Önemli Olan Denemek

Yazar : Bilge KEYKUBAT

Biliyor musunuz, Nietzsche eserlerinde Dionysos’u “İçinde delilik ve tutkuya odaklı hisler barındıran ve sanatta yaratıcılığın sembolü düşünceler” anlamında kullanırmış.

Yaşamımın son 10 yılını bağlarda üzüm salkımları altında, incir bahçelerinde incirlerin balını incelerken, zeytin bahçelerinde zeytin tanelerindeki delikleri ararken, pamuk tarlalarında pamuk denizinde dolaşırken, kekik tarlalarında o mis kokuları koklarken, buğday tarlalarında atalık çeşitlerini ararken geçiren ben, yeniçağın Dionysos'u olma yolunda ilerliyorum.

Biliyor musunuz, Nietzsche eserlerinde Dionysos’u “İçinde delilik ve tutkuya odaklı hisler barındıran ve sanatta yaratıcılığın sembolü düşünceler” anlamında kullanırmış.

Ben de yeniçağın Dionysos'u Bilge olarak bilginin destekleyicisi yorumlar üzerine yaratılacak eserler gibi bir hayat yaşamaya çalışıyorum. Farklı bakmaya çalışıyorum bu hayata. Bağlarda olduğu gibi herkes yukarıdan bakarken ben aşağıdan bakıyorum. Yorumlayıp bu bilgileri, fikirler üretmeye çalışıyorum. Var etmeye çalışıyorum. Olmaya çalışıyorum. "Bilge" olma yolunda ilerlemeye çalışıyorum bütün engebelere karşın.

Bütün bunları yapabilmek için çok geziyorum, çok okuyorum. Çok içine girmeye çalışıyorum bu gerçek hayatın. Ele alınan üzüm taneleri gibi gerçek yaşamaya çalışıyorum bu hayatı. İyisini - kötüsünü, gerçeğini - yalanını, görünenini -görünmeyenini olduğu gibi dengeli yaşamak için uğraşıyorum. Yaşamımda ahengi tutturmaya gayret ediyorum. 

Bir ziraat mühendisi olarak Anadolu’ya aşık ve Türk tarımına sonsuz güvenen biri olduğumu ve tabii ki yerel ürünleri ve üreticilerimizi çok önemsediğimi herkes bilir. Özellikle de Ege Bölgesi’nin neredeyse her köyünü, dağlarının her yolunu, ovalarının her santimini bilen biri olarak bıkmadan tarımın gerçek yaşamının içinde var olmaya devam ediyorum.

Geçen gün yolumuz bizi Aydın Koçarlı’ya bağlı Çakırbeyli Köyü köy pazarına götürdü. Burada pazar günleri harika bir köy pazarı kuruluyor. Yöresel lezzetlerin hepsini bulabileceğiniz bir tatsal ve görsel şölen durağı burası.

Tarım ve gastronomi ayrılmaz bir yapbozun parçaları. Parçalar ne kadar doğru yerleştirilirse o kadar özel tatlar ortaya çıkar bence. Bu pazarda da hem yörede yetişen lezzetleri, hem de o lezzetler ile yörenin insanının yaptığı enfes tatları bulabilirsiniz.

Hep dediğim gibi Anadolu’yu gezmek lazım, görmek lazım, anlamak lazım, hissetmek lazım. Bu kadim topraklar sırlarla dolu; yeter ki anlayabilin.

Pazarda dolaşırken bir önceki yıl bu pazara geldiğimizde alışveriş yaptığımız bir kardeşimiz bizi hatırladı. Epey sohbet ettik. Bu sohbet sırasında bize yeni girişiminden de bahsetti. Özenerek ürettiği yöresel lezzetlerini biz tüketicilere ulaştırmak için bir instagram hesabı açtığını ve ürettiği bu güzelim lezzetleri oradan alabileceğimizi söyledi. Bence siz de @koypazarimcakirbeyli instagram hesabını takip edin ve çevrenize takip ettirin.

Biz kendi adımıza onun ürünlerini çok beğendiğimizi ve severek tükettiğimizi söylemek istiyoruz. Mükemmel lezzetlere alışınca insan devamını istiyor...