Zeytin Takvimi: Nisan 2022

Nisan ayı mevsim normallerinin üzerinde sıcaklık ve daha kurak geçmesi bekleniyor. Tedbir almamız gerekiyor. Barajlar dolu sanmayın hazır suya çabuk biter. 

Yazar: Dr. Mücahit Kıvrak
 
Ülkemizde bahar kendini martın sonuna doğru göstermeye başladı. Bize çok soğuk ve karlı gelen kış mevsimi MGM’nin raporuna göre 2 derece ortalamaların üzerinde idi. Giderek ısınıyoruz. Giderek iklimi bozuyoruz. Yağmur yağdı, kuraklık bitti sanıyoruz. “Cemre nerdesin?” diye bir çok kişi sosyal medyada kendini gösterdi. Ancak kazın ayağı hiç de öyle değil. Dikkat etmemiz gerekiyor. İklim bizi bundan sonra daha da zorlayacaktır.

Çöl tozları nisan başına kadar etkili olacak gibi görünüyor. Bu çöl tozları aslında bitkiler ve doğamız için şifa kaynağı olmaktadır. Bunların gelmesi daha az gübre demektir. 

Nisan ayı mevsim normallerinin üzerinde sıcaklık ve daha kurak geçmesi bekleniyor. Tedbir almamız gerekiyor. Barajlar dolu sanmayın hazır suya çabuk biter. 
 
Nisan ayında budama bitmemişse zeytine su yürüyene kadar budama yapılmalıdır. Budama sonrasında bakırlı preparat kullanabilirsiniz. Budama artıkları yakılmadan parçalanmalı ve toprağa geri döndürülmelidir. Ayrıca bazı ilçelerimizde el sanatları olarak da budama artıkları kullanılmaktadır. Bu el sanatlarını da şahsen önemsiyorum. Hem ülkemiz para kazanmakta hem de insanların dikkatini çekmektedir. 
 
Fidan dikecek üreticilerimizin kurak bir yaz beklentisini göz önüne alarak dikimini gerçekleştirmesi gerekir. Sulama imkanı olmayan üreticimiz yeni tesisi bence ertelemeli ve güzün dikmelidir. Ayrıca parça parça dikimini yaparsa riski bölmektedir. Her üreticimiz ilçesinin yerel çeşidini dikmelidir. Örneğin Seferihisar ilçesinde Erkence çeşidi dikilmelidir. 
 
Yabancı ot mücadelesinde biçmeyi ve biçilen otları yem pahalı diyen küçükbaş & büyükbaş besici arkadaşımıza vermeliyiz. Ülkemizde imecenin bu şekilde olması gerekiyor. Aksi takdirde et bulmakta zorlanacağınız. Herbisit atıp yurtdışına kaynak aktaracağımıza otumuzu değerlendirmek aynı zamanda yurtdışından et girişini de engelleyecektir. 
 
 
Gübreleme konusu bu sene çok zor olacak gibi duruyor. Ülkemizin temel gübrelerde %90 civarında dışa bağımlıdır. Yurtdışından gelen gübre fiyatı artmaktadır. Hem doların artışı, hem enerji maliyetlerinin artışı hem de nakliyenin artması nedeniyle ciddi zamlar gören gübreyi atmak bu sene daha zor olacak. Kriz kendi içinde fırsat doğurur. Köylerimiz kendi kompostlarını kendi yapmalıdır. Bu da dışa bağımlılığını azaltacaktır. 
 
Sulama yapmıyoruz. Ağacımız ölmeyecek kadar yapıyoruz. Yer altı suları stratejik sudur. Savaşta lazımdır. Yoklukta lazımdır. Bu suyu sanayide veya tarımda kullanmak bu zamanda çok akıllıca görülmemektedir. Suyun topraktan kaçmasını engelleyen çözümlere yönelinmelidir. Yağmurun akmasını engellemek gerekir. Teraslama yapmamız her zamanki durumdan daha önemlidir. 
 
Halkalı leke ve dal kanserinin en sevdiği havalara girmekteyiz. Mutlaka düzenli kontrol etmemiz gerekmektedir. Pamuklu bit içinde bu zamandan sonra kontrolleri sıklaştırmalıyız. Dal kanseri de bu mevsimde etkindir. Bakır atılan bahçelerde hastalıklar kontrol edilirken pamuklu bit için muhakkak önlem almak gerekir.     
Ramazan ayınız şimdiden hayırlı olsun. İftar sofralarında zeytin ve zeytinyağınız eksik olmasın.