Bir Kongrenin Ardından

Konu : Tarım

“VI. Ulusal Zeytin Öğrenci Kongresi” 9-11 Mayıs 2018 tarihlerinde Dr. Öğr. Üyesi Hasan DEMİRKAN’ın başkanlığında E.Ü. Ziraat Fakültesi Feyzi Önder Konferans Salonunda yapılmıştır.

VI. Ulusal Zeytin Öğrenci Kongresi” 9-11 Mayıs 2018 tarihlerinde Dr. Öğr. Üyesi Hasan DEMİRKAN’ın başkanlığında E.Ü. Ziraat Fakültesi Feyzi Önder Konferans Salonunda yapılmıştır.

Kongrede; zeytin ve zeytinyağı her yönüyle ele alınarak tartışılmıştır.  Zeytin yetiştiriciliği, zeytinde bitki besleme, zeytinde bitki koruma, zeytin mekanizasyonu, zeytinyağı üretim teknolojisi, zeytinyağı kimyası, sofralık zeytin işleme teknolojisi, zeytin yan ürünleri, zeytin zeytinyağı ve sağlık, zeytin ve zeytinyağı ekonomisi, zeytin ve zeytinyağının mutfakta kullanımı gibi konularda sözlü ve poster sunular gerçekleştirilmiştir.

Ülkemizin farlı şehir ve üniversitelerinden gelen yaklaşık 130 katılımcı ile kongremiz, 9 Mayıs 2018 tarihinde saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından açılış konuşmaları ile başlamıştır. 

 

Açılış konuşmalarının ardından 1.Çağrılı Bildiriyi, 33 yıl başkanlık görevini yürütüp Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığından emekli olan Cahit Çetin ”Zeytinin Dünü, Bugünü ve Yarını” başlıklı sunusunda görevi devraldığı yıllardaki zorluklardan nerelere geldiğimizi ve bundan sonra bizi nelerin beklediğini, rakip ülkeleri yakalayıp geçmemiz için nelere dikkat etmemiz gerektiğini anlattı.

Çağrılı 2.Bildiriyi ise Opr Dr. Cüneyt TUĞRUL “ İletişim ve Doğa” konusunda sundu. Zeytin ve zeytinyağı dışında çok ilginç olan sunu katılımcıların oldukça ilgisini çekti. Sunuda bitkilerin konuştuklarımızı, hissettiklerimizi, onlara davranışlarımızı çok iyi algıladıklarını ve bizim yaklaşımlarımıza göre ya coşarak daha fazla çiçek verdiklerini ya da küserek yavaş yavaş ölmeye doğru gittiklerini bilimsel ve örneklerle anlattı.

Öğleden sonra sunuların gerçekleştiği oturumlara geçildi. İki gün boyunca 7 Oturumda 23 sözlü sunum gerçekleştirildi.

 

Sunularda öne çıkan konular “Markalaşma” ve “Coğrafi İşaretleme” oldu. Özellikle zeytinyağı satışında rekabet ettiğimiz İspanya, İtalya ve Yunanistan’a bu konularda rekabet edebilmemiz için coğrafi işaret almış zeytin ve zeytinyağı miktarlarının çok arttırılması gerektiği konusu özellikle vurgulanmıştır. Nüfus olarak bizim neredeyse 1/6 mız olan Yunanistan’da coğrafi işaret almış 27 ürün bulunurken bizde bu rakam zeytinde 4, zeytinyağında 6 olmak üzere toplam 10 adettir. Hatta kongre esnasında Yunanistan’ın bir coğrafi işarete daha başvurduğu söylenilmiştir. Coğrafi işaret için tüketicilerin üründen ürüne değişmekle birlikte 539 daha fazla bedel ödemeye razı olduğu görülmüştür.  

Dikkat çeken bir başka konu da “zeytin yan ürünleri ve değerlendirilmesi”dir. Bu alanda çalışmaların yetersiz olduğu ve multidisipliner çalışmalar yapılarak bu yan ürünlerin tarımda gübre olarak veya biyopestisit olarak kullanımının detaylı olarak araştırılması gerektiği vurgulandı.

Zeytin yetiştiriciliğinde doğru bilinen yanlışlar” sunusu, insanların bilmeden ne kadar çok yanlış yaptığını ortaya koymuştur. İstemeyerek yapılan küçük yanlışların zeytin ve zeytinyağı kalitesini ne kadar etkilediği örneklerle anlatılmıştır.

 

Zeytin katı atığı olan pirinadan biyoaroma üretimi”nde Torulaspora delbrueckii, Trichoderma atroviride, Rhizopus oryzae ve Candida tropicalis gibi mikroorganizmalar kullanılmaktadır. Zeytin katı atığı olan pirina hem ucuz bir hammadde kaynağı hem de doğal biyoaroma üretiminde kolaylıkla kullanılması açısından önemli bir yere sahip olduğu vurgulanan çalışma çok dikkati çekmiş ve kongrede “En İyi Sunum” seçilmiştir..

 

500 Yaş Ve Üzeri Erkence Ağaçlarından Elde Edilen Zeytinyağlarının Kalite Kriterleri Ve Aroma Bileşenlerinin Belirlenmesi” isimli poster, kongrede “En İyi Poster Sunum” seçilmiştir. Çalışmada, duyusal olarak, yağlarda meyvemsilik değerinin 500 ve 1500 yaş üstü ağaçlarda, acılık değerinin ise 1500 yaş üstü ağaçlarda yüksek, yakıcılık değerinin ise 500 yaşındaki ağaçlarda düşük değerlerde tespit edilmiştir.

 

Genel değerlendirme ve kapanış konuşmasının ardından, Aydın Ticaret Borsası Tadım Paneli etkinliği kapsamında Prof.Dr.Renan TUNALIOĞLU, Cihan Devrim AVUNDUK, zeytinyağı tadımının nasıl yapıldığı konusunda hem teorik hem de pratik eğitim sunmuşlardır. Yaklaşık 50 kişinin katıldığı tadım eğitiminde, zeytinyağının kalitesini belirleyen kriterler, nerede, nasıl ve hangi ambalajlarda saklanması gerektiği konusunda detaylı bilgiler verilmiştir. Daha sonra katılımcılara 2 farklı zeytinyağı tattırılarak arasındaki farklar sıralanmıştır. Ulusal ve uluslararası yarışmalara katılımların ve alınan ödüllerin de konuşulduğu eğitimde, yarışmalarda ödül alıp iç pazarda satıştan ziyade özellikle AB içinde butik mağazalarda 30 €’ya bir şişe satmanın hedef olması gerektiği üzerinde duruldu.

VII.Ulusal Zeytin Öğrenci Kongresi” ne talip olan Celal Bayar Üniversitesi Akhisar MYO, Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı, 2020 yılında organizasyona ev sahipliği yapacaktır. Kendilerine kolaylıklar ve başarılar diliyorum.

Programın 3. Günü ola 11 Mayıs 2018’de yaklaşık 30 kişinin katılımı ile antik çağların en önemli zeytinyağı kenti olan Urla’daki “Klazomenai” gezilmiştir. Buradaki rehber antik çağlarda zeytinyağının nasıl işlendiğini detaylı olarak anlatmıştır.

 

Sevgili zeytin gönüllüleri, ülkemizin farklı şehir ve kurumlarından gelen katılımcılar, sizleri İzmir’de ağırlamaktan büyük onur ve keyif aldık. Üniversitemiz ve Fakültemiz adına hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Kongre sırasında meydana gelen ufak tefek eksiklikleri bizlere hiç hissettirmediniz. Her zaman yanımızda ve yardımcımız oldunuz. Ayrıca kongre sırasında devamlı yardımcı olan öğrencilerime de ayrıca şükranlarımı sunuyorum.

2020’de Akhisar’da zeytin ve zeytinyağında bugünden daha ileriye gitmiş bir sektör ve konularda buluşmak dileğiyle, sevgilerimizle…

Ayrıntılı bilgi ve destekleyen kurum ve kuruluşlar için : http://uzok.org/

Görseller:

Yazara aittir.