Ocak 2020 Zeytin Bakım Takvimi

Konu : Tarım

Ocak ayın yeni yılın ilk ayıdır. Umarım bereketli ve huzurlu bir yıl geçiririz.

Ocak ayın yeni yılın ilk ayıdır. Umarım bereketli ve huzurlu bir yıl geçiririz. Özellikle tarımın genelinde yapısal sorunlarımızı çözmemiz gerekmektedir. Son yapılan şurada alınan kararlar hızla uygulamaya alınabilinirse üretim devam edecektir. Aksi halde tarımda çalışacak kimse bulamayacağız. Geçen sene olduğu gibi bu sene de ülkemizde göçmen statüsünde olan Afgan, Suriyeli başta olmak üzere diğer ülke vatandaşları işçi olarak çalıştılar. Köyler boşalmaya devam etmektedir. Köyde koyun güdeceğime şehirde bir fabrikada sigortalı iş bulurum daha iyi diyen bir genç kitle var ve bu sorun kalıcı olarak devam etmektedir. 

Ocak ayında havalara bakarak gübre verilmeye başlanılabilinir. Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyretmektedir. Tüm tahminleri bozan yapı Ege Denizi üzerinde bulunan Libya bağlantılı sıcak hava dalgasıdır. Eğer havalar bu şekilde gidecek olursa mayısta çiçekte üreticilerimiz çok zorlanacaktır. Özellikle mikro element gübrelerini ihmal etmemeleri gerekmektedir. İşçilik maliyetlerini en aza düşüren üreticilerimiz toprak altı gübrelemeye önem vermelidir. Toprak altı gübrelerini parçalaması için humik asit veya leonardit kullanabilirler. Ayrıca toprak altı gübreyi 2 veya 3 seferde verebilirlerse çok daha iyi olacaktır.

Gübrelemede esas sorun maliyettir. Maliyeti yüksek geliyorsa yeşil gübrelemeyi yapabilirler. Fiğ ve arpa karışımı özellikle kuru alanlarda önerilmektedir. Ocak ayında güney bölgelerimizde budamaya başlanılabilinir. Hava sıcaklıklarına bakarak don olmayacaksa budamaya başlayabiliriz. Eğer hava sıcaklıkları düşük ise budama ve gübrelemeyi şubata ertelemek daha yerinde olacaktır. 

Zeytinyağı fiyatları ve kalitesi beklenenden daha düşük seyretti. Buna çözüm kooperatifçiliktir. Buna çözüm Pazar bulmaktır. Buna çözüm ihracattır. Bunları yapabilecek kapasitedeyiz. Tek sorunumuz bir araya gelip iş yapabilme kabiliyetine sahip olamamaktır. Zeytinciler efe gibi tek başına oynamaya çalışmaktadır. Ancak küresel dünyada bir araya gelemezsek üretimden çıkma noktasına gelmekteyiz. Sektörümüz git gide küçülmektedir. Şişe sayımız bile ülkemizin tek şişe fabrikasını üretimden çıkmaya zorlamaktadır. Zeytin nazlı bir ağaç olsa anlayacağım ancak zeytin kalender ve sosyal bir ağaçtır. Herşeyi işe yarar ancak biz zeytinciler ortak değerlerimiz de bir araya gelemiyoruz. 

Zeytinyağı üreticilerimiz ürettikleri yağı depolarında iyi korumalıdır. Donma gerçekleşebilir. Donan yağlar çözündüğünde mutlaka karıştırılmalıdır. 

Üreticilerimizin muhakkak kendi ağaçlarına sahip çıkmaları gerekmektedir. Satılan zeytinlikleri geri alamazsınız. Zor günler geçiriyoruz ancak umutsuzluğa düşmez biz zeytincilere yakışmaz. Yeni yılda bolluk ve bereket bizim olsun, yüzlerimiz gülsün.