Zeytin Bakım Takvimi - Aralık 2020

Konu : Tarım

Kasım ayı çok kötü geçti, susuzluk kuraklık en önemli sorunumuz oldu. Bize yağmayan yağmur Ege Adaları ile İtalya’nın denize yakın yerlerine yağarak sel oldu, ne bize yaradı ne de onlara…

Organik Tarım veya Sürdürülebilir Tarım Şimdi Değilse Ne Zaman?

Kasım ayı çok kötü geçti, susuzluk kuraklık en önemli sorunumuz oldu. Bize yağmayan yağmur Ege Adaları ile İtalya’nın denize yakın yerlerine yağarak sel oldu, ne bize yaradı ne de onlara…

Hasat bu zamanlarda siyaha dönerdi ancak havaların sıcak gitmesi, kuraklık olgunlaşmayı geciktirdi. Aralık ayından itibaren inşallah yağmur başlar ve mevsimine göre kar dahil yağmalıdır. Çiğ yağışında bile azalmalar olmaktadır. Artık ikinci konut yapımından vazgeçmeli arazilerimizi korumalıyız. Deniz kenarlarında bulunan araziler korunmalıdır. Şehirlerimizi korumamız ve ağaçlandırmamız gerekir.

Hasadını bitiren üreticilerimiz bu sene riskli bir sene olduğu için bordo bulamacı atmalıdırlar. Bordo bulamacı sıvı bakıra göre biraz daha kışa dayanıklılığı arttırmaktadır. Yeşil gübreleme yapacak üreticilerimiz hazırlıklarını yapmalarını gerekir. Hayvan gübresini de bu zamanlarda araziye yayabilirler. Kompost ve diğer organik materyallerin dağılımı da bu ayda yapılabilir.

Organik tarıma başlamak isteyen üreticilerimiz hasattan sonra T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı sertifikasyon kuruluşlarına başvurularını yapabilirler. Bahçeler için organik tarımda 3 yıllık bir geçiş süresi belirlenmiştir. Bu 3 sene ürünleri organik işleyecekler ancak ürünleri geçiş ürünü olarak adlandırılacaktır. Üç sene beklenmesinin en önemli sebebi bu vakte kadar atılan kimyasalların toprakta parçalanmalarıdır.

Sürdürülebilir bir tarım ve dünya için sentetik ürünleri kullanmamak gerekir. Örnek olarak pet şişeler verilebilir. Bir pet şişe suyu aldınız içtiniz çöpe attınız toplam 5 dakika diyelim. O pet şişenin parçalanması yaklaşık 500 seneyi buluyor. Peki pet şişe ne şekilde üretiliyor? Orasını da düşündüğümüzde pet kullanmak çok akıl karı değildir. Ülkemizde poşet kullanımı azaldı umarım suya da el atılır. Mataraya doldurur onu kullanırız. Benim de aldığım kullandığım oluyor çünkü çok pratik, hele de korona günlerinde tek kullanımlık plastik kaplar bazen daha işlevsel oluyor ancak sürdürülebilir değil…

Suyumuz azaldı, toprakta suyu organik madde ile tutarız. Ne kadar çok organik madde o kadar su, o kadar verim ve sürdürülebilir bir gelecektir. Toprağa gelen solucan canlılık belirtisidir. Dışarıdan solucan gübre atmak marifet değildir, esas olan topraktaki canlı solucan sayısını çoğaltmaktır. Solucanı yiyen de oraya gelecek onun artığından beslenen de… bu da biyo-çeşitliliği arttıracak. Yabancı otlar da sürdürülebilir zeytin tarımında ve organik tarım da önemli bir yere sahiptir. Yabancı ot zeytin bahçelerinde biyo-çeşitliliği arttırarak daha fazla türün bahçede olmasını sağlar. Tek tip bahçe tarımı tek bir tarla tarımı istenmemektedir.

Bahçelerde kış bakımı da bu ay da yapılmalıdır. Bu ay yağmurların başlamasını ümit ediyoruz. Yağmurun bahçenizde kalması için setlerin tamiri, imarı bakımı yapılmalıdır. Derelere yakın üreticilerimiz dereleri de temizlemelidir. Ani gelen su ile taşkınların olmaması için dere bakımlarını yapmalıdır. Varsa su kanalları temizlenmelidir.

Budama yapmak bu ay da risklidir. Don tehlikesi olabilir. Geçen sene eylül ayında ilk kar düşmüştü bu sene kasımda düştü. Mevsimlerin geç geldiği yıllarda kış daha sert geçer diye bir izlenim var. Ancak meteorologlar en fazla üç gün sonrasını bilebilirler.

Organik beslenme veya daha az sentetik ürün kullanma, sürdürebilirlik ve tasarruf bundan sonraki dünyanın en önemli kelimeleri olacaktır. Hayat tarzımızı değiştirmeliyiz. Kasım ayının son cuması alışveriş çılgınlığına katılan sıraya giren insanlar yarın susuzlukta su kuyruklarında en çok konuşacak kişilerdir. Korona bile onları korkutamadı. Deliler gibi aldık verdik ekonomiye can verdik dünyanın canına ot tıkadık.

Sütü ve süt ürünlerini üreticisinden, sebze ve meyveyi yetiştiği yerden almamız gerekiyor. Üreticilerimiz kazansın. Patates tarlada 0.30 TL, rafta 5 TL. üreticinin kazanmadığı hiçbir ekonomik düzen sürdürülebilir değildir. Organik ve sürdürülebilir bir hayata geçiş yapmamız gerekiyor.

Sağlıklı ve mutlu günlerde görüşmek üzere.

Görseller: