Editörlerden - ABD ve Çin, Pamuk Sebebiyle de Karşı Karşıya

Yazar : Bilge KEYKUBAT

Şu dünya ne ilginç olaylara gebe.

Şu dünya ne ilginç olaylara gebe.

Bu ay, bu köşede bize göre önemli iki konu üstünde durmaya karar verdik. 

Bildiğiniz gibi dünya her geçen gün tarım odaklı olmaya başladı. Tarımda güçlü olanın dünyanın yönünü belirlediği bir dönemdeyiz. Ülkeler özellikle tarımsal sanayinin hammaddesi ürünler üstünde daha bir önemle durmaya başladı. Bildiğiniz gibi tarımsal sanayi hammaddesi ürünler ülkemizde önemli bir konumda. Bu ürünler arasında neler var derseniz: Pamuk, incir, üzüm, kestane, tıbbi aromatik bitkiler, zeytin zeytinyağı, bitkisel yağlar, süs bitkileri, hayvansal ürünler vb… gibi saymakla bitmeyen bir yolculuğa başlarsınız. Buraya kadar hepsi herkesin bildiği şeyler diye düşünebilirsiniz. Ancak bu süreç biraz ilginç! Bunları sadece bizler bilmiyoruz bütün dünya biliyor ve ona göre hamleler yapıyor. 

Ancak onların bizden farkı; önce tekniğini öğreniyor, tarafsız bir kafayla geçmişini öğreniyor, sonra dünyadaki diğer ülkelerin durumlarını inceliyor, ikili anlaşmalara bakıyor, güç dengelerine bakıyor ve düşünüyor, yorumluyor ve kurguluyor bu kurgu uzun süreli alternatifli politikalar olarak hazırlanıyor ve istedikleri ürün ülke veya konu üzerine yürüyorlar. Bunu kim yapıyor güçlü olmak isteyen ülkeler. Bu kurgular ile bir ülkeyi batırıp yok edebiliyor veya bir başka ülkeyi çok daha güçlü bir yapıya sokabiliyor. Hemen bir örnekle olayı bağlayalım 

Bildiğiniz gibi dünya farklı güç dengeleri üstüne hareket ediyor. Bu güç dengelerinden biri her dönem olduğu gibi ABD diğeri Çin.

Bildiğiniz gibi Çin dünyanın önemli pamuk üreticilerinden biri. En büyük sıcak para kaynakları arasında pamuk da geliyor. USDA verilerine göre Çin’in pamuk üretimi 2017-2018 ürün yılı için 6 Milyon ton olarak tahmin ediliyor. Bu dünya toplam pamuk üretiminin % 21,75’ine denk geliyor.  Bu rakamlarla pamuk Çin için önemli bir iş gücü kaynağı olarak da öne çıkıyor. Çin’de 300 Milyon kişinin pamuk üretimi ile ilgili olduğunu biliyor muydunuz? Nüfus kalabalık iş önemli, sıcak para önemli böyle olunca da pamuk çoook önemli! 

ABD-Çin ekonomik şavaşı kızıştıkça Çin pamuk dahil 100 e yakın ürüne %25 lik tarife kotası koymayı planladığı konusunda bazı söylentiler var.

ABD dünyanın en büyük pamuk ihracatçısı, Çin ise ABD’nin en büyük deniz aşırı tedarikçisi. 

Çin tekstil bilgi merkezi kaynakları 2017 yılında ABD’den Çin’e 500.000 Tondan fazla sevk gerçekleştiğini belirtiyor. 

Şimdi bu kadar laftan sonra gelelim asıl konuya.

Çin pamuğu tehdit altında…

Hava sıcaklıkları ve böcek salgını yüzünden Çin pamuğu tehdit altında. Nasıl oldu bu diyebilirsiniz. Çin az ilaç atmak ve farklı koşullara dayanıklı olsun diye dayanıklı çeşit kullandıkça başka haşereler gelişmeye başladı. Bu haşerelerde Çin pamuğunu ciddi tehdit etmeye başladı. Bu böceğin en önemli özelliği popülasyonunun çok etkileyici bir şekilde hızlı artması. Çin’de Pamuk yaprak biti ve pamuk yaprak kurdu azalırken mirid ciddi bir şekilde arttı. 

Peki bunun nedeni ne? Çinli çiftçiler daha iyi verim veren ve genetik olarak değiştirilmiş bir pamuk çeşidi ekmeye başlamış. Bu sayede pamuk tarlalarında böcek ilacı kullanımı azalmış, ancak bu da mirid faktörünü ortaya çıkarmış. 

Politikaları hazırlayanlar, iklim değişikliğinin zararlı yönetimi üzerindeki etkisini dikkate almaları gerektiğini unutmamaları gerektiğini anladılar mı bilmiyoruz?

Şimdi gelelim ana konuya; Genetiği ile değiştirilmiş pamuğu Çin kimden alıyor: ABD…

Çin Pamuğu tehdit altında. Çin’in pamuk üretiminin azalması yukarıda da belirttiğimiz  nedenlerden dolayı ABD ile Çin ticaret savaşını etkileyebilecek bir faktör. Bu gelişmeden kim nasıl bir çıkarım sağlayacak onun yorumunu da size bırakıyoruz.

Türki’ye ise bu durumdan nasıl karlı çıkar bu da bir düşünsel kurgu. Apelasyon E Dergi Düşünce Grubumuz bunları farklı yerlerden temin etti, içine biraz yorum ekledi ve sizlere sundu. Gerisi size düşüyor. 

Hadi hayırlısı.

*Konu ile ilgili olarak fikirlerini bizimle paylaşan İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Sayın Şükrü Barış KOCAGÖZ'e teşekkür ederiz.

İkinci konumuzda Kadim komşumuz Yunanistan da olan yangınlar ve bunlara gösterilen farklı tepkiler. Lütfen şunu unutmayalım dünya ana tüm insanlığın evi ve dünya anamızı tüm insanlık olarak korumak zorundayız. Ormanlar dünya anamızın en önemli nefes kaynakları. Yani Yunanistan’da yok olan ormanların bize de tahmininizden fazla zararı var!  Orada bir sürü ağaç yok oldu. Pek çok korunmaya muhtaç hayvan yaşamını yitirdi. En önemlisi 100 e yakın insan hayatını kaybetti. Bu korkunç bir olay! İnançlı bir insan bu olaylar karşısında etkilenmeden üzülmeden duramaz. Komşumuza ve dünya anamıza geçmiş olsun diyoruz. 

 

Görseller: