Gülhan KARA - Yemek yazarı/Danışman

Adana Kız Lisesi’ni ve ardından Marmara Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Bölümü’nü bitirdim. Çalışma hayatıma Cumhuriyet Gazetesi’nde staj yaparak başladım ve sonrasında da çeşitli gazete ve ajanslarda deneyim kazandım.

Sofra, Bebeğim ve Biz dergilerinde editörlük yaptım. Ziyafet Dergisi Yazı işleri müdürü  ve uzun yıllar Lezzet Dergisi Genel Yayın Yönetmeni olarak görev yaptım. Milliyet ve Hürriyet gazetelerinin 300’den fazla sayıda haftalık yemek eklerini hazırlardım. Yazdığım “Asmalı Konak Kapadokya Mutfağı ve Yöresel Yemekleri” adlı kitabım, aşçılık meslek okullarında, yöresel mutfak kaynak kitabı olarak okutulmakta.

Yayıncılık dönemimde çok sayıda yemek yarışması organize ettim, pek çok etkinlik ve gıda alanında farklı ürün tanıtım ve pazarlama projelerine imza attım. Posta Gazetesi’nde 1 yıl süreyle Lezzet Dünyası köşesini yazdım.

2004 yılında gastronomi alanındaki hedeflerimi gerçekleştirmek üzere hayalim olan butik bir yemek okulu açma kararını hayata geçirip Türkiye’nin düzenli kurslarla yemek ve pastacılık eğitimleri veren ilk özel mutfak okulu olan Chef’s İstanbul Mutfak Atölyesi’ni açtım. Yemek ve pastacılık kurslarını başlatıp, temel mutfak eğitimleri vermeye başladım. MEB dan onaylı Ustalık ve Usta Öğretici belgelerimi aldım. İş ortağım olan eşimle beraber Chef’s Dergisi’ni yayımlamaya başladık.

Gastronomi alanında pek çok yayına yazılar yazdım, pek çok gazete, dergi ve televizyonda röportajlarım yayınlandı. Kanal D’de 2.5 yıl devam eden ve 230 bölüm yayınlanan Braun sponsorluğundaki “Sihirli Mutfak” adlı yemek programını hazırladım ve sundum. Olay TV’de Kafkas sponsorluğunda bir yıl süreyle “Kestaneli Lezzetler” programını hazırlayıp sundum. Akşam Gazetesi’nin haftalık yemek eklerini hazırladım, radyo programları yaptım. 2003 ile 2008 yılları arasında dünyaca ünlü aşçılık okulu Paris Le Cordon Bleu’ye 4 kez misafir şef olarak davet edilip pişirdiğim saray ve halk mutfağından örneklerle Türk Mutfağı’nı tanıttım.

2008 yılında Lyon’da bulunan Valrhona Çikolata Okulu‘nda artisan çikolata eğitimi aldım. 2008’de Alfa Yayınları’ndan çıkan Sihirli Mutfak yemek kitabında çorbalardan tatlılara 300 tarifimi topladım. Ardından “Kriz Mutfağı” kitabımı yazdım. 2012 de ÇAY SAATİ kitabım basıldı ve 3. baskıyı yaptı. Mutfak Dostları Derneği, Gazeteciler Cemiyeti ve Fahri Gıda Müfettişleri Derneği üyesiyim. 2011-2015 yılları arasında İstanbul Kavram Meslek Yüksekokulu Aşçılık Bölümü’nde  öğretim görevlisi olarak 6 dönem görev yaptım. Dünya Gıda Dergisi’nde 6 yıl araştırma konuları yazdım.

24TV de 2013-2014 sezonunda 1 TATLI 1 TUZLU adlı yemek programını ve Ramazan Lezzetleri programını hazırlayıp sundum.

2015 yılında Türkmax Gurme TV de Fairy sponsorluğunda yayınlanan İmkansız tarifin kolay yolu programını hazırlayıp sundum.Fairy sponsorluğunda Türkiye’nin Pilavları ve Türkiye’nin Çorbaları adlı kitaplarını yazdım. Türkiye’nin Çorbaları ve Pilavları tek kitapta toplanarak Alfa yayınları tarafından basıldı.

Şimdi de Apelasyon E-Dergi'de yazıyorum :)

https://gulhankara.com