Bülent Üngür Röportajı
Yazar :
Edanur FIRAT, Seda ERASLAN,
Dergi : 2022 10 / Sayı: 106
Özellikle kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmayı planlayan gıda, ziraat, su ürünleri mühendisleri, veteriner hekimleri gibi çeşitli disiplinlerden gençleri nasıl bir kariyer yolculuğu bekliyor sorusunu cevaplamak, gençlerle iletişimlerini ve iş birlikteliklerini öğrenmek adına Karşıyaka İlçe Tarım ve Orman Müdürü Bülent Üngür’e sorular sorduk.
Yazar: Sedanur Eraslan ve Edanur Fırat
Özellikle kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmayı planlayan gıda, ziraat, su ürünleri mühendisleri, veteriner hekimleri gibi çeşitli disiplinlerden gençleri nasıl bir kariyer yolculuğu bekliyor sorusunu cevaplamak, gençlerle iletişimlerini ve iş birlikteliklerini öğrenmek adına Karşıyaka İlçe Tarım ve Orman Müdürü Bülent Üngür’e sorular sorduk. Yoğun bir çalışma programına sahip olan ilçe müdürlüklerinden, bakanlığın sunduğu staj imkanlarından, gençlere yönelik projelerden ve hibelerden, üniversiteler ile iş birlikteliklerinden bahseden Üngür, gençler ile gerçekleştirdiği ve gerçekleştirebileceği iş birlikteliklerine karşı oldukça hevesli olduğunu belirtirken, bizimle de keyifli ve verimli bir sohbet gerçekleştirdi.
S: Merhaba Bülent bey, nasılsınız?
C: Merhaba, teşekkürler. Siz?
C: Merhaba, teşekkürler. Siz?
S : İyiyim ben de teşekkür ederim. Bize İlçe Tarım Müdürlüğünün yaptığı işler hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?
C: Karşıyaka İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz 2013 yılında kuruldu. Biz 2013 yılından beri İzmir İl Tarım Müdürlüğü’ne ve Karşıyaka Kaymakamlığı’na bağlı olarak hizmet vermekteyiz. Kurumumuzda yaklaşık 30 mesai arkadaşımız ile birlikte çalışıyoruz. Bunlar veteriner hekimler ve çeşitli disiplinlerden mühendislerimizden oluşmakta. Gıda mühendislerimiz, ziraat mühendislerimiz, su ürünleri mühendislerimiz ve tütün teknolojisi mühendislerimiz… Tüm bu ekip arkadaşlarımızla birlikte Karşıyaka’ya hizmet etmekteyiz. Aslında biz Karşıyaka’da yaşayan Karşıyaka’da oturan herkese dokunacak işler yapıyoruz. Şöyle açıklamak gerekirse, Karşıyaka İzmir'in en büyük ilçelerinden biri ve ilçemizde çok fazla gıda işletmesi var. 3200 civarında gıda işletmesine sahibiz ve biz rutin olarak her gün bu gıda işletmelerinin gıda için denetimlerini yapıyoruz yılda en az iki defa tüm gıda işletmelerine gidip denetliyoruz ve belli aralıklarla bu işletmelerden numune alıyoruz. Bu aldığımız numuneleri laboratuvarlara analize yolluyoruz çıkan sonuçlara göre gerek idari yaptırımlar, gerekse uygun çıktığında teşekkür etmek adına çeşitli faaliyetlerimiz devam ediyor. Tabii faaliyetlerimiz sadece gıda anlamında değil. Gıda denetimleri dışında örneğin su ürünleri faaliyetlerimiz var. Karşıyaka ilçemizde 7 kilometrelik bir sahil şeridimiz bulunmaktadır. Bu 7 kilometrelik sahil şeridinde 2 adet kooperatifimiz ve balıkçı barınağımız mevcut. Su ürünleri kooperatiflerimiz var ve burada balıkçılarımız var. Biz bu balıkçılarımızın tüm su ürünleri faaliyetlerini de denetliyoruz. Onun dışında yine su ürünleri ile ilgili perakende satış işletmelerimiz var. Balıkçılarımız var, balık satan yerlerimiz var. Tüm bu işletmelerinde denetimini gerçekleştiriyoruz. Ayrıca en önemli iş dallarından biri de yine zirai anlamda ve hayvansal anlamda koruyucu hekimlik faaliyetlerimiz var. Koruyucu hekimlik faaliyetlerimizi de ilçemizde bulunan veteriner hekimlerimiz yapıyor. Onun dışında İzmir'in merkez ilçelerinden biri olmamız münasebetiyle çok fazla yurtdışına evcil hayvan gönderiyoruz. Bunların yurt dışına çıkış işlemlerini, pasaport verilmesini, çip takılmasını ve yurtdışı sağlık raporunu, veteriner sağlık raporlarını da bizim kurumumuz düzenliyor. Karşıyaka’da 27 adet mahallemiz var. Fakat bu mahallelerden 2 tanesi kırsal mahallemiz, bu kırsal mahallelerimizde de bizim her ne kadar İzmir'in diğer büyük ilçeleri kadar büyük bir üretimimiz olmasa da hem tarımsal hem de hayvansal açıdan bir miktar üretimimiz mevcut ve biz buradaki çiftçilerimizin de her şekilde yanlarında oluyoruz ve üretimlerine destek oluyoruz. Dediğim gibi oradaki büyükbaş ve küçükbaş hayvanların koruyucu etkinlikleri ve diğer zirai faaliyetler, bitki sağlığı konularında da ziraat mühendislerimiz aktif olarak görev almakta.
S: Peki Bülent bey staj imkanları neler?
C: Ülkedeki kamu kurumlarının tüm stajları, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Ulusal Staj Programı kapsamında değerlendiriliyor. Tüm öğrencilerimiz ulusal staj programına başvuruyorlar ve özelliklerine bakılarak liyakata uygun şekilde ve şeffaflık ilkelerine dayanarak değerlendirme yapılıyor. Şöyle anlatayım, kişinin not ortalaması ve diğer becerilerini de göz önüne alınarak objektif bir şekilde değerlendirilip kamu kurumlarına yerleştirilmesi sağlanıyor. Tabii burada önemli olan kişinin okuduğu bölüm ve yerleştirileceği kamu kurumunda o bölümle ilgili olması. Bu da göz önüne alınıyor ve hatta şöyle bir durum oldu, 2022 yılı itibarı ile ulusal staj programına KOBİ’ler de dâhil oldu. Yani sadece kamu değil, özel sektör ayağı da artık ulusal staj programı kapsamına dâhil edildi. OECD üye ülkelerine bu ulusal staj programını ilk kez önerdi, iyi uygulama olarak, iyi organizasyon olarak önerdi. O yüzden ulusal staj programını biz de çok önemsiyoruz. Oraya bütün arkadaşlarımız, gençlerimiz başvurularını yapsınlar. Uygun yerlere mutlaka yerleştirileceklerdir ve uygun staj imkânları ile kariyerlerine olumlu katkılar sağlanacaktır.
S: Gençlere yönelik projeler var mı?
C: Evet, aslında şöyle anlatmak gerekirse, bakanlığımızın iki yıl önce 2020 yılında başlattığı bir proje var. Kırsalda Uzman Eller projesi… Bu proje 4 ilde başladı ve İzmir’de bunlardan biriydi. Bu projede ben de aktif olarak görev aldım. Projeyi sizlere anlatayım. Sizler de aslında üniversite öğrencisisiniz. Bu proje Türkiye’de üniversitenin belli bölümlerinde okuyan öğrenciler için. Bu bölümler nelerdir? Tarım, gıda, su ürünleri, ormancılık gibi bölümlerde okuyan, meslek yüksekokulu veya fakültelerden mezun olmuş kişilere yönelik bir proje. Kırsalda uzman eller derken tam da isminde bahsettiğimiz gibi kırsal alanda yaşayan ve yaşamayı taahhüt eden gençlerimizin o bölgelerde kalması isteniyor ve o bölgelerde gerçekten örnek projeler yapması bizim amacımız ve bundan dolayı da bakanlıkta böyle bir proje gerçekleştirdik. İki yıl önce başladı ve biz İzmir'de yaklaşık 25 kişiye destek verdik ve çok başarılı uygulamalarla karşılaştık. Peki nasıl oluyor bu proje? Öncelikle gıda, tarım, hayvancılık, su ürünleri veya ormancılık fakültelerinden birinden mezun ve çalışmıyor olmanız gerekiyor, bize başvuruyorsunuz. Bizim belli değerlendirme kriterlerimiz var. Bazı pozitif ayrımcılık yaptığımız noktalar var ve objektif bir şekilde bu gençlerimiz değerlendirilip projeleri onaylanıyor. Projeler onaylandıktan sonra 100.000 TL hibe veriliyor. Bakanlığımız ile bu projelerin gerçekleştirilmesi için gençlerimize her zaman destek oluyoruz. Onların yanında oluyoruz ve aslında birebir bürokrasi ayağında onlara mentorluk yapıyoruz. Nasıl yapmaları gerektiği konusunda uzman kişilerle görüştürüyoruz.
S: Üniversiteler ile işbirliği içinde misiniz?
C: Tabii. İzmir’de çok fazla üniversite var. Gerek kamu üniversiteleri olsun gerek özel üniversiteler olsun. Hepsiyle işbirliği içerisindeyiz. Üniversitedeki hocalarımızla da sürekli zaten iletişim halindeyiz, beraber projeler gerçekleştiriyoruz. Onun dışında yılın belli dönemlerinde beraber yer aldığımız etkinlikler var. Gerek biz onları misafir ediyoruz gerekse onlar bizi misafir ediyorlar. Yine bu kapsamda İzmir Tarım İl Müdürlüğü'nün çeşitli üniversitelerle imzaladığı protokoller de mevcut ve biz bir etkinlik yaparken mutlaka onlara da danışıyoruz. İşbirliğimiz her alanda, her anlamda devam ediyor.
S: Teşekkür ederiz Bülent Bey.
C: Rica ederim, ben teşekkür ederim.