Biga Kadın Kooperatifi ve Eceköy Peynirleri

Biga’nın köylerinde yaşayan kadınlar, sütlerini peynire dönüştürerek ECEKÖY isimli bir marka yarattılar…

Biga’nın köylerinde yaşayan kadınlar, sütlerini peynire dönüştürerek ECEKÖY isimli bir marka yarattılar…

Trans  Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) Projesi tarafından finanse edilen ve Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) tarafından yürütülen ‘Biga’da Agro-Turizm Alanında Ortak bir Kadın Girişimi Yaratılması Projesi’ kapsamında Biga’nın köylerinde yaşayan kadınlar, ürettikleri sütleri peynire dönüştürerek ECEKÖY isimli bir marka yarattılar.

TANAP güzergahı üzerinde ye ralan yerleşimlerin sosyo-ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak amacıyla yürüttüğü hibe program kapsamında, KEDV tarafından hazırlanan ve yürütülen projeyi 2018 yılından beri destekliyor. Kadınların yerel kırsal kalkınmada liderliklerini güçlendirmek ve kolektif bir kadın girişimi yaratmak amacı ile hayata geçirilen Proje  ile Biga Kadın Kooperatifi çatısı altında geliştirilen ECEKÖY,  sürdürülebilir ve yaygınlaştırılabilir bir işletme modeli ortaya koyuyor.

Yerel ve yerinde temasıyla geliştirilen katkısız ECEKÖY Peynirleri tüketicilerle buluşmaya başladı.

Çanakkale’nin Biga ilçesinde süt üreticisi kadınları bir araya getiren KEDV, çalışmalarını Biga’nın 13 köyünde yürüttü. Eylül 2018’de başlatılan “Agro Turizm Alanında Ortak bir Kadın Girişimi Yaratılması Projesi”  TANAP Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları tarafından finanse edildi. Proje süresince yapılan bilgilendirme toplantıları, güçlendirme eğitimleri, saha gezileri, Biga Meslek Yüksekokulu atölyeleri, araştırma geliştirme çalışmaları, uzman eğitimleri, tadımlar ve pandemik sürecinde devam eden online eğitimler aracılığıyla  550’den fazla kadına ulaşıldı, başlangıçta en az 20 kadının gelir sağlayacağı bir sistem oluşturuldu.

Biga Kadın Kooperatifi çatısı altında kırsaldaki kadınları buluşturan ECEKÖY markası, yerel peynircilikte yeni bir üretim modeli olarak pek çok özel çalışma ve ilke imza atıyor:

TANAP ile Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) işbirliğiyle yürütülen proje, Biga Kadın Kooperatifi (BİKAD),  Gümüşçay Belediyesi, Sürdürebilirlik Akademisi ortaklığında ve Biga Kaymakamlığı’nın iştiraki ile gerçekleştirildi. 

Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı  (KEDV) Hakkında:

KEDV, 1986 yılından bu yana dar gelirli kadınların yaşam kalitelerini ve ekononmik durumlarını iyileştirmelerine destek olmak ve yerel kalkınmadaki liderliklerini güçlendirmek amacıyla çalışıyor.  Bu amaçla çeşitli programlar yürütüyor; kadınların kooperatif kurmalarını destekliyor, ortak iş kurmalarını sağlıyor, ürünlerini iyileştiriyor, çocuk bakım hizmetlerine erişimlerinin arttırmak için “mahalle yuvaları” kuruyor, mahallelerine sahip çıkmaları ve yaşamlarını etkileyen kararlara katılmaları için işbirlikleri geliştiriyor. KEDV’in iktisadi işletmesi olan NAHIL ise, kadınların ekonomik güçlenmesine katkıda bulunmak  üzere kadın üreticileri ve kadınkooperatiflerine iş ve ürün geliştirme, tasarım, pazara erişim konularında destek veriyor.

E-posta: kedv@kedv.org.tr

                www.kedv.org.tr

                www.nahil.com.tr

Biga Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi (BİKAD) Hakkında:

Biga Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi 2005 yılında Biga’da örgütlenen kadınlar tarafından kuruldu. Kadınlar Kooperatif çatısı altında unlu mamuller üretiyor ve pazarlıyor, kafe işletiyor ve okul öncesi eğitim hizmetleri sağlıyorlar. Aynı zamanda kadınlara liderlik, girişimcilik gibi alanlarda eğitimler veriyor. Biga’daki ilk yerel kadın kooperatifi olan Biga Kadın Kooperatifi, Karabiga’da ve Çanakkale’de kadınların benzer girişimlerine öncülük etti. Aynı zamanda Simurg Kadın Kooperatifleri Ulusal Birliği bünyesinde Türkiye’nin çeşitli illerinden kadın kooperatifleri ile birlikte Türkiye’deki mevcut mevzuat ve programların kadın kooperatiflerini destekleyecek şekilde geliştirilmesi için ortak çalışmalar yürütüyor.

Instagram: ecekoy_ecekoy

Twitter: ecekoy_ecekoy

Facebook: ecekoy_ecekoy

Katkısız, Doğal Eceköy Ürünlerine Ulaşabileceğiniz Satış Noktaları:

Biga-Gümüşçay Üretim/Tadım/Satış Noktası

Biga Kadın Kooperatifi - BİKAD Satış Noktaları

Biga Mobil Mandıra Eğitim/Üretim Satış Gezici Aracı

KEDV İktisadi İşletmesi NAHIL İstanbul ve Online Satış için www.nahil.com.tr

Eceköy İnstagram Hesabı :ecekoy_ecekoy

Antre Gourmet shop – www.antregourmet.com

Uysal Marketler Zinciri – Çanakkale

Duvee

Görseller:

Yazara aittir, izinsiz kullanılamaz.