Zeytin Renk Ayırma Makinası Üzerine

Yazar : Birol DUMANAY
Konu : Tarım

Meyvecilik sektöründe meyve işleme prosesi, zamana ve hıza oldukça duyarlıdır.

Meyvecilik sektöründe meyve işleme prosesi, zamana ve hıza oldukça duyarlıdır. Bu nedenle hasat sonrasında toplanan meyvelerin eleme, ayırma işlemlerinin hızlı bir şekilde yapılması büyük önem arz etmektedir. Normal şartlar altında zeytin meyvesinin toplama işleminden sonra hızlı bir şekilde işleme sürecine girmesi gerekmektedir. Aksi takdirde meyve rengi değiştiği gibi ayrıca duyusal özellikleri de azalmaktadır. Meyvenin toplamadan hemen sonra işleme sürecine girmesi, fabrika şartlarında ayıklama süreci hızına bağlıdır. Düşük hızlarda yapılan ayıklama meyvenin beklemesine ve bozunum geçirmesine sebep olduğundan, üretici için büyük bir kalite kaybı yaşanmasına sebep olmaktadır. Bu kayıpların en aza indirgenmesi, ayıklama prosesinin hızlı ve verimli çalışmasına bağlıdır. Bu nedenle zeytinin rengine, kusuruna göre ayırma işlemi yapan  makinaların kullanılması büyük önem arz etmektedir. 

 

Yurtdışından getirilen İthal makinaların sıkıntılarının başında, fiyatı yaklaşık 100.000€ civarında olması, ikinci sıkıntı ise makinanın kullanımı renk tonlarının ayarlaması için tecrübeli elemana ihtiyaç duyulması, üçüncü sıkıntı ise sadece internet üzerinden teknik destek alınabiliyor olması idi. Bu makinaların saatte 5-10 ton kapasitesinin olması çok büyük zeytin işleme firmalarına cazip gelmiş ve hemen hemen hepsi ithal makineleri satın almışlardır.

  Ülkemizde şimdiye kadar ithal edilen bu makinanın yerli üretimi yapılmaya başlanması umut vericidir ve desteklenmelidir. Bu makinaların ortak özelliği, elevatör ile yukarı taşınan zeytinler Yürüyen bant sistemine dökülerek kamera ile tespit edilir,  zeytine zarar vermeden(maksimum 7 bar) basınçlı  pnömatik(hava üfleme) sistem ile ayrıştırma işlemi yapmasıdır.

Yazılımı tamamen yerli olan bu sistemlerde (Kamera ve valfler yurtdışından ithal edilmektedir) zeytinin el değmeden ayrıştırılması sağlanmaktadır. Bu sistem sayesinde fabrikalarda insan gücünden tasarruf edilecektir. Bir günde 10 işçi (%50 karışım oranına sahip zeytinleri) maksimum 4 ton zeytin ayırabilmektedir. Saatte 2 ton ayıran bir makine 10 işçinin yaptığı işi sadece 2 saatte ayırması İşletmenin ürün kapasitesini artıracak ve aynı zamanda üretim maliyetini düşüreceği için çok avantajlı görülmektedir. 

İthal ve yerli üretim bu makinaların en büyük birinci sıkıntısı renk deformasyonuna uğrayan, lekelenen bandın devamlı silinmesi ve 2-3 yılda birde değiştirilmesidir. İkinci sıkıntı ise alyanak denilen zeytin renginde % 50 hata yapma oranıdır.