişti. Küresel iklim değişikliğini bu ay yeterince hissettik.

Ağustos ayı ülkemizin farklı alanlarında farklı şekillerde gelişti. Küresel iklim değişikliğini bu ay yeterince hissettik. Ağrı Dağına kar düştü. Ülkemizin kuzeyinde seller oldu. Sıcaklıklar ise güneyde daha da kendini hissettirdi. Bazı yörelerimizden nem yükselmesi haberleri geldi. Ağustosun ikinci yarısı kış derler eskiler ancak henüz kıştan bir emare göremedik. Her şey mevsiminde güzel oluyor tabi ki.

Yaz aylarında klima kullanımının artması sıcaklıkları daha arttıracak. Bu hususta kişisel olarak yapmamız gerekenleri yapmak gerek. Ne kadar az tüketirsek o kadar çok güzel olacak. Doğamız için kırılma noktasında mıyız geçtik mi bilemem ancak köylere kadar klima girmiş. Kışın evi ısıtıyoruz yazın serinliyoruz. Çok pratik. Klimalı traktörlerimizle de rahat rahat tarla bahçe sürüyoruz. Bu lüks biraz fazla gibi geliyor. 

Kışın üşümeyi yazın da terlemeyi göze almamız lazım. Sürekli ılık ve serin hava biraz zor. Hiç klima çalıştırmazsanız hiç buna ihtiyacınız kalmaz. Ama klimaya alışırsanız arabanızdan ve girene kadar sıcaktan bayılırsınız.

Eylül bu iklim de geliyor. 

Zeytin sineği geçen seneki gibi baskın yapmadı. Bunda en büyük etken sıcaklıkların yüksek seyretmesinden kaynaklanıyor. Eylülün ilk haftasından itibaren düşüş bekleniyor ancak bunun gerçekleşmesi için bir çok etken var. 21 eylülün gün dönümü yani yazın bitip kışın başladığı zaman olarak bakarsanız daha sonbahara 21 gün var. 

Zirai mücadelede önemli bir aydayız. Zeytin sineğe kurulu bahçeler için, zeytin fidan tırtılı ise yeni tesisler için mücadele edilmesi gereken zararlılardır. Halkalı leke ve dal kanseri de eylülde havalar serinler ve çiğ yağmaya başlarsa yayılış gösterebilir. Budama yapabilirsiniz. Ancak bunun şartları ve işçilik maliyetleri ağırdır. Her kesim yapıldığında budama makası kloraklı suya batırılarak dezenfekte edilmelidir. Ayrıca kesilen yerlere macun sürülmelidir. Bunun yerine martta daha sağlam bir budama yapılarak bakırlı preparatlarla işi çözebiliriz.

Bahçenizde kuru dip var ise bunlar toplanmalıdır. Bu işçiliği yapmak zeytin sineği veya zeytin güvesi sayısının azaltılmasında önemli bir yer tutmaktadır. Ayrıca dipten sürüm yapmanızı da engeller. Sürüm bahçeler için önerilmemektedir. Eğer hava almayan, nemli bahçeler var ise burada da antraknoz görülebilir. Bu da sofralık kalitesini azaltabilir. 

Yeşil kırma zeytin yapmaya başlayabilirsiniz. Hafiften dönmeye başlamış zeytinlerin kırması acı ve lezzetli olur. Çok gök meyveleri toplamak yerine her gün az az kırma olacak düzeyde olgunlaşmış meyveler yağ asidi kompozisyonu açısından da sağlıklıdır. 

Sektörün bu ay rekolte hesaplama ayı olacak. Çok spekülasyon var. Sosyal medya da ve bahçedeki durum arasında fark var. Gezmek dolaşmak lazım, 22 - 23 Nisan geceleri bazı yerlerde kırağı etkili olmuş. Bunun etkisi görülmektedir. Doğuşların çok güzel olduğu yerlerde tutumlarda zayıflıklar var. Özellikle ülkemizin bir çok yerinde boncuklu meyve sorunu görülmektedir. Bunun da en temel sebebi döllenme yetersizliğidir. Bahçenizde 9 adet A çeşidi var ise 1 adet B çeşidi olmak durumundadır. Bu çeşit de hakim rüzgar yönünde olmalıdır. 

Gübre atmaz isek bahçeden verim alamayız.

Gübre fiyatları doların geri gelmesine rağmen geri dönmedi. Bu husus çok ciddi sorunlar oluşturmaktadır. Üretici buna bir şekilde tepki vermelidir. Elimiz mahkumdur ancak bir şekilde de kendi gübremizi kendimiz yapmalıyız. Yeniden eski düzene dönüp maliyetlerimizi azaltmalıyız. Sonra gübre firmalarının ayağımıza gelmesi sağlanmalıdır. Aksi takdirde bu yaptıkları fahiş zamlarla hepimizin maliyetleri yükselmekte bunun neticesinde de gıda fiyatlarında artış olmakta veya üretici zarar etmektedir.