SAĞLIK İÇİN BADEM SÜTÜ İÇİN

Beslenme, yaşamın her döneminde sağlığın temelini oluşturmaktadır.

Hepimizin bildiği gibi ülkelerin sosyal ve ekonomik yönden güçlü olması, bedensel ve zihinsel yönden güçlü, sağlıklı ve yetenekli bireylerin çokluğu ile ilişkilidir. Beslenme, yaşamın her döneminde sağlığın temelini oluşturmaktadır ve sağlık için gerekli olan enerji ve besin öğeleri ihtiyaçlarının karşılanmasında süt ve süt ürünleri en önemli besin gruplarının başında gelmektedir ancak özellikle laktoz intoleransı, kazein alerjisi ve veganlık gibi nedenlerden dolayı çoğu insan hayvansal kaynaklı sütleri tüketememektedir. 

 

Hayvanların meme dokusunda sentezlenen laktoz, sütün temel karbonhidratıdır ve katkısız inek sütünün ortalama %4.7 laktoz içerdiği ve sütün içerisindeki kuru madde oranının ise % 54'ünün laktoz olduğu bilinmektedir. Karbonhidrat malabsorbsiyonunun bir şekli olan laktoz intoleransı, laktaz enziminin yetersizliği sonucunda oluşmaktadır ve bu nedenden dolayı hidrolizi tamamlanamayan laktoz karında şişme, kramp, mide gazı, diyare gibi semptomlara neden olabilmektedir. Ayrıca laktoz intoleranslı çocuklarda daha ağır sonuçlar doğurmakta ve oluşan su kaybı ile birlikte elektrolit düzensizlikleri meydana gelebilmektedir. 

 

Süt alerjisi, sütte bulunan kazein, laktalbumin, laktoglobulin gibi proteinlere karşı ortaya çıkan anormal tepkiler olarak adlandırılmakta ve özellikle çocuklarda sıklıkla görülmektedir. Yaşam tarzı olarak veganlığı seçen insanlar süt ve süt ürünleri dâhil olmak üzere hayvansal kaynaklı hiçbir ürün tüketmemektedir. 

Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı hayvansal kaynaklı sütleri tüketemeyen insanlar yıllar içerisinde, besin değeri hayvansal kaynaklı sütlere yakın süt ve süt ürünlerini bitkisel kaynaklardan üretme yollarını araştırmışlardır. Günümüzde soya, pirinç, hindistancevizi, kenevir ve badem sütü gibi bitkisel kaynaklı süt ve ürünlerinin kullanıldığı bilinmektedir. 

 

Ülkemiz açısından bu bitki grupları incelendiğinde badem sütünün gerek ülkemizin coğrafik durumu gerekse sağlık açısından faydalarından dolayı öne çıktığı görülmektedir. Badem sütü vitamin, mineral, flavonoid ve antioksidanlar açısından zengindir ve özellikle mangan, magnezyum, selenyum, fosfor, demir, çinko ve E vitamini açısından önemli bir üründür. 

 

 

İnek sütü ile kıyaslandığında kolesterol ve doymuş yağ içermez. 237 ml badem sütü 70 kalori, 2 gr protein, 10 gr karbonhidrat ve 2,5 gr doymamış yağ içermektedir. İnek sütü ile kıyaslandığında eksik kalan tek yönü kalsiyum içeriğinin düşük olmasıdır ancak ilave kalsiyum ile bu eksiklik giderilmektedir. Düşük miktarlarda da olsa omega 3 içermektedir ve bu özelliği ile hafızayı ve bilişsel fonksiyonlarınızı güçlendirmenize yardımcı olur. 

Yurt dışında yaygın bir şekilde kullanılan ve market raflarında yerini alan badem sütü, ülkemizde yeni yeni duyulmaya başlanmıştır. Badem sütünü evde kendiniz içerisinde hiçbir katkı maddesi olmadan doğal bir şekilde yapabilir ve buzdolabında muhafaza ederek 3 gün tazeliğini koruyabilirsiniz. Kısa bir tarif verecek olursak, üretim aşamaları aşağıdaki şekildedir;

 

Özellikle veganlar için oldukça önemli bir ürün olan badem sütü ile farklı lezzetler deneyebilirsiniz. Badem sütünü elde edildikten sonra içerisine vanilya, keçiboynuzu, bal, pekmez vb. maddeler ekleyerek tatlandırabilir veya milkshake, smoothie ve kahve yapımında da kullanabilirsiniz. Ayrıca badem sütünün puding, dondurma ve krep yapımında da kullanabilirsiniz. 

Badem sütünü elde ettikten sonra kalan posa kısmının fırında kurutulması ile badem unu elde edebilir ve bu un ile ekmek, kurabiye, poğaça vb. ürünler yapabilirsiniz. Özellikle bu ürünler glüten alerjisinden dolayı buğday unu ve bu undan yapılan ürünleri tüketemeyen insanların beslenmesinde oldukça önemli bir yer tutacaktır. 

 

KAYNAKÇA

Alm, L., 1980. Effect of fermentation on lactose, glucose and galactose content in milk and suitability of

fermented milk products for lactose intolerant individuals. J Dairy Sci, 65, 346–352.

Pray, W.S., 2000. Lactose Intolerance: The norm among the world’s peoples. Am J Pharm Educ, 64(2), 205-207.

Wilson, J., 2005. Milk intolerance: Lactose intolerance and cow’s milk protein allergy. Newborn Infant Nurs Rev, 5(4), 203–207. 

http://www.sweetadditions.net/food-drinks/almond-milk-benefits-and-side-effects.

http://diyetisyenaysegulbahar.blogspot.com.tr/2014/07/badem-sutunun-faydalar-ve-badem-sutu.html

http://www.drahmetdobrucali.com/hastaliklar/laktoz-intoleransi/

http://www.24eylulgazetesi.com/tarim-ve-hayvancilik/inek-sutu-uretiminde-gerilerdeyiz-h6467.html

http://www.annegunlugu.net/bebeklerde-ve-cocuklarda-inek-sutu-alerjisi.html

http://www.seriouseats.com/2012/01/the-vegan-experience-day-0.html

http://health.heraldtribune.com/2014/07/22/soy-rice-almond-coconut-hemp-pick-potion/   

http://www.funnyjunk.com/funny_pictures/4061745/Almond+milk+ad/ 

http://www.healthline.com/health/milk-almond-cow-soy-rice 

http://www.elmaelma.com/badem-sutu-nasil-yapilir-14182h.htm