Bağcılığı Bekleyen Tehlike

Yazar : Kemal GÜRCAN
Konu : Tarım

Üzüm dünyanın her yöresinde yetişmeyen bir bitkidir ve ancak doğanın müsaade ettiği bölgelerde yetişir. Kısacası doğaya ve iklime çok bağımlıdır.

Üzüm dünyanın her yöresinde yetişmeyen bir bitkidir ve ancak doğanın müsaade ettiği bölgelerde yetişir. Kısacası doğaya ve iklime çok bağımlıdır. Hele ki Sultani Çekirdeksiz üzüm için“Doğa Ananın Anadolu’ya Armağanı” da diyebiliriz.

Üzüm, yapısı itibariyle sıcağı seven bir bitkidir. Fazla rutubetli ve nemli ortamlardan hoşlanmaz. Bu sebeple üzüm dünyada bu koşullara uygun sahalarda yetişir. 

Son yıllarda ülkemizdeki iklim koşullarına bakarsak, ülkemiz ikliminde önemli değişiklikler olduğunu gözlemleyebiliriz. En bariz örneği olarak ise son yıllarda kışların ülkemizde ılık geçmesini gösterebiliriz. 

Bağların kışın belli dönemlerde ve belli miktarda soğukluk ihtiyacı olduğunu hepimiz biliyoruz. Buna bağlı olarak da; son yıllarda kışın yaşanan bu ılık iklimin bağlarda oluşturacağı olumsuz etki kaçınılmazdır. Biz çiftçiler olarak bu olaya bağların uyuması deriz. Son yıllarda bağlar ılıman iklim koşulları sebebiyle soğuk ihtiyacını yeterince karşılayamamaktadır; bu da bağlarda dolaylı olarak verimi düşürmektedir. Düşen verim de doğal olarak çiftçiyi zor durumda bırakmaktadır. 

Son yıllarda kışlar bu şekilde geçerken, bahar ve yaz ayları da iklim yapısı itibariyle aşırı dengesizlikler barındırmaktadır. Örneğin kış mevsiminde yaşanmayan soğuklara Nisan ve Mayıs aylarında dönem dönem rastladık geride bıraktığımız yıllarda. Bu aylarda olan zamansız soğuklar da özellikle bağlar için felaket demektir. 

İki sene önce Hürriyet Gazetesine verdiğimiz röportajda dona ve doluya karşı bağların üzeri örtülerek önlem alınması gerektiğini belirtmiştik. Günümüzde Avrupa da bir çok ülkede bu tarz önlemler alınmaktadır. Biz de bu olumsuz doğa olaylarına karşı bir an evvel önlemlerimizi almalıyız üreticiler olarak. 

Mayıs ve Haziran ayları da bağcılık için önemli aylardır. Bu aylarda üzüm doğup gelişmektedir. Son üç yıldır Mayıs, Haziran ve Temmuz ayları aşırı yağışlı geçtiğinden çiftçiler aşırı zirai ilaçlama yapmak zorunda kalmışlardır bağ alanlarına. Bunun sonucunda kalite ve üretim kayıpları yaşanmıştır. Örneğin geçen sene Sultani Çekirdeksiz Kuru Üzümde bu kayıp neredeyse yarı yarıyaydı ve şaraplık üzüm bağlarında da Haziran ve Temmuz aylarında toprağa düşen ortalamanın üzerindeki yağışlar üzüm kalitesini olumsuz etkiledi.

İklimleri değiştiremeyeceğimize göre değişen iklim koşullarına göre önlemler almak zorundayız, kaliteden ödün vermek istemiyorsak eğer.