Tüketicilerin Değil, Türeticilerin Buluşma Noktası: EVEBAHÇE

Konu : Sağlık

2020 yılı dünya nüfusunun tamamının sağlığını etkileyen, son yüzyılda yaşanan en beklenmedik yıl oldu.

Geleceğe Dönüş`te Doktor “ Marty Sakın 2020 ye Gitme!”  diyor.

2020 yılı dünya nüfusunun tamamının sağlığını etkileyen, son yüzyılda yaşanan en beklenmedik yıl oldu. Kendimizi bildiğimizden beri dikkat etmemiz gereken bedenimize iyi bakma önceliğimizi Covid19`un dünyayı sarması ile birlikte yeni fark ettik. Bağışıklığı güçlü olan vücutlara daha az hasar veren ve belki de eninde sonunda hepimizin tanışacağı bu hastalığın düşmanı ise güçlü sebze ve meyveler olarak görülüyor.

Peki ya güçlü sebze ve meyve ne demek? Dış etkenlerden kendini koruyabilmiş, pestisitler kullanılmadan yaşamını sürdürebilmiş olgunlaşmış, zamanında büyümüş, organik ürünleri “güçlü sebze ve meyveler” olarak adlandırıyoruz.  Aynı zamanda “sağlıklı gıda” diye de tanımlayabileceğimiz bu ürünler tohumdan sofraya kadar gelen süreçte takip edilen, sertifikalı, sürdürülebilir ve yenilenebilir ürünlerdir.

Ekolojik ürünler konvansiyonel ürünlerden daha besleyici. 2001’de yürütülen bağımsız bir araştırma raporuna göre, ekolojik ürünlerde demirin %21, magnezyumun %29, fosforun %14 ve C vitamininin %27 daha fazla olduğu belirlendi. 1993’te Chicago’da elma, patates, armut, buğday ve mısırın kullanıldığı bir araştırmada, ekolojik ürünlerde, ortalama %63 daha fazla kalsiyum, %78 daha fazla krom, %390 daha fazla selenyum, %118 daha fazla magnezyum, %125 daha fazla potasyum ve %60 daha fazla çinko bulundu.

Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de gıda tüketiminde organik ürün payı ne yazık ki daha %10’u bile bulmadı. Peki bu ürünlere BİZ nasıl ulaşabiliriz? Elbette direkt üreticisinden. Eğer üretici reklam yapabilmeyi başardıysa, bize kendini duyurabildiyse ulaşırız. Bunun haricinde neyin organik, doğal ve ekolojik olduğunu işin içinde olmadığımız sürece anlamamız mümkün değil.

Üretici ile Türeticinin buluşmasındaki problemleri tespit eden ve kaynak, üretici ve lojistik bağlantılarını birleştiren beyaz yakalı çift Elif ve Ercüment Yıldırım bu alandaki ihtiyacı karşılamak için EVEBAHÇE’yi kurdular.

Elif ve Ercüment Yıldırım çifti Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. Kentlerin kalabalığında kaybolan, plaza yaşamından bunalan, yüksek topukların ve kravatın esaretinden kurtulmak isteyen birçoğumuzun kurduğu doğaya dönüş, organik ve sağlıklı yaşam hayalini EVEBAHÇE ile gerçeğe dönüştürdüler.

Amaçları yıllardır emek verdikleri ve üzerinde çalıştıkları sürdürülebilir tarım ürünlerini, sağlığını korumak isteyen, bağışıklığı için ona verilen vücudu hakkı ile beslemek isteyen kitle ile buluşturmaktı.

EVEBAHÇE, artık organik tarım ile uğraşan ve sertifikalı ürün üreten üreticilerin ürünlerini, bu ürünlere ihtiyaç duyan ekolojik yaşamı destekleyenlerle her hafta kurduğu 'Sağlıklı Yaşam Buluşma Noktaları'nda bir araya getiriyor.

Yeşillik ürünlerinden sebze meyveye, bakliyattan süt grubuna, tavuktan deterjan ve baharata kadar bir çok ürünün en  doğru şekilde satıldığı bir organik pazar alanı olan bu buluşma noktalarında birçok sorunun cevabını bulmak mümkün. Bunların başında ise “Tüketici ne istiyor?”, “Üretici nasıl üretiyor?”, “Türetici nasıl tüketmeli?” ve “#gıdanıkoru misyonu ile neler yapılmalı?” gibi doğal beslenmeyi yapılandıracak sorular ve cevapları geliyor.

Instagram da @evebahce sayfasında takip edebileceğimiz TÜRETİCİ Buluşma Noktası da diyebildiğimiz bu organik pazarlar İstanbul`da şimdilik iki noktada açılıyor. Zeytinburnu Büyükyalı`da 20. kez, Ataşehir’de  Ataşehir Organik Pazarı olarak 4. Kez buluşuldu.

EVEBAHÇE onlarca farklılıkla Dünya`nın sağlığı için çalışıyor.

Organik pazarların her ikisinde de tezgahlar Z kuşağına emanet!

Yıllardır emek verdikleri ve üzerinde çalıştıkları perma kültür ürünlerini doğru kitle ile buluşturmayı amaçlayarak yola çıkan Elif ve Ercüment Yıldırım çifti, EVEBAHÇE aracılığı ile hayallerini gerçekleştiriyor.  EVEBAHÇE, organik tarım ile uğraşan ve sertifikalı ürün üreten üreticilerin ürünlerini, bu ürünlere ihtiyaç duyan ekolojik yaşamı destekleyenlerle her hafta kurduğu Sağlıklı Yaşam Buluşma Noktalarında bir araya getiriyor. Ercüment Yıldırım “Bize göre geleceği emanet ettiğimiz gençlerin dünyaya sahip çıkışı çok daha anlamlı, onlar sorgulayan bir nesil, dünyayı boş vermiyorlar, bilinçliler, bilgili ve çare olmayı seviyorlar. Boğaziçi Üniversitesi’nde okuyan ekip arkadaşlarımız pazarımıza artı bir değer katıyor, ürünlerinin özgeçmişlerini biliyor ve bir insan gibi davranıyorlar. Neye fayda sağlayacağı nasıl yararlı olacağını anlatarak alıcıyı da tatmin ediyorlar.  Biz onlardan onlar bizden çok şey öğreniyor. Dünyanın sağlığı için birlikte çalışmalıyız.“ diyerek gençliğin dinamizminin öneminden söz ediyor.

Pazar fikrinin yaratıcısı ve projenin başından beri ilmek ilmek her detayı ile ilgilenen kurucu Elif Yıldırım ise tüketimde israfın önemine dikkat çekerek “Kurulan her iki pazarda da kalabalık yok çünkü gelen misafirlerimiz ne alacağını bilerek geliyor. Haftalık sebze ve meyvesini, baklagillerinden deterjanına neye ihtiyacı olduğunu ne kadar ihtiyacı olduğunu bilerek geliyor. Biz de 3 kişilik bir aileye 4 demet maydanoz satmıyoruz. Diyoruz ki sizin ailece sağlıklı beslenme listenizde 2 demet maydanoz olmalı fazla almanız bunun atığa dönüşmesi demektir. Hayır almayın #gıdanıkoru diyoruz. Bilinçlendiriyoruz. Sürdürülebilir bir dünya için sosyal sorumluluğumuzu yerine getirmeye çalışıyoruz ve  bizi çok mutlu ediyor.” dedi. Yıldırım çifti ayrıca yaptıkları işe büyük saygı gösteriyorlar ve EVEBAHÇE pazarlarını Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği danışmanlığında yürütüyorlar.

Ekolojik pazarda taze, doğal sebze ve meyvelerden süt ve et ürünlerine, tarladan sofraya bakliyatlardan un, baharat ve salça çeşitlerine, sızma zeytinyağından fırından taze çıkmış ekmek alternatiflerine kadar birbirinden lezzetli ve sağlıklı ürünler bulabilirsiniz.

Ercüment Yıldırım yaptıkları çalışmaların çok yönlülüğünden şu sözlerle bahsetti: “Dünya vatandaşı olarak aldığımız her ürünün, attığımız her adımın doğaya bir etkisi var. Bizim bu etkiyi azaltmamız, aldığımız kadarını verebilmemiz ancak üretim ve ulaşım süreçlerini geriye dönük olarak izleyebilmemize bağlı. Açtığımız buluşma noktaları ihtiyacı daha net solumamızı sağlıyor. Üreticilere yaptığımız geri bildirimlerle stok maliyetlerine bile katkı sağlıyoruz. Biz Permakültürü önemsiyoruz, çünkü soruna değil çözüme, istemediklerimize değil istediklerimize, olumsuza değil olumluya odaklanan bir yaklaşım.”

Üreticilerden ve organik pazarlara konuk olan Türeticilerden gelen taleplerle artık EVEBAHÇE ürünleri EVEGELEN ORGANİK markası ile 0 (530) 8702357 nolu Whatsapp numarası ve instagram sayfası üzerinden verilen sipariş ile haftanın üç günü evlere de servis ediliyor. Oluşumun kısa süreli hedefi üreticilerle türeticilerin buluşma noktalarının sayısını arttırmak ve daha kısa yoldan bir araya gelebilmelerini sağlamak.

Yıldırım çifti, yorucu ama bir o kadar da eğlenceli serüvenlerinin hayatlarının amacı olduğunu söylüyor. Her cumartesi Zeytinburnu, her pazar Ataşehir’de 10:00-18:00 saatleri arasında ekolojik pazarda işlerinin başında olan Yıldırım çifti “Victor Ananias‘ın sözleri bizim için yol gösterici oldu ve bu şartları oluşturmak için her koşulu uygulamaya çalışıyoruz.” diyorlar:

“Yaşayabilmem için gerekli olan tüm kaynakların benim gibi doğanın bir ürünü, ekolojik, doğal döngülerin bir sonucu olduğunu sık sık kendime ve çevremdekilere hatırlatabilirim,”

“Paranın doğal bir kaynak değil, doğal kaynakların el değiştirmesinde kullanılan bir araç olduğunu bildiğim için, harcadığım her kuruşun ekolojik döngülere olan etkisini öğrenmeye çalışır, tüketen (zarar veren) etkimi azaltırım,”

“Enerji, gıda, su ve diğer ihtiyaç malzemelerinin ana kaynağının doğa, bütün, denge olduğunu bildiğim için, onları kullanırken elimden geldiğince tasarruf ederim ama bununla yetinmem,”

“Ekolojik yaşamı bir fantezi ya da ulaşılamayacak ideal olarak değil, bugün elimden geleni yaparak katkı verdiğim, her bireyin temel hakkı ve ortak geleceğimiz olan sürdürülebilir bir yaşam tarzı olarak algılarım,  “

“Her doğal döngünün tohumdan ölüme giderken yeni tohumlar saçmasının, yaşamın devamlılığındaki sır olduğunu bildiğimden her düşünceyi, davranışı faydalı bir tohum olarak paylaştığımda zenginleşeceğimizi bilir, gereğini yaparım”

%100 sertifikalı ve zehirsiz yüzlerce çeşit ürün ile tanıştığınız pazar anlayışını yeniden yapılandıran, çağdaş ve günümüz ihtiyaçlarına uygun bu buluşma noktalarını mutlaka ziyaret etmelisiniz.

-------------------------------

Türetici Nedir ? Tüketmeye yönelik bir alışveriş anlayışı nasıl sürdürülebilir?  Bir süre süre sonra alacaklarımız tükendiğinde, ortada alacak bir şey kalmadığında ne olacak?  Alışveriş ancak gerçek ihtiyaçlarımıza karşılık veren doğal varlıkları besleyen bir yapıyı destekleyerek sürdürülebilir.  Yani TÜKETİCİ değil, TÜRETİCİ olarak.

---------------------

Yıldırım çifti, yorucu ama bir o kadar da eğlenceli serüvenlerinin hayatlarının amacı olduğunu söylüyor. Her cumartesi Zeytinburnu Her Pazar Ataşehir’de 10:00-18:00 saatleri arasında misafirlerini ağırlayan ekolojik pazarda taze, doğal sebze ve meyvelerden süt ve et ürünlerine, tarladan sofraya bakliyatlardan un, baharat ve salça çeşitlerine, sızma zeytinyağından fırından taze çıkmış ekmek alternatiflerine kadar birbirinden lezzetli ve sağlıklı ürünler bulabilirsiniz.

www.evebahce.com.tr

Instagram : @evebahce