GELECEK 50 YILDA HAYVANSAL PROTEİN İHTİYACIMIZI KARŞILAYABİLECEK MİYİZ?

Yazar : Erdal TOKMAK
Konu : Hayvancılık

2012 yılında dünya nüfusu 7 milyar sınırını geçti ve 2050 yılında 9 milyar olarak ön görülmektedir.

2012 yılında dünya nüfusu 7 milyar sınırını geçti ve 2050 yılında 9 milyar olarak ön görülmektedir. Bugün orta ekonomik sınıfın nüfusu 1,8 milyar kişidir. Bu sınıfın nüfusu 2020 yılında 3 milyar kişiye ulaşması beklenmektedir. Bu nüfus daha fazla sağlıklı ve temiz hayvansal proteine ihtiyaç duyacaktır. Bu da şu an ki mevcuttan %60 daha fazla hayvansal proteine, yani et, süt ve yumurta üretilmesine ihtiyaç olduğunu göstermektedir.

 

Peki bu protein ihtiyacı nasıl karşılanacaktır? Mevcuttan %60 daha fazla hayvan beslememiz bu sorunu çözer gibi görünse bile bu asla mümkün değildir. Zira bu hayvanları beslememiz için gerekli yemi üretecek toplam tarım arazilerinin %80’i zaten kullanılırken, geriye kalan kısım ile bu üretimi yapmamız olası değildir. Bunu yapabilmek için mevcut kullanılan tarım alanlarının 1,5 katı bir alana daha ihtiyacımız olacaktır.

 

Grafikte görüldüğü gibi kullanılmayan tarım arazileri sadece Brezilya ve bazı Afrika ülkelerinde ağırlıklı olarak görülmektedir. Biz mevcut kullanılabilir tarım arazilerini daha yoğun kullanarak ancak %10 luk bir iyileştirme yapabiliriz. %20 kullanılmayan tarım arazisini  kullansak bile bu ihtiyacımızı karşılamıyacaktır. O zaman geriye kalan %70’lik iyileştirme ancak mevcut ve yeni teknolojiler kullanılmak sureti ile bu ihtiyaca cevap verecektir.

2050 yılında dünya nüfusunun 9 milyar, orta sınıftaki kişi sayısının 4,8 milyar olacağı varsayılırsa bu süreçte yenilikçi bir yol mümkün olabilir mi?

Buna en iyi cevabı etlik piliç üretiminin 1972 yılından günümüze kadar geldiği süreç verebilir. Bu süreçte üçte bir daha kısa sürede, üçte bir daha az yem, üçte bir daha az kaynak, üçte bir daha az atık ve her şeyden önemlisi dörtte bir daha fazla verim elde edilmiştir. Bunu biraz açacak olursak 97,6 milyon dönüm daha az bir tarımsal alan kullanılarak 162 milyon ton daha az yem ve 293 milyon litre daha az su kullanılarak %25 daha fazla verim ile daha temiz bir çevre elde edilmiştir.

 

Gelecek 50 yılda hayvansal protein ihtiyacımızı karşılayabilecek miyiz sorusuna geldiğimizde vereceğimiz cevap “evet”, bunu tarımsal innovasyon ile mümkün kılabiliriz.

Eğer;

İlkelerine sıkı sıkı bağlı olursak bunu başarabiliriz. 

Öyleyse sağlıklı, temiz ve kolay ulaşılabilir gıdalar için tüm engelleri ortadan kaldırmalıyız.