Gıdanın Güvenle İmtihanı

Yazar : M. Ufuk PEKER
Konu : Sağlık

Hayat her pencereden farklı görünür.

Hayat her pencereden farklı görünür. Gerçek hayatta iyiler ve kötüler yoktur. Herkes kendi penceresinden iyi görünür. Ta ki biri sizin pencerenizin önünde kötü bir sahnenin kahramanı oluncaya kadar... Ve o andan itibaren o kişi kendini aklayamazsa bizim belleğimizdeki olumlu izleri bile zamanla silinir. Safi kötü adam kalır. Tıpkı ‘Romantik’ filmindeki Gökhan (Teoman) gibi…

Romantik filminde Aynı kadına âşık olan iki arkadaştan Ömer’in (Okan BAYÜLGEN) penceresinden anlatılanlar, Yaseminin penceresinden görünenlerle de uyumlu olunca, Yasemin için seçim de kolay olur. Ya bildiğimizi sandığımız her şey yalansa... Ön yargılarımızla beslenip büyütülmüş yalanlar… Duymaya görmeye hazır olduğumuz yalanlar… Geçip giden yılların tozu dumanı Gökhan’ın penceresinden filme süzülen ışık hüzmesi ile aydınlanır. Filmin özeti şu cümledir. “İnanç perdesi ne kadar kalınsa, akıl güneşi o kadar geç doğar.” (ÇETİN, TEKİN, TOKAT, 2007)

Bize hep aynı pencerelerden anlatılan hikâyeler izliyoruz. Güzellik, genç görünmek, zayıflamak ve uzun yaşamak gibi inanmak istediğimiz yalanlarla uyutuluyoruz. Kötü adamlarımız var. Pazarda, markette bizi kandırmaya çalışıyor. İyi adamlarımız köylerde… Köylerdeki saf, temiz delikanlılar diyeceğim ama… Köylerde genç kalmadı malumunuz. Onlar da başka tatlı masalların peşinden kentlere koştular… Hadi ihtiyar delikanlılar diyelim…

Biz masal… Ahh! Pardon sevgili okur… Yazımıza dönelim… İyilik timsali, çalışkan ve de öyle tatlı böyle tatlı yaşlı teyze ve amcalarımız yol kenarında bize köyde yetişmiş, organik, doğal, sağlıklı, lezzetli ürünlerini satmak için bekliyorlar. Köye kadar geldiniz, şehirdekinden pahalıya aldınız… Ama olsun, o güzel insanların köyde ürettiği güzelim peynirleri, tereyağları, balları, yumurtaları, zeytinyağlarını, pekmezi meyve ve sebzeyi, vb. almış olmanın mutluluğu nelere değmez ki... Köyde yetişmiş, doğal, organik!..

Gıda ile ilgili bildiklerimiz ne kadar gerçek… Gıda güvenliği; Sağlıklı gıda; Dengeli beslenme gibi kavramlar gerçekte neyi ifade ediyor. Medya neden gıda konusunda tarım ve gıda alanından uzmanlara pek danışmaz… Gıdaya ilaç ? Gıda’nın kötü adamları, iyi adamları arasında ki 8 farkı bulabilirsiniz belki, peki sayısız benzerliği ne yapacağız?

Yazının devamı