Gıda Polisi

Konu : Gıda

Gıda ürünlerinin denetimi her ülkede toplum sağlığının önemli bir parçası olarak kamu otoritelerinin gücünü kullanmak suretiyle icra edilmektedir. Gıda polisi uygulaması bu konuda büyük yardımcı olacaktır.

Yazar: Dr. Mücahit Taha Özkaya
 
 
 
Gıda ürünlerinin denetimi her ülkede toplum sağlığının önemli bir parçası olarak kamu otoritelerinin gücünü kullanmak suretiyle icra edilmektedir. Burada amaç, tüketicinin sağlığını ve bütçesini korumaktır. Tüketicinin sağlığına veya bütçesine dokunacak şekilde gıda üretimi ve pazarlanmasında tağşiş ve hile aslında gıda terörü olarak kabul edilebilir. Çünkü hem haksız kazanç yoludur, hem de toplum sağlığı için tehdit kaynağıdır. “Ucuz zeytinyağı” diye satılan “pahalı ayçiçek yağı” sağlık için zararlı değildir, ancak böylesi bir ihlalde vatandaşın sağlıklı zeytinyağını tüketmesi engellenmiştir. 

Böylesi bir gıda terörünü gerçekleştirenler için haksız kazancın boyutu o kadar büyüktür ki, bunun için pek çok ceza mevzuatını ihlal etmeyi göze almaktadırlar. Suça karışma eğilimi yüksek bu grupla mücadelede gıda denetimi çok önemlidir. Gıda denetiminde yaşanan en büyük sorunlardan biri denetimi gerçekleştiren gıda mühendislerinin güvenlik sorunudur. Çünkü sivil memur olarak ön tespitler ve ziyaretler sırasında savunmasızdır. Yüklü miktarda tağşişli zeytinyağı yakalayan, il müdürlüğünde görevli gıda mühendisinin evine silahla ateş edilmesinin önüne geçen bir sistem yoktur. 
 

Zeytinyağı hile ve tağşişinde mafya benzeri yapılanmalar İtalya’da da var olduğu için mücadelede çözüm yöntemi olarak “Gıda Polisi” kurulmuştur. Ülkemizde ise aşağıdaki seçenekler hayata geçirilebilir:
  1. Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı Narkotik Şubesi gibi bir Gıda Polisi Şubesi kurulabilir ve burada faaliyet gösterebilir. 
  2. Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı silahlı Orman Muhafaza Memurluğu benzeri bir yapılanma Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü’ne bağlı silahlı Gıda Polisi teşkilatı olarak hayata geçirilebilir. 
Gıda Polisinin yapılanmasında aşağıda yer alan hususların gözetilmesi hile ve tağşişle mücadelenin başarısını artıracaktır:
  1. Yapılanmada ürünler bazında uzmanlaşmalar olabilir. Bitkisel yağlar, süt ürünleri, et ürünleri, tahıl ürünleri gibi…
  2. Bilişim uzmanları yardımıyla internet üzerinden satış yapan ve reklam verenlerle mücadele birimi olmalıdır. Bu birim büyük veri yönetimi metotlarından ve yapay zeka uygulamalarından yararlanabilir.
  3. Bazı şehirlerde veya bölgelerde zeytinyağı tadım eğitimi almış zeytinyağı uzmanı gıda mühendisleri, bazı şehirlerde ise peynir ve süt ürünleri uzmanı gıda mühendisleri sahada görev yapmalıdır.
  4. İnternet ortamında veya televizyonlar aracılığıyla fütursuzca nitelendirilebilecek hileli, sahte veya aşırı pahalı gıda veya tarım ürünü satışları bulunmaktadır. Bunların denetlenmesi de gıda polisinin görevleri arasında yer almalıdır.
Hem dürüst üreticinin, hem de tüketicinin korunması için Tarım ve Orman Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’nın biraraya gelerek gıda polisi uygulamasını hayata geçirmesi en büyük dileğimizdir.
 
Görseller:
  1. Lapbandsurgery.com