Pamuk Raporu - Ekim 2015

Yazar : Bülent UÇAK
Konu : Tarım

Pamuk piyasasında 12-16 Ekim 2015 arası talepte yavaşta olsa artışlar gözlenmiştir.

Pamuk piyasasında 12-16 Ekim 2015 arası talepte yavaşta olsa artışlar gözlenmiştir. Dolar kurundaki belirsizlikler, tekstil fabrikalarını iç piyasadan pamuk almaya yönlendirmektedir. Ege Bölgesi yeni sezon pamukları renk dışında tekstil fabrikalarının istediği kalitededir. Tekstil fabrikalarının pamuk stokları minumum seviyelere gelmesi önümüzdeki günlerde pamuk talebini arttırabilir.  Ege Bölgesindeki Çırçır fabrikaları ise pamuk alımlarını kütlü fiyatı olarak 2,00 TL civarında gerçekleştirmektedir. Preseli pamuk olarak 4,80–5,00 seviyelerinde maliyeti olan pamukların hasat sonunda daha aşağı fiyatlardan satılması zorlaşacaktır.  Çırçır fabrikaları piyasada peşin para pamuk satmak yerine banka kredisi kullanmayı ya da,  ELİDAŞ Ege Lisanslı Depoculuk A.Ş. depolarına pamukları rehin bırakarak ucuz faizli kredi kullanmayı tercih etmektedir. Bu arada Emanet olarak Ege Bölgesi pamuklarının tekstil fabrikalarına gönderilmeye başladığı da gelen haberler arasında. 

 

Ege Bölgesinde pamuk hasadı % 70 seviyelerinde tamamlanmıştır. Pamuk tarla ve çırçır randımanları geçen sezona göre düşüş göstermektedir. Bu güne kadar alınan neticeler pamuk rekoltesinin Ege Bölgesinde geçen seneye göre % 15 civarında azalabileceğini işaret etmektedir. Meteoroloji tahminlerine göre; 21 Ekim 2015 gününden başlamak üzere yeni bir yağışlı hava Ege Bölgesini etkisi altına alacaktır. Yağışlar,  % 30 civarındaki rekoltenin kalitesini olumsuz yönde etkileyecektir.

 

İzmir Pamuk Borsasında hasat süresince oluşan istikrarlı fiyatlar Tekstil Fabrikaları tarafından uygun bulunmaktadır. Fiyatların geriye gitmesi mümkün görülmemektedir.

 

CARİ FİYATLAR :

31 RENK  4,55 – 4,60

41 RENK  4,45 – 4,50

51 RENK  4,30 – 4,40  

 

Tekstil Sanayicileri sezon başından itibaren pamuk alımlarını belirli tempo içinde ve belirli miktarlarda gerçekleştirerek hasat süresince alımlara devam ettiler. Çırçır Fabrikaları ise, hasat sonunda pamuk satıcılarının arzı kısacağını,  buna mukabil tekstil fabrikalarının talebinde artış olacağını ümit ediyor.

 

Pamuk fiyatları geçen sezondan bu sezona % 21 artış gösterirken, ABD dolarındaki artış aynı süre içinde  % 29 seviyelerinde. Pamuk üreticileri pamuk fiyatlarının ABD doları karşısında gerilediğini düşünüyor. Ege pamuğu yerine ikame olacak özelliklere sahip ABD ve Yunanistan pamuk fiyatlarının seviyesi pamukçuları pamuk satmaktan alıkoyuyor.  

 

Geçen sezon 3,60 TL seviyelerinde pamuklarını satan pamukçular bu sezonda ayni tarihlerde 4,40 TL seviyelerinde pamuklarını satabiliyor. Yukarıdaki grafikte de görüleceği üzere % 21-22 seviyelerinde bir fiyat artışı elde eden pamukçular 65 krş.  destek primi ile birlikte hasılat olarak son senelerin en iyi neticesini almış durumda. Bu gelişme gelecek sezonda pamuk üretimine olumlu yönde etki yapmış olacak.

Yazının devamı