Aylara Göre Zeytin Takvimi: Mayıs 2019

Konu : Tarım

Nisan ayı beklenene göre daha soğuk geçti. Hatta bazı yerlerde 20 Nisan – 21 Nisan akşamlarında don olayları görüldü.

Nisan ayı beklenene göre daha soğuk geçti. Hatta bazı yerlerde 20 Nisan – 21 Nisan akşamlarında don olayları görüldü. Hatta bağ alanlarında ciddi zararlar meydana geldi. Yağmurların güzel yağması, dolu olaylarının az görülmesi olumlu olarak zeytinliklere yansıdı. Ege ve Akdeniz’de nisan sonuna doğru çöl tozunun gelmesi, havanın ısınması ancak güneşin kendini gösterememesi nedeniyle sürgünler tam uzayamadı. Yer yer somaklar kendini gösterdi. Bununla birlikte özellikle pamuklu bit ve halkalı leke kendini çok gösterdi. 

Kırağının olduğu gecelerin ardından özellikle erken uyanan bahçelerde yer yer yaprak dökülmeleri görüldü. Bu dökülmeler özellikle bakırlı preparat kullanan üreticilerin bahçelerinde daha çok görüldü. Normal bir durumdur. Dere içleri ve su tutan topraklarda kırağının ve halkalı lekenin etkisi daha çok görüldü. 

Zeytin fidan tırtılının geçen seneden zararı çok daha belirginleşti. Bu tip zararı olan üreticilerimiz sabah saatlerinde kontrol edip mücadele programı belirlemelidir. 

 

Mayısta neler yapmamız gerekiyor?

Gübreleme yapmış olan üreticilerimiz çiçek tutumu sonuna kadar beklemelidirler. Çiçeklenme havaya bağlı olarak 3 hafta kadar sürmektedir. Buna göre meyve tutumundan sonra besleme yapmak önemlidir. Özellikle potasyum meyvenin kalitesinden sorumludur. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus çiçek öncesinde yeterli besin maddesi olmalı, sonrasında da tutumla birlikte her bir meyveye yeterli besin elementinin bulunmasıdır. 

 

Mayıs ayı içerisinde eğer yağmur yağmaz ise topraktaki nemde erkenden biterse çiçek tutumu azalır, meyveler azalır. Bu yüzden zeytincilik açısından en önemli ay mayıstır. Çiçeklenme bir yılın ne şekilde geçeceğinin göstergesidir. Damlama sulama ile gübreleme ve sulama (çiçeklenmeden önce havalar kurak gittiyse su verilmelidir.) yapabiliriz. Ancak çiçek başlangıcından bir hafta önce bu işlem bitmiş olmalıdır. Çiçekte su verilmesi döküme sebep olabilmektedir. 

Yabancı ot mücadelesi hafif toprak işleme veya biçme ile yapılabilir. Herbisit atılması diğer tüm işlemlere göre ucuzdur ancak çevreci değildir. Zeytin köklerinden bitkiye geçişi esnasında zararlanmalar olabilmektedir. Biçme yaptığımız zaman organik malç materyali toprak üzerinde kalır. Havaya bağlı olarak aşılama (göz veya kalem)yapılabilir. Çeşit değiştirmek isteyen üreticilerimiz hava aniden ısınabilir. Buna dikkat etmelidirler.  

Zirai Mücadele gözlemler yapılarak yapılmalıdır. Zeytin güvesi ve pamuklu bit ile mücadele etmek gerekebilir. Çiçeklenme başladı ise bu dönemde hiçbir şey yapılmamalıdır. 

Bol ve bereketli bir çiçek dönemi diliyorum.

 

Eski Takvime göre tarımsal işlemler. Belki dikkate alınabilir. 

 

2 Mayıs – Hafif sürüm yapılması

3 Mayıs – Çiçek Fırtınası

6 Mayıs – Hıdrellez 

Zeytin dalları kabuk verdiğinde aşı başlanır

7 Mayıs – Zeytin yara koşnili ve kabuklu bit kontrolü

8 Mayıs – Damlamadan gübrenin 2. yarısı verilebilir. Çiçeklenmeye dikkat.   

14 Mayıs – Dünya Çiftçi günü

15 Mayıs – Filizkıran fırtınası

18 Mayıs – Güllerin açması

20 Mayıs – Engir Kıran fırtınası (kar yağabilir)

21 Mayıs – Kokulya fırtınası

25 Mayıs – Ülker Fırtınası

29 Mayıs – Yağışlar azaldı ise gövdeye kireç sürülmeye başlanabilinir.

30 Mayıs – Kabak meltemi