Aylara Göre Zeytin Takvimi: Ekim 2019

Konu : Tarım

Eylül ayı beklenenden farklı geçti. Aylık tahminlerde yağış ve serin hava daha fazla iken birkaç gün yağış oldu.

Eylül ayı beklenenden farklı geçti. Aylık tahminlerde yağış ve serin hava daha fazla iken birkaç gün yağış oldu. Beklenen yağış düşmedi. 21 Eylülden sonra beklenen serin ve yağışlı hava daha az bir şekilde ülkemizi terk etti. Ancak yılın ilk karı düştü. Daha önceki yıllara nazaran erken gelmesi bize kışa girişte kışın kışlığının yapacağının işareti olarak belirdi. Zaten kuşun kuşluğunu kışın kışlığını yaptığı yıllarda tarım ciddi şekilde olumlu ve kaliteli olarak etkilenmektedir. 

Bölgelerde erken hasat haberleri gelmeye başladı. Zeytinin yağlanmaya başladığı ayda zeytin sineği zararının olmadığını gören bazı üreticilerimiz fabrikaların açılmasıyla veya kendi üretimini kendi yapan butikçiler başladı. Yeşil zeytinlerde fiyatları firmalar açıkladı. Her zaman olduğu gibi az bulan da oldu çok bulanda oldu. Zeytin bulan da var bulamayan da. Rekolte çalışmalarının başladığı ancak henüz açıklanmadığı bu günlerde merakla ülkemizde ki rekolteyi bekliyoruz. Özel sektörden ziyade kooperatiflerin bu hususta tutumları çok daha önemlidir. Ekim ayında alacakları zeytin ile üreticinin elini güçlendirecektir. Hasat zamanı üreticinin cebinde en az paranın olduğu zamanlardır. İşçi para bekler, fabrikacı bekler, malzeme alınacaktır para lazımdır, ilaççı para ister. 

Üreticilerimizin bu ay yapacakları ise, 

Yeşil zeytin hasadı başlamıştır. Elle toplamak maliyeti arttıracağı için uygun makinelerle toplama yapmak gerekmektedir. Bu zamanlarda hasadın yapılması ağaca dinlenme zamanı açısından fazla olacağı için gelecek senenin ürününü etkileyecektir. 

Zirai mücadelede eğer zarar var ise ilaçlama yapmak yararlıdır. Zeytin sineği var ise ilaçlama günü ile hasat günü arasında ilacın bekleme süresini göz önüne almalıdırlar. Eğer kasımda hasat edilecekse zeytin sineği var ise, havalarda çok soğumadı ise mutlaka zeytin sineği ile mücadele edilmelidir. 

Bazı yörelerimizde kabuklu bit zararı görülmekte olup sofralık kalitesini direk etkileyeceği için mücadele edilmelidir. Bu mücadele gelecek senenin popülasyonunu azaltması açısından da önemlidir. 

Ekim ayının sıcaklıkları düşmüş olursa, hasat bitmiş ise mutlaka bordo bulamacı atılmalıdır. Doların geri gelmesine rağmen halen daha ilaç ve gübre fiyatlarının geri gelmesi üreticilerimizi zora sokmaktadır. Bakırlı preparatlar hem kışa girişte ağacı koruması açısından önemli, hem de hasattan kaynaklanan zararlanmalar var ise kapatmasında önemlidir. 

Bereketli, kolay, sektördeki herkesin para kazandığı, mutlu olduğu hasat dönemi diliyorum.