Bağlarda Görülen Uyanma Sorunları Üzerine Bir Çalışma

Yazar : Metin KESGİN
Konu : Tarım

Bilindiği gibi Manisa ülkemizin sofralık ve kurutmalık üzüm yetiştiriciliğinde en önde gelen ilidir.

Bilindiği gibi Manisa ülkemizin sofralık ve kurutmalık üzüm yetiştiriciliğinde en önde gelen ilidir. Türkiye’de üretilen kurutmalık üzümün % 85’i, sofralık üzümün % 20’ si tek başına Manisa’dan karşılanmaktadır. Yaklaşık 780.000 dekar alanda 50.000 aile geçimini bağcılıktan sağlamaktadır. Manisa genelinde tarımdan elde edilen yaklaşık 10 milyar lira gelirin 3,16 milyar lirası bağcılıktan elde edilmektedir.

Son yıllarda bağcılıkta yaşanan sorunlardan biri de “uyanma bozuklukları” olmuştur. Uyanma bozukluklarındaki artış bağcılıktan elde edilen geliri ve en önemli tarımsal ihraç ürünlerimizden olan kuru üzümde rekolteyi olumsuz anlamda etkilemiştir. Bu konuda elimizde bazı bilgiler olmakla birlikte 2018 yılı üretim sezonunda yapılan bir çalışmayla bu bilgilerin somutlaşması ve diğer etmenlerin de incelenmesi mümkün olmuştur.

Çalışma üreticilerimizden gelen talepler doğrultusunda Manisa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından organize edilmiş, Ege Üniversite Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Bornova Zirai Araştırma Enstitüsü ve Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü’nden konu uzmanlarının katılımıyla gerçekleştirilmiştir.

Yapılan arazi çalışmalarında gidilen üreticileri bağları yetiştirme teknikleri bakımından değerlendirilmiştir. Kök bölgesinde, gövdede, 1 yaşlı dallarda ve yapraklarda inceleme, gözlem ve numune alımı yapılmıştır.  Alınan numuneler Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü’nde fungal hastalıklar bakımından analize tabi tutulmuştur. 

İnceleme yapılan bağlar genellikle, beton direkli, 4-6 telli destek sisteminde, damlama sulama sistemin kullanılmakta olup, yabacı ot mücadelesi ve boğaz açma-kapama işlemlerinin düzenli olarak yapıldığı olduğu görülmüştür. 

Bağların tesisinde kullanılan fidanların çoğunlukla aşısız olduğu, kök boğazından oluşan köklerin temizlenmediği dolayısıyla beslenmede etkili oldukları anlaşılmıştır. Aşılı bağlarda ise aşı noktasının toprak altında bırakıldığı, aşı noktası üzerinden köklenmeler oluştuğu, anacın bertaraf edilmek üzere olduğu da rastlan konularda olmuştur. Bağlarda kış budamasından çıkan artıkların, bağdan uzaklaştırılmayıp oldukları yerde kırıcılarla kırılarak toprağa karıştırılması ile hastalık etmenlerinin bağda kalmasına yol açılmış olmaktadır. Fungal ve bakteriyel kökenli hastalık etmenlerine karşı en temel mücadele aracı olan bordo bulamacının yazlık ve kışlık uygulamalarının aksatıldığı üreticiler tarafından beyan edilmiştir. Kış budaması ile oluşan büyük yaraların kapatılmadığı, buralardan hastalık ve zararlıların giriş yapmış oldukları da gözlemlenmiştir. Kış budamasında kullanılan araç-gereçlerin dezenfeksiyonuna dikkat edilmediği ve budamada önce sağlıklı omcaların sonra hastalıklı omcaların budanması uslune de uyulmadığı anlaşılmıştır. 

2018 yılının kış ve ilkbahar döneminde yağışların dengesiz ve yetersiz olduğu belirlenmiştir. Asmanı uyanması için ihtiyaç duyduğu 

 Yapılan çalışmaların ve analiz sonuçlarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki kanaatlere varılmıştır:

2018 yılında Manisa İli bağ alanlarında görülen uyanma bozuklukları 5 ana başlık altında değerlendirilmiştir.

1. Hastalık ve Zararlılar 

2. Yetiştirme Tekniği ve Kültürel Uygulamalardaki Aksaklıklar

3. Aşırı Gibberellic Asit (GA3) Kullanımı

4. Bitki Besleme Hataları ve Öneri Dışı Uygulamalar

5. İklim Değişikliği

Yazının devamı