Zeytin Takvimi: Ağustos-Eylül 2022

Eylül ayına dikkat etmemiz gerekebilir. 21 eylül gün dönümü sonbaharın ilk günüdür.

Yazar: Dr. Mücahit Kıvrak
 
Temmuz ayı ülkemizin genelinde iklimsel olarak çok farklı geçti. Kuzey kesimlerde mevsim normallerinin altında diğer bölgelerimizde sonuna doğru mevsim normallerinin üzerinde geçti. Serin hava geceleri zeytinleri ve böcekleri serinletti. Bergama’dan güneyde zeytin sineği zararı görülmeye başladı. Havaların böyle gitmesi sineğin zararını azaltır ama yine de dikkatli olmakta fayda var. Osmaniye ve Manisa’dan zeytin fidan tırtılı zararı görüldü. Bu zararlı için erken denilebilecek zamanlarda olmasına rağmen iklimsel olarak düşünüldüğünde erkendir. 

Erken görülen bu zararlılar acaba kışın erken gelişine de haberci olabilir mi? Eylül ayına dikkat etmemiz gerekebilir. 21 eylül gün dönümü sonbaharın ilk günüdür. Bu sene belki erken gelebilir. Takipte olanları takipteyiz. Havalar çok değişken buna dikkat etmek gerekir. 

Zeytin sineği ile mücadelede en önemli kısım birlikte topyekün mücadeledir. Bunun için yapılacak olan mücadele şekli ne olursa olsun beraber hareket etmek lazım gelir. En önemli mücadele yöntemi kaolin kilidir. Kaolin kili sineğin gelmesine ulaşmasına meyveye dokunmasına engel olur. Ayrıca parlak olduğu için sinek o meyvelere konmaz. Bu yöntem bu ayda yapılır. Yağmur yağana kadar kaolin kili kendisini korur. Yağışın şiddetine bağlı olarak kalıcılığı değişmektedir. 

Bir diğer uygun metot da Mac Phail tuzaktır. Bu tuzak 500 ml pet şişe içerisine konan bir karışımla zeytin sineğini çekmeye amaçlamaktadır.

100 kg suya 5 kg DAP gübresi buna da elma sirkesi ilave edilebilir. Bunu karıştırarak ağaçlara asmak gerekiyor.
 
Bu tipte bir işlem yaptığımızda bahçeye bütün sinekleri toplar mıyız endişesi olabilir. Bu endişe yersizdir. İçinde su olduğu sürece bütün sinekleri toplarsınız. Zaten yazının içinde topyekün mücadele etmek gerekir demem de bu yüzdendir. 

Balıkesir ilinde havadan ilaçlama vardı. Ancak birkaç yıldır bu uygulama yapılmamaktadır. Bunun haricinde zeytin sineği incir yalanı da çokça karşımıza çıkmaktadır. İncir zeytin sineğini öldürmez. Yalanı söyleyen ispatlamak zorundadır. 
 
Fidan tırtılı zararlısına karşı varsa mutlaka tedbir alınmalıdır. Bu tedbir eskiden kuşların yaptığı işten günümüzde pestisite döndü. Lütfen avcılarımızı uyaralım. Kuşların kökünü kurutarak avcılık yapmasınlar. Kuşları arazilerinize çekmek zorundasınız. Zararlılarla mücadelede en basit en ucuz yöntemdir. Sabah erken saatlerde kuşlar beslenmelerini bu zararlılarla yaparlar. Lütfen kuşları besleyin öldürmeyin. 
 
Yabancı otlarla mücadelede sürüm yapmadan biçmeye devam edebiliriz. Kuyuların kuruduğunu söyleyen üreticilerimiz oldu. Sulama imkanı olanlar yapabilir ama görünen o ki bir çok arazide su ihtiyacı çok yok. 

Bu sene rekolte ne kadar olacak merak ediyorum. Şimdiden güzel haberler geliyor. Üreticilerimizin ürünlerini kıymetli bir şekilde satmaları en büyük temennimdir. Kaliteli ve randımanlı bir hasat zamanı yaşarız inşallah. 

Dip kazan çekmek kış yağmurlarının daha iyi işlemesini sağlar. Bu tam ortadan yapılmalıdır. İki ağaç arasından kuvvetli bir traktörler yapılması tavsiye edilir.
 
Güzel bir ağustos diliyorum. Yarısı yaz, yarısı güz bir ağustos isterim. Geceleri çiğ yağsın diyeceğim ancak incirci istemez. İncirin olmadığı alanlarda gece çiğinin yağdığı güzel bir ağustos geçsin. Orman yangınsız olsun. 
 
Görseller:
Yazar aittir.