Sağlık Dolu Zencefilli Yeni Yıl Kurabiyesi

Konu : Gastronomi

Yiyeceklerimizi sağlıklı ya da daha faydalılarıyla değiştirmek isteyebiliriz.

Eminim ki pek çoğumuz her geçen gün sağlığımızın kıymetini biraz daha iyi anladığımız şu günlerde damak tadımızın alıştığı o mis kokulu, bol yağlı, şekerli hatta tuzlu öğünlerimizin lezzetini bozmadan nasıl daha sağlıklı hale getirebileceği üzerine kafa yoruyoruzdur.

Farklı beslenme gruplarından bireylerin özellikle sosyal medya aracılığıyla yaratmış olduğu akımlar da bizi buna yönlendirebilir, kendi bedensel farkındalığımızla da bu kararları verebiliriz ya da son yıllarda sıklıkla duymaya başladığımız çeşitli gıda intoleransları gibi sağlıksal sebepler de bizi bu hayata itebilir ve yiyeceklerimizi sağlıklı ya da daha faydalılarıyla değiştirmek isteyebiliriz.

Kitapçıların sağlıkla ilgili raflarına göz attığımızda boğulduğumuzu hissetmemizse öyle olası ki. Tek tip, kan grubuna göre, vegan, vejeteryan, pasketaryen, paleo tarzı, ketojenik, çiğ ve diğer sonsuz beslenme çeşidiyle ilgili çok sayıda yayınla karşılaşırız. Benim şahsi düşüncemse doktorumuz tarafından aksi tavsiye edilmediği müddetçe hayatımızda hepsine dengeli ve kontrollü yer vermemiz yönünde. Yeri geldiğinde kendimizi şımartmaktan yanayım yani. Pek çok kadın gibi benim de premenstüral dönemde bir kaç parça çikolata ya da bir paket cips için yapmayacağım şey yok açıkçası. Bu dönemlerde, arkadaş ya da aile toplanmalarında, özel günlerde alınan kaloriler, yapılan sağlıksız seçimler için üzülmemek adına dengeli bir beslenme tarzına yöneleliyse pek fazla zaman olmadı. Daha bir kaç yıl öncesinde sebzeyi ve salatayı geçtim domatesle bile arası olmayan biriydim. Her geçen gün biz değişirken, görüntümüz, düşüncelerimiz, zevklerimiz değişirken ‘Acaba bu yemek zevklerimizi de kapsar mı?’ dediğim noktada yemediğim tüm besinlere bir şans daha vermeye karar verdim. Her gün yeni bir macera gibiydi. Bu süreçte gerek tarifler gerekse sağlıklı seçimler üzerine çok fazla sayıda yayın okudum, araştırmalar yaptım. Karbonhidratları yağlar yerine soslarla birleştirdiğimde ya da proteinleri karbonhidratlarla değil de sebzelerle servis ettiğimde sindirim kolaylığının yanı sıra yağ yakımının da kolaylaştığını tecrübe ettim. Daha sonralardaysa bu durum pirinç pilavı yerine siyez bulguru ile yaptığım pilavla, beyaz un kullanarak yaptığım beşamel sosu yulaf unu kullanarak yapmamla, beyaz ya da esmer şekerle yaptığım kurabiyeyi pekmez ya da hindistan cevizi şekeri ile yapmamla ve daha sayamadığım değişiklikle devam etti. Bedenimin buna tepkisi ise göz ardı edilemeyecek şekle geldi. Sabahları erkenden uyanır oldum; daha dinç, daha enerjik, daha zor yorulan, daha hafif hisseden bir bedene sahiptim artık.

 

Yemek yapmak, yeni tatlar denemek benim için çocukluğumdan beri bir hobiyken evde bolca zaman geçirmek durumunda olduğumuz bu dönemde tariflerimi sağlıklı versiyonlarıyla değiştirmeye çalışıyorum. Yeni yıl yaklaşırken evlerimizi mis gibi zencefil, tarçın ve karanfil kokularına boğmak içinse geliştirdiğim tarif için malzemelerimiz:

Öncelikle yağ, pekmez ve şekeri çırparak başlıyoruz. Fazla çırpmamıza gerek yok çünkü kurabiylerimizin kabarmasını istemiyoruz, sadece güzel karışmalarını istiyoruz. Daha sonra yulaf unu, tuz, zencefil, tarçın ve karanfili ilave ediyoruz ve yoğuruyoruz. Vanilya özütünü malzemeler biraz karıştıktan ilave ediyoruz. Dikkatli olmamız gereken şu ki; vanilya özütü oldukça yoğun bir aroma verirci. 1 damlayı geçirmememiz önemli. Süt için 4 yemek kaşığı yazdım ancak ilavesini hamurunuzun kıvamına göre yapmalısınız yani en son. Kullanılan ölçüler gram cinsinden olmadığından hamurunuz fazla ele yapışır kıvamda olursa yulaf unu ilave edebilir, fazla kuru olursa 1er yemek kaşığı süt ekleyerek yoğurmaya devam edebilirsiniz. Yoğurma esnasında hamurun tadına bakabilir, baharatların oranını değiştirebilirsiniz. 2 yağlı kağıt arasında dilediğiniz kalınlıkta açabilir, çok ince olmadığı müddetçe 175 derecede önceden ısıttığınız fırında kontrollü olarak 10 dakika kadar pişirebilirsiniz. Fırından çıkarttığınızda kurabiyeleriniz hala yumuşak olacaktır, 15-20 dakika içerisinde sertleşecektir. Üzerine öğütülmüş hindistan cevizi serperek sağlıklı bir nokta koyabilir ya da küçük bir kaçamak yaparak şekerli glazürlerle süsleyebilirsiniz. (Görseldeki kalıp ile 15 adet kurabiye elde edilmiştir)

Şimdiden herkese afiyet olsun.

Sağlıklı yıllar dilerim. 

Görseller:

Yazara aittir, izinsiz kullanılamaz.