Nurdan Çakır TEZGİN - Aşçı Fok

Türkiye’nin ilk Enstalasyon Evi Siyaz’ın kurucusudur.

“Siyah bir noktadan beyaza geçişte grinin adlandırılmamış adıdır Siyaz” düsturuyla oluşturduğu Siyaz Felsefesini, kültür ve sanatın mekansal varlığına (Bursa Uludağ yolunda) dönüştürürken 90’lı yıllarda Türkiye’de bir ilke imza atmıştır.

Resim eğitimi almasına rağmen, resim sergisi için gittiği Paris’ de, her üç kişiden birinin ressam olduğu gerçeğiyle yüzleşince resim yapmayı bırakıp sanata ve sanatçıya destek olmayı seçtiği, yazma serüvenine ağırlık verdiği bilinmektedir. 

İran ve Pakistan üzerinden Hindistan’a kara yolundan yaptığı uzun yolculuk anılarını 2000’li yılların başında Amatörce Edebiyat.com internet sitesinde yayımladı. Yazma serüvenini Söylem, Politika, Zeytin Dergisi, Berfin Bahar ve Cumhuriyet Ege, Olay, Aşçı Fok.com ve Foça Foça.com başta olmak üzere pek çok yerel gazete ve internet sitelerindeki yazılarıyla perçinledi. Yerel beslenme ve ekoloji odaklı pek çok workshop, TV programları ve festivallere katıldı. 2013 yılında “Yaşça Hoşça Aşçı Fok’ça Foça Mutfağı isimli kitabı, 2016 da “Dur biraz oturayım” isimli öykü kitabı yayımlandı. Halen, Kazdağı ve Edremit Körfez Bölgesi’nde beslenme ve yaşam biçimleri üzerine, antik mutfakları da içine alan araştırmalarını sürdürmekte, bununla beraber Bursa.com internet sitesinin yeme içme köşesini hazırlamakta.

Ayrıca, Uluslararası Aeneas'ın Rotası Çalıştayı bünyesindeki “Antik Yemekler” açılımıyla, mitolojik İda Dağı ve Antandros Bölgesi beslenme alışkanlıklarının günümüze uzantıları üzerine çalışmakta.