Aylara Göre Zeytin Takvimi: Mayıs 2020

Konu : Tarım

Kuraklık bu senenin en önemli sorunu olacaktır. Korona veya Covid 19 olarak bilinen virüsün etkisiyle dünya bir kaç aydır nefes alıyor.

Kuraklık bu senenin en önemli sorunu olacaktır. Korona veya Covid 19 olarak bilinen virüsün etkisiyle dünya bir kaç aydır nefes alıyor. Dünyanın her yerinden doğa adına güzel havadisler geliyor. İstanbul’dan Uludağ görünüyor, yunuslar Venedik’te geziyor, hava kirliliği haritaları daha küçük ve seyrekleşti. Hava kirliliği arttıkça da Covid 19 artacak diye söyledi bilim insanları… bu da aslında doğamız için bir fırsattır, insanlık için düşünülmesi gereken bir durumdur. Ya ölüm kol gezecek havalarda ya biz temiz havayla sağlık bulacağız. 

 

Herşey güzel giderken bir de yağmur yağsaydı… tüm meteorolojik veriler tutmuyor. Yağmur gösteriyor yağmıyor, hava nemli. Hava serin. 

Ben halkalı leke olsam bu havaları severdir.

Pamuklu bit olsam bu havalarda sürgünden sürgüne gider bol bol beslenirdir. 

Susuzluk yabancı otları önce birbirleri ile sonra zeytinle rekabete sokacaktır. 

Çiçeklerin tutması için toprakta nem olması gerekmektedir. 

Mayıs başında havalar gelen çöl tozları ile bulutlu görünümde olacaktır. Sonrasında umarım kış yağmuru gibi saatlerce yağmur yağar. Hem çöl tozlarının faydasını görmek için hem de çiçekte lazım olan suyun tamamlanması için bu önemlidir. 

Normal zamanlar olsa, aşılama zamanı geldi aşı yapın demek gerekir. Ancak susuzluk ve hava koşulları bizi bir çok tarımsal faaliyetten alıkoyacaktır. Sulama suyuna sahip üreticilerimiz fidan dikebilir ama bunu sonbahar yağışlarına bırakarak dikim işlerini gelecek seneye bırakmalarını öneririm. 

Koronadan sonra dünya eski dünya olmayacaktır. Topraklarımıza sahip çıkmamız gerekir. Gıda ve tarım bundan sonra daha iyi yerlere gelecektir. Moral bozacak enseyi karartacak zamanlar değildir. Bütün dünyayı besleyemeyiz ama gıda tüketiminden payımızı arttırabiliriz. Markalaşmayı arttırmalıyız, kalitemizi üst seviyeye çıkarmalıyız. Bahçelerimizde üretim rakamlarını arttırmalı, maliyetlerimizi aşağıya çekmeliyiz. Çocuklarımızı ve torunlarımızı tarımdan koparmamalıyız. Gübreyi atacak paramız yoksa evsel atıklardan gübre yapmalıyız. Pestisit atamıyorsak diğer çözümleri kullanmalıyız. Bunu bir yaşam felsefesi haline getirmeliyiz. Daha az tüketmeliyiz. Topraklarımız daha doğal beslemeliyiz.

 

Bol ve bereketli çiçek dönemi diliyorum.