Küçük Canlılar Dünyasına Yolculuk: Makro Fotoğrafçılık

Öncelikle makro sözcüğünün anlamı büyütmek veya uzatmak demektir.

“Makro fotoğrafçılık” nedir? Öncelikle makro sözcüğünün anlamı büyütmek veya uzatmak demektir. Bu sözcük fotoğrafçılıkta ise çok küçük objeleri büyüterek çekmek anlamına gelir. Yani fotoğrafı çekilen küçük objenin çekim alanını doldurması. Makro fotoğrafçılık çoğu zaman çok küçük hatta gözle görülmesi zor canlıları konu edinir. Mesela gezegenimizdeki canlıların önemli bir kısmını oluşturan bitkiler, çiçekler ve böcekler bunlardan sadece birkaç tanesidir. Bu sayede küçük hayvanların ve küçük bitkilerin dünyasına yolculuk yapma şansı buluruz. Bunun yanında harika doğal güzellikleri ile çeşitli alanlara konu olabilirler. Bu yüzden makro fotoğraflar fotoğrafçıların ilgisini çoğu zaman çeker. 

Makro fotoğraf, bir tür tekniktir, yani “çekim tekniği” olarak da ifade edilebilir. Bu çekim tekniği normal makro ve süper makro olarak iki grupta incelenebilir.

Normal makro, normal makinelerde bulunan çiçek simgesi olan butondur. “Dslr-like” makinelerin bazı modellerinde daha çok gelişmiştir. Neredeyse 1:1 ölçüsüne yakın çekimler sunar.

Süper makro, “Dslr” fotoğraf makinelerinde kullanılan 1:1 ölçüsünde olan makro türüdür.

Makro fotoğrafçılık temel olarak belli ekipmanlara sahip olmayı gerektirir. Çünkü makro yani yakın çekim mantığı biraz daha özel donanımlara ihtiyaç duymaktadır. Bunların başında özel objektifler gelir. Her ne kadar birçok kompakt fotoğraf makinesinde belli bir oranda makro yani yakın çekim özelliği bulunsa da bu fonksiyon belli bir mesafeden (örneğin 5-10 cm) netlik yapma şansı sunar.

Bu sebeple makro fotoğrafçılığın hakkını vermek için objektifi değiştirilebilir ürünleri edinmek gerekir. Bunlar, -normal makro ve süper makro konusunda adı geçen- “dijital SLR” ya da aynasız bir model olabilir. Bu fotoğraf makinelerini aldıktan sonra uygun makro objektif ya da objektiflerle bu tip çekimler yapılabilir.

Makro fotoğrafçılığın en önemli konularından biri böcek fotoğrafçılığıdır. Çünkü böcek fotoğrafçılığı çok özel bir alandır; böcekler ve böcek fotoğrafçılığına dair sayısız kitap yazılmıştır.

Böcek fotoğrafçılığının en önemli yönlerinden biri görüntü netliğidir. Örneğin böceklerin veya sineklerin üzerindeki ince tüyler ya da arıların üzerindeki ince çizgiler görünmez ise fotoğrafın etkisi kaybolur. Bunu önlemenin en iyi yolu keskin bir fotoğraf çekmektir. Keskin bir fotoğraf çekmenin en kolay yolu ise kamerada bulunan otomatik netleme özelliğini kullanmaktır. Makro fotoğrafçılık yaparken en küçük bir el hareketi bile alan netliğini etkileyebilir ve görüntünün netliğini değiştirebilir. Otomatik odaklama için normal teknik olan deklanşöre yarım basma tekniği ile fotoğraf en kısa sürede çekilebilir. Ayrıca el titremesini en aza indirmek için en az 1/250 saniyelik bir perde hızı seçilebilir.

Böcek fotoğrafçılığında sıkça karşılaşılan sorunlardan biri aydınlatmadır. Bu sorun sebebiyle flaşın kullanılması makro fotoğrafçılıkta aşırı aydınlanmış arka planlara neden olur ve böcekteki doğal renkler kaybolur. 1/125 saniyelik bir çekim böceği yeterince aydınlatmayabilir, otomatik netleme de başarısız olabilir. Bu durumda elle (manuel) netleme yapılmalı, yine başarısız olunursa flaş seçeneği kullanılmalıdır.

Böcek fotoğrafçılığındaki konulardan biri arka plandır. Bulanık bir arka plan dikkatin böceğe çekilmesini sağlayabilir. Bunun en kolay yolu mümkün olan en yüksek yakınlaştırmayı yapmaktır. Bunun yanında, böcek ve arka plan arasındaki mesafe ne kadar çok olursa arka plan o kadar bulanık olacaktır.

Böcek fotoğrafçılığındaki bir diğer konu da çerçevelemedir. En iyi etkiyi elde etmek için böceği önden fakat hafif bir açı ile yakalamaktır. Bu durumda hem kafa ile vücudun ilişki içinde olması sağlanır, hem de görüntü dengede olur. Bazı farklı durumlar dışında, böceğin arkadan çekilmiş görüntüleri ilgi çekici değildir. Böceğin merkeze yakın tutulması olumlu sonuçlar verir.

Kaynaklar:

1) http://tr.wikipedia.org/wiki/Makro_foto%C4%9Fraf%C3%A7%C4%B1l%C4%B1k

2) http://shiftdelete.net/makro-fotografcilik-nedir-49380

3) http://amatordenprofesyonele.blogspot.com.tr/2014/09/bocek-fotograflari-nasil-cekilir.html

4) http://fotografsanati1.blogspot.com.tr/2014/02/boceklerin-fotografi-nasil-cekilir.html

5) http://fotografsanati1.blogspot.com.tr/2014/02/makro-fotograf-nasil-cekilir.html

6) http://www.arsivfotoritim.com/yazi/arif-avize-ile-makro-fotograf-uzerine/