Mart Ayının Mücevherleri; Yazgara, Çıtlık, Mart İpliği, Martaniçka

Konu : Kültür

Eski kadim uygulamaları unutmayıp hatırlamak iyidir!

Eski kadim uygulamaları unutmayıp hatırlamak iyidir! Özellikle ruha iyi gelenleri, çevremizdekilere hoşluk, umut, iyilik aşılayan eski gelenek ve görenekleri anmak, geçmiş belleklerimizi tazelemek giderek önem arz ediyor. Son yıllarda eski gelenekleri yaşatmaya hevesli gençler görmeye başladım; sadece gençler mi, yetişkin pek çok kişinin de bileğinde, omzunda, boynunda eskilerin nazarlık dediği değişik takılar görüyoruz. Özellikle Mart ayı bu gibi özelliklerin zirve yaptığı bir ay.   

1 Mart itibariyle Mart dokuzu (21 Mart) haftasına kadar sayısız kadim ritüel bir biri ardına sökün etmiş oluyor.  Mart ayının gelişiyle pek çok örf ve adetin gün yüzüne çıkıp hatırlanması bizleri yeryüzüne ve birbirimize bağlayan görünmez iplerdir bana göre. 

Mart’ın kazma kürek yaktırdığı zamanları iklimsel olarak geride bırakmış olsak da, süregelen çok şık çok bereketli geleneklerimiz halen de devam ediyor. Yazgara, Çıtlık, Mart ipliği, Martacık, (Martiniţa - Marta Bağlama – Baba Marta – Martanitsa - Martaniçka) gibi sadece bu aya özgü takı ve nazarlık objeleri baharın başlangıcı olan Mart ayına dikkat çekmeyi fazlasıyla hak ediyor. 

Gelelim her birinin bilinen söylence ve mitolojik öykülerine… 

Yazının devamı