Çoban Salatası Sağlıktır

Çoban salatası başka bir işleme gerek duyulmadan kolaylıkla tek öğünde, pek çok farklı vitamin ve etken maddeyi bünyemize kolay yoldan alabileceğimiz harika bir fito-besin kaynağıdır.

Çoban salatası başka bir işleme gerek duyulmadan kolaylıkla tek öğünde, pek çok farklı vitamin ve etken maddeyi bünyemize kolay yoldan alabileceğimiz harika bir fito-besin kaynağıdır. Vücudumuzun savunmasında bizlere en iyi destek sağlayan kolay yiyecek grupları salatalardır. Bazılarımız her gün soframıza salatayı koymayı alışkanlık haline getiririz. Dünyada çok ilginç karışım ve sunumlar salata olarak isimlendirilebilmektedir. Bizim konumuz bu grubun en etkili ve en taze karışımı olan ‘’Çoban Salatası’’dır. Dağlarda, yaylalarda, kırlarda ve ovalarda hayvan otlatma işlemini yapan çobanın o günkü koşullardaki doğada kendiliğinden yetişen yenebilen otları toplayarak kendine doğal bir salata yapmasından dolayı böyle bir isimlendirme yapıldığı anlatılan mitoslar arasındadır. Bir Yörük çocuğu olarak meralarda hayvan otlatmam nedeniyle bu hikâye bana da uygun gelmektedir.

Çoban salatasının içeriği yapıldığı yere, mevsime ve yöreye göre değişmektedir. Bu salatanın mükemmel bir iksire dönüşebilmesi ‘doğal’ ve ‘taze’ olmasına büyük oranda bağlı olacaktır. Özellikle semt pazarlarına çıktınızda çoban salatanızı oluşturmada kullanabileceğiniz bitkiler için bir liste hazırlamak her zaman yararlıdır. Hemen sayabileceğimiz marul, soğan, sarımsak, gelincik, havuç, turp, maydanoz, ısırgan, yemlik, turp otu, tere, dereotu, domates, roka, lahana, biber, brokoli, havuç, suteresi, semizotu, deniz börülcesi, kaya koruğu, hardal, kişniş, nane, pazı, fesleğen, kekik, karnabahar, ebegümeci, kuzukulağı, acur, salatalık, arap saçı, kuşkonmaz, karahindiba, tekesakalı, yemlik, madımak, ışgın gibi yeşillikleri farklı sayı ve kombinasyonlarda harmanlayıp ilginç bir çoban salataları elde etmek mümkündür.

 

En basit 6-7 farklı malzeme ile oluşturduğunuz bir çoban salatasında bile 200’ün üzerinde özel yapıda potansiyel aktif kimyasal madde yer alır. En basit tanımlama ile hazırladığınız bir saltaya biraz koruk üzüm biraz asma filiz/sürgünleri ekleyin, “resveratrol” gibi çok güçlü bir antioksidanlı çoban salatanız olur. Yukarıda saydığım yeşilliklerin pek çoğunun fito-kimyasalları yüksek aktiviteye sahiptir. Bulunduğunuz yörelerde yenebilir özellikte olan otlardan da güzel yeni çoban salataları oluşturmak olanaklıdır.

Çoban salatası yenmesi ile bu bitkilerde yer alan taze aktif kimyasalları kolay ve doğal yoldan almış oluruz. Salatanızı elde ettiğiniz ölçülerde çok çeşit ve renkten oluşturmaya çalışınız. Oluşturulan her bir çoban salatası bizim en sağlıklı yeşil iksirlerimizdir.

Yazının devamı