Zeytin Takvimi: Nisan 2021

Konu : Tarım

Mart ayında beklenmedik bir şekilde hava bize yağışla geldi.

Mart ayında beklenmedik bir şekilde hava bize yağışla geldi. Ancak gelen yağışın bazı bölgelerde kar olması peşi sıra don yapması hepimizi etkiledi. Kuzey Ege hariç diğer illerimizde bulunan çeşitlere göre soğuklama süresi neredeyse tamamlandı. Bu anlamda güzel bir dinlenme periyodu görünüyor. Bu hesaplamalar kağıt üzerindedir. Arazi değerleri siz üreticilerimizin gözlemlerine göre değerlendirilmelidir.  

Kuraklık haritasına göre son 6 aylık zaman diliminde çoğunlukla kurak ancak sonradan toparlanan bir yağış rejimi olduğunu görüyoruz. Yağışların kar ve yağmur şeklinde olması bazı yörelerimiz hariç yağıp, dinlenip sonra yeniden yağması yağmur suyunun toprağa iyice işlemesi açısından önemlidir. Ancak ülkemizde halen bilmediğimiz arazilerde uygulamadığımız yağmur suyu hasadı uygulamasını yapamıyoruz. Belediyelerimizin bazıları şehirlere yağan yağmuru çatılardan su depolarına alıp onları araziye dökme yönetmelikleri çıkardılar. Sayı az ama başladık. Bundan sonra evimizin çatısına yağan yağmur belediye logarlarından denize dereye akmayacak akmamalıdır.

Su kaynaklarımız azalıyor. Yağışlarımız dengesizleşiyor. Aklımızı kullanmalı ve suyu etkin kullanmalıyız. Elektrik üretimi yapacağız diye ihtiyacı olmadan suyu barajdan salmamalıyız. Elektriksiz yaşayabiliriz ama susuz yaşayamayız. Su tasarrufu ile birlikte enerji tasarrufu ortaya konmalıdır. Su artık emtia borsasına girdi ve işlem görüyor. Yani su elmastan kıymetlidir sözü yakın gelecekte parasal olarak da ortaya konacaktır. Paranızı petrole değil suya yatırmalısınız.

Nisan ayında ağaca suyun yürümediği arazilerde budamaya devam edilebilir. Bakırı asla ihmal etmemelisiniz. Bu ay bakırı atacaksanız ayın ilk yarısında atmalısınız. Bordo bulamacı yerine sıvı bakır kullanmalısınız bakırın aktif madde olması nedeni ile sıcaklık 18 dereceyi geçtiğinde özellikle sürgünleri yakabilir.

Budama sonrasında mutlaka atılmadıysa gübrenizi atmalısınız. Kış gübresini attıysanız ikinci dozu atmalısınız. Dozu gübrede bölerek atmak her zaman daha yararlıdır. Ancak işçilik maliyetleri yükselmektedir. İşçiliği kendimiz yaparsak daha kolay olacaktır. Yağmurların ısınması ile birlikte toprak sıcaklığı artacak güneşin etkisiyle yabancı otlar daha hızlı ortaya çıkacaktır. Yabancı otları koyunlara yedirmek et açığı olan bir ülkede yemi dışarıdan alan bir ülkede çok çok önemlidir. Yabancı otları herbisit kullanarak yok etmek paramızın dışarıya çıkması demektir. Cebimizden para çıkmadan tarım yapmak önemlidir. Koyunla kanatlı hayvanlarla et ihtiyacımızı gidermiş hatta fazlasını satmış cebimize para girişini sağlamış oluruz.

Sürüm yabancı otlarla mücadelede en çok yaptığımız kültürel işlemdir. Sürüm yaparak toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesini bozarız. Sürüm yapmadan yabancı otlarla mücadele değil onları yönetme sanatını konuşmamız gerekir. Herbisitler sonuçta topraktaki yabancı otları öldürerek bir müddet sonra yabancı otların geride bıraktıkları besini de yok etmek demektir. Solucan gübresi atmak önemli değildir önemli olan solucanın sizin arazinizde olmasıdır. Hangi yaban hayvanı olursa olsun bahçenizde beslenirse biyo çeşitliliğinize katkı sağlar. Biyo çeşitlilik arazinizde ne kadar çok ise yağınızın aroması o kadar çok olur. Elbette ki zarar veren ne varsa engelleyeceğiz ancak bu engellemede ne kadar az kimyasal kullanırsanız o kadar sizin ve bizim için önemlidir.

Fidan dikecek üreticilerimizin hava koşullarına dikmesi, yazın kurak olacağı düşüncesi ile sulama sistemini de hazırlaması gerekir.

Zeytinde çeşit değiştirecek arkadaşlarımızın aşılamayı da yine hava koşullarına ve sulama şartlarına göre yapması gerekir. Bu ay aşılama yapabileceğimiz aydır.

Zeytin güvesi bu ay kıpırdamaya başlar. Gözlemler yapılmalı veya ilçe tarımların uyarılarına dikkate almalıyız.

Halkalı leke ve dal kanseri bahar yağmurları ile birlikte yayılabilir. Bakır önemlidir.

Pamuklu bit bu ay içinde uyanacaktır. Hava yağacaksa pamuklu bite çok kimyasal uygulama yapmak doğru değildir. Güveye karşı ilaç atılacaksa o biraz da pamuklu biti baskı altına alır.

Alışverişlerinizi kooperatiflerden yapınız.

Enerji ve su tasarrufu yapınız, çevreniz de söyleyiniz.

Bol bol kitap okuyup, kendinize zaman ayırınız.

Bereketli bir bahar diliyorum.

Sağlıklı günler. 

Görseller: