Gastronomi Fotoğrafçılığı

Yazar : Mine PAKKANER

Ziraat Mühendisi Cüneyt Görgül bir gastronomi fotoğrafçısı.

Ziraat Mühendisi  Cüneyt Görgül bir gastronomi fotoğrafçısı. 08-10/ Aralık /2016 tarihinde II. Uluslararası Gastronomi Konferansı kapsamında İzmir’ de “Tatların İzinde" isimli kişisel bir fotoğraf sergisi açtı. 

Cüneyt Görgül ile aynı zamanda kuzeniz. İki kardeşin torunlarıyız. Yemek kültürü çok geniş bir aileden geliyoruz. Kadınlı erkekli yemek yapmakta çok mahiriz ama fotoğraflamak çok ayrı bir konu.  Sergiyi birlikte gezdik ve gastronomi fotoğrafçılığı üzerine konuştuk.

Sevgili Cüneyt, fotoğrafçılığını hep biliyorduk ama son yıllarda ne zaman şahane bir yemek fotosu ile karşılaşsam altında imzanı görüyorum, nasıl başladı bu güzel çalışmalar? 

 

“ Yıllardır fotoğraf çekerim, zaman içinde hobi olarak başlayan çalışmalarım profesyonelliğe doğru yönlendi. Gastronomi fotoğrafçılığı ise, bir restoranda yemeğim geldiğinde onu fotoğraflamam ve sahiplerine hediye etmem sonucu, menü çalışması teklifi ile başladı. Mutfağı sevmemle birlikte de katlayarak devam etti.

Şu an, hem yemek ve gastronomi üzerine sergiler açıyorum, hem de başta İzmir ve İstanbul olmak üzere, firmaların menü ve reklam çalışmalarını, şeflerin web sitesi fotoğraflama çalışmalarını yapıyorum. Konu ile iç içe olduğu için ilgili firmaların katalog için mekân çekimlerini de sürdürmekteyim. Gastronomi Turizm Derneği üyesi olarak da, bu konuda, ülkemizin değerli mutfak, ürün ve çeşitliliğini dünyaya tanıtmak için, üzerime düşeni gerçekleştirmeye çalışıyorum”. 

 

Gastronomi fotoğrafçılığı ve yemek fotoğrafçılığı aynı şey midir?

 

“Aynı gibi gelse de arada ufak bir fark var. Gastronomi kültür ve yemek arasındaki ilişkiyi inceleyen bir disiplin. İlgili yemeğin yöresel kültürünü de içerir. Yemek tarifi ise net, yöresel kültürü olmasına gerek yok.

Bunu fotoğrafta nasıl yansıttığımı anlatmak için sana Urla Enginar Festivali’ndeki “Tarladan Sofraya” fotoğraflarımı söyleyebilirim. Örneğin ilgili yöredeki kadınların, yemekle birlikte yemek pişirme şeklinin de fotoğraflanması gastronomi fotoğrafçılığıdır. Aynı şekilde zeytinyağlı bir yemekle birlikte, dalında zeytin, ya da bir dal zeytin, zeytinyağı hepsinin birlikte çalışılması da bir örnek. Yine aynı şekilde üzüm bağı, asma, üzüm ve şarap gibi. “

 

Yemek fotoğrafçılığında nelere dikkat edilir?

 

“Yemek fotoğrafçılığında, dergi için çekim yapılacaksa daha serbest çalışılır.
Firma ya da reklam ajansı için ise; toplantı yapılarak, hangi tarzda çekim yapılacağına karar verilir. Yemek ve prop stilisti, fotoğrafçı ile bütününü oluşturur.
Prop,  prodüksiyondan sorumlu kişidir. Malzemelerin toparlanması gibi işler onun sorumluluğundadır.
Yemek stilisti, yemeğin pişim aşamasından sofraya gelene dek ve hatta gerekirse tek tek yerleşime kadar sorumludur.” 

             

Yani profesyonel bir çalışma için illa fotoğrafçı, prop, ve yemek stilisti bir arada olmalı öyle mi?

“Profesyonel bir iş yaptığınızda uygun olan ve gereken 3 kişilik bir çalışmadır. Elbette bu firmaların bütçeleriyle doğru orantılı, buna göre kadrolaşılır. Ama bu bir kişi hepsini yapamaz anlamına da gelmez, fotoğrafçı kendisini geliştirerek hepsine hâkim olabilir.”

 

Çekim aşamasında nelere dikkat etmek gerek?

 

“Çekim sırasındaki püf noktalarından biri ışık. Güzel bir gün ışığı etkili sonuç yaratır. Yapay ışık kullanılacaksa 5500 kelvin olması gerekir, ışığı karşı çaprazdan alıp reflektör desteği ile çekim yaparım.  Çekim sırasında istenilen talebe göre, çok, iki, hatta tek yönlü ışık kullanılabilir. İstenmeyen yerlerden gelen ışıklar, koyu renkli seperatör ile kapatılıp, istenen sonuca göre ayarlanılabilir.”

Makro lens kullanımı ve masada yaratılacak kompozisyon en önemli konular. Sunum tabağındaki yemek haricinde, masa üzerine kompozisyon amaçlı konulan malzemeler az olmalı.  Çok fazla malzeme, izleyen gözde yorgunluk yaratacaktır.

   

Son olarak da fotoğraf işleme programında düzenleme çalışması yaparız, ham fotoğrafı işleriz. Düzenleme sırasında, gerçek renklere yakın kalınması çok önemli.  Görsel şov için, doygunluk, keskinlik, kontrast ayarlamaları ile yapılmalı ancak bunlar arasında da denge oluşturulmalıdır.

    

Peki ya malzemeyi hazırlarken neye dikkat edeceğiz? 

 

“Yemekte, sebze ve otlar varsa, çok az sürede sıcak suda bekletilip, hemen soğuk, hatta buzlu suya alınarak taze görüntüsünü korumak gerek.

Etlerin yanık renge (koyu kahverengi, siyah) geçmemesine özen gösterilmeli.”