Aylara Göre Zeytin Bakım Takvimi: Kasım 2019

Konu : Tarım

Aylık ve mevsimlik hava durumu ve yağış durumu tahminlerine baktığımızda son üç ayın tam değinilen noktalarda tutmadığı görülmektedir.

Aylık ve mevsimlik hava durumu ve yağış durumu tahminlerine baktığımızda son üç ayın tam değinilen noktalarda tutmadığı görülmektedir. Bu ay zeytin alanlarında yağış çok olmadı. Mevsim normallerinin üzerinde bir sıcaklık ve mevsim normallerinin altında yağmur yağdı. Beklenen mevsim değişikliğinin geç olması nedeni ile zeytin sineği Ekim ayının sonuna doğru etkisini arttırdı. Burada atılan ilaçların etkilerinden de bahsedebiliriz. Ancak Ekim ayının son haftası ciddi bir artış görüldü. Bazı fabrikaların bahçelerinde kasaların altında bu üretim sezonunda bugüne kadar görülmeyen yoğunlukta zeytin sineği pupası ve larvası görüldü. 

Bu biriken larvaları ve pupaları en çok serçeler tüketmektedir. Üreticilerimizden aldığımız bilgiye göre bölgelerinde eskisi gibi kuş sürüleri görülmemektedir. Bakıldığında bu mevsimlerde kuş göçlerinin azaldığını veya bizim buralardan geçmediğini gözlemlemekteyiz. Kuş göçlerinin azalması böcek popülasyonunun artmasına neden olacaktır. Kuş bilimci değilim. Ancak şunu görmekte yarar var. Bizler onların yaşam alanlarını daralttık. Geceleri yaşadığımız kentler çok aydınlık var onların geceleri karanlığa ihtiyacı var. Şehirlerimiz çok gürültü üretmektedir. Yani tarım illerinde halkımızın bilinçlenerek gürültü azaltması ve ışık azaltması yapması gerekmektedir. Kuşlar giderse fidan tırtılını toplayacak kimse kalmayacak. 10 günde bir ilaçlamaların etkisi zamanla azalacak. Biyolojik mücadele ucuz, kolay ve etkilidir. Ama kuşların yeniden bahçelerimizde olması gerekmektedir. 

Avcılık ülkemizde yaygın olarak yapılan bir spordur. Bu konuda avcılık kulüplerine iş düşmektedir. Ava gittikleri araçların kaportalarının üzerine minik minik kuşları sıralamak av keyfi değil katliamdır. Bunu bir zeytincilerin yapması kendi ayaklarımıza sıkılan kurşundur, hatta daha fazlasıdır. Çevreyi korumak hepimizin görevidir. Özellikle üreticilerin bu konuda çok daha hassas olması gerekmektedir. İklim değişiklikleri en çok bizi etkilemektedir. 

Ekim ayında bir de tağşiş yapan firmalar listesi yayınlandı. Eskiye göre denetim ayağımız iyi olmasına rağmen cezalar caydırıcı değildir. Taklit tağşiş yapan firmanın ikinci üçüncü defa yapmasının önüne geçilmelidir. Ancak bir de sürekli listede olan firmalar bulunmaktadır. Yapan firmaların sahiplerinin kara listeye alınması ve hayatları boyunca bir daha ticaret yapamamaları sağlanmalı, ceza indirimsiz hapis cezası alması sağlanmalıdır. Dağdaki terörist ile gıda teröristi arasında benim için fark yoktur. 

Kasım ayında üreticilerimizin yapması gerekenler;

Bu ayda fidan dikebiliriz. Ancak bunun şartları vardır. Havanın don yapmayacağı yerlerde dikim yapabiliriz. Hava soğuk geçecekse fidanların kuruma ihtimali yükselir. Bu yüzden beklemekte yarar vardır. 

Yeşil zeytinlerin hasadına devam edilir. Sofralık olarak değerlendirecek üreticilerimizin çekirdek etrafında mantar olup olmadığını kontrol etmesinde yarar vardır. Antraknoz Ekim ayında yaygın şekilde dağıldı. Suya girince yumuşama yaşanabilir. 

Olgunlaşan siyah zeytinlerin sofralık olarak değerlendirmesi yapılabilir. 

Yağlık çeşitler ve yağ üreten üreticilerimiz açısından en önemli beklenti fiyattır. Fiyatların sezon içinde ve sonunda kaç para olacağı en önemli sorundur.  

Zirai mücadele gözlemlere dayalı olarak yapılmalıdır. Hasat edilmeyecekse zeytin sineği için son ilaçlama yapılabilir. Fidan tırtılı ise zarar yapmaya devam edebilir. Havanın sıcaklığına bakmak gerekmektedir. 

Hasadını bitiren üreticilerimiz hasat sonu bakırlı ilaçlamasını yapmasında yarar vardır. 

Maliyetlerin yükseldiği geçen yıldan bu güne dolar değer kaybetmesine rağmen halen daha bazı ürünlerin fiyatları geri gelmedi. Gübre ve ilaç fiyatlarında artışın geri gelmesi üreticilerimizin elini rahatlatacaktır. 

Her ilçede yapılan hasat şenliklerini keyifle takip ediyorum. Daha güzellerini hak ediyoruz. Zamanla bunların da gerçekleşeceğine inancım tamdır.  

26 Kasım Dünya Zeytin Günüdür. Şimdiden tüm zeytincilerimizin günü kutlu olsun.