Dilşen OKTAY ERTEM Dr. - Gıda Y. Mühendisi

14 Ağustos 1980 doğumlu. İzmir’de ikamet etmektedir. 1998 yılından beri aile geleneğini sürdürerek Balıkesir Gömeç’te zeytinliklerle ve zeytinyağı işleriyle ilgilenmektedir. DOKTAY Tarım Gıda Turizm Danışmanlık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin kurucusu, aynı zamanda “Ethem Bey Zeytinyağları”nın sahibidir. 1998-2002 yıllarında Celal Bayar Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nde okumuştur. 2002-2004 yıllarında Yunanistan’ın Girit Adası’nda bulunan MAICh’te (Mediterranean Agronomic Institute of Chania – Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü) yüksek lisansını yapmıştır. Tez konusu: “Olası AB Üyeliği Işığında Türk Zeytinyağı Sektörü’nün Ekonometrik Analizi” olmuştur.

2004-2005 yılında AB’nin 6. Çerçeve Programı kapsamında Ege Üniversitesi’nin de ortakları arasında yer aldığı MEDFROL (Market and Trade Policies for Mediterranean Agriculture: The case of fruit/vegetable and olive oil – Akdeniz Tarımı için Pazar ve Ticaret Politikaları: Meyve/ Sebze ve Zeytinyağı Örneği) adlı bir projede araştırmacı olarak görev almıştır.

2004-2010 yıllarında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü’nde doktora çalışmalarını “Ege Bölgesi’nde Zeytinyağı Tüketiminin Artırılmasında Arz Zinciri Yönetiminin Olası Katkıları Üzerine Bir Araştırma” adlı konu üzerinde yoğunlaştırmış ve 2010 yılında doktorasını tamamlamıştır. 

2008 yılında Erasmus Life Long Learning (Hayat Boyu Öğrenme) Programı kapsamında 3 ay boyunca İtalya’nın Bologna Forli kentinde bulunan Olitalia adlı bitkisel yağ paketleme firmasında kalite kontrol görevlisi olarak çalışmıştır. Daha sonra Bologna Üniversitesi Gıda Bilimleri Bölümü’nde zeytinyağı üzerine araştırmalarda bulunmuş ve tadım kursuna, sonrasında tadım atölyelerine katılmıştır.

2009 yılından beri Zeytindostu Derneği’nin tadım kurslarında çevirmen ve eğitmen olarak aktif olarak görev almaktadır. 

2012 yılında Akdeniz Zeytinyağı Tadımcılar Birliği’nin Roma’daki merkezinde 2. Seviye tadım kursuna katılmış ve Paola Fioravanti ile çeşitli tadım etkinliklerinde yer almıştır. Bunlardan en önemlisi Pesaro’da gerçekleştirilen L’Orciolo d’oro adlı yarışmadaki jüri üyeliğidir.

2009 yılında Zeytindostu’nun Aydın Ticaret Borsası’nda başlayan tadım panel çalışmalarından bugüne kadar her zaman Zeytindostu’nda tadımcı olarak görev almış, aynı zamanda yarışma düzenleme kurullarında moderatör, yardımcı olarak yer almış ve panel liderliği yapmıştır. 2013 yılından beri Zeytindostu’nun kalite yarışmalarında jüri üyeliği yapmaktadır. Aralık 2014 – Mayıs 2016 tarihleri arasında da Zeytindostu Tadım Panel Başkanlığı yapmıştır. Nisan 2017’de Olive Japan adlı uluslararası yarışmaya Türkiye adına jüriye davet edilmiş ve tüm dünyadan çağrılan konusunda uzman 23 tadımcı ile beraber bu görevi yerine getirmiştir. 2018 yılı için de Olive Japan yarışmasında jüri üyesi olarak ilan edilmiştir. 2018 yılı Mart ayında İtalya’nın Bari kentinde gerçekleştirilecek BIOL adlı yarışmaya jüri üyesi olarak davet edilmiştir.

2015-2017 yılları arasında İzmir Ekonomi Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Meslek Yüksekokulu Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü’nde zeytin, zeytinyağı ve mutfak kültürü; hijyen ve sanitasyon; gıda bilimi dersleri vermiştir.

Karşıyaka Soroptimist Kulübü, Tevfik Fikret Lisesi Mezunlar Derneği, Antandros Derneği gibi birçok sivil toplum kuruluşu üyesi olmanın yanı sıra Mayıs 2017’den beri Zeytindostu Derneği’nin genel sekreteri, Butik Zeytin Zeytinyağcılar Derneği’nin saymanı, Burhaniye Zeytin Üreticileri Derneği’nin yönetim kurulu üyesi, Körfez Zeytin Üreticileri Federasyonu’nun denetim kurulu üyesidir.

2017 yılında tekrar gündeme gelen Zeytincilik Kanunu ile ilgili çalışmalarda aktif görev almaktadır.

Akıcı bir şekilde İngilizce, İtalyanca konuşmakta; iyi derecede Fransızca bilmektedir. Kitaplar, doğa, yabancı diller, yoga, kültür ve sanat konularına fazlasıyla meraklıdır.