Zeytin Takvimi: Ekim 2022

Konu : Tarım

Zeytinler yavaş yavaş kararmaya başladı. Toplayalım mı? Yağa mı döndürelim? Yeşil mi satalım? Ne yapalım?

Yazar: Dr. Mücahit Kıvrak
 
Eylül ayının değerlendirmesi ile başlamak lazım, bir ay bize birçok uzun zaman gibi gelse de hafızamızı tazelemek gerekiyor. 

Eylül rekolte çalışmalarının yapıldığı aydır. Ekipler Türkiye’nin her bölgesinde üreticiler ile yüz yüze görüşerek tahmini almaya çalışır. Eskiden fiyat bu rekolte çalışmalarına göre karar verilirdi. Ancak son yıllarda dünya fiyatları üreticilerimizin bilgisine sunulmaktadır. Bir çok yerden öğrenebilmektedirler. 

Hesap çok basit aslında;
 
dünya fiyatı x kur – yol maliyeti = zeytinyağı fiyatı

Zeytinler yavaş yavaş kararmaya başladı. Toplayalım mı? Yağa mı döndürelim? Yeşil mi satalım? Ne yapalım? Birçok üreticimizin kafasında bu soru var. Fiyat neden bu kadar önemli? Çünkü üreticimiz para kazanırsa mutlu olur. Zeytin üreticisi yok olursa zeytin ağacı yok olur. Sağlık veren, şifa kaynağı olan zeytinyağımızı üretemeyiz. Her sene aynı soru sorulur? Zeytinyağı kaça satılacak?
 
Bu fiyat bizi de ilgilendiriyor. Nasıl mı? Para kazanan üretici çocuğunu ziraat veya gıda mühendisliği, gıda, zeytin ve ziraat teknikerliğine gönderir. Mesleğini devam ettirir. Meslek devam etmez ise toprağın hafızası dahil her şeyimizi kaybederiz. 

İşte bu nedenle üretici, tüccar, sanayici, ihracatçı ve eğitimcisi hepimiz birlikte bu sektöre katkı koyuyoruz. Birlikte yükselmeli birlikte üzülmeli birlikte para kazanmalıyız. Çiftçinin elinin kiri, alnının teri hepimizin kıymetidir. Dengeyi bozmamak gerekir. 

Eylül ayında bazı yerlerde çok güzel yağmur yağdı. Ancak son günlerinde yüksek sıcaklıklarla rekor kırdı. Yazın bittiği gün 21 eylülden sonra hafiften üşüdük sonra yeniden ısındık. Ekim serin olacak diye söylüyor uzmanlar, esas beklenti yağmurdur. Yağmurun yağması ile tane zeytinler daha dolacak ve yağlanmasını tamamlayacaktır. 

Ekim Ayında Yapılacaklar

 
Bahçelerin hasada hazırlanması gerekiyor. Dip piçlerinin kontrol edilip tentelere zarar verecekse kesilmesi gerekmektedir. 
Kasaların toparlanması ve sağlamlaştırılması gerekir.
Tentelerin kontrol edilmesi ve sağlamlaştırılması gerekir.
Hasat ekipmanlarının özellikle makinelerin son kontrolleri yapılmalı, bataryaları servis kontrolleri yapılarak sezonun ortasında yarı yolda bırakmaması sağlanmalıdır. Bunu üzerine basarak yazayım. Çünkü hepimiz aynı anda zeytine başlıyoruz bozulan ekipman veya tedarik için servise bir sürü kişi başvuruyor. Sıraya giriyorsunuz. Beklersiniz. 
Tank ve diğer stok ekipmanları içinde şimdiden hazırlığınızın bitmiş olması gerekirdi. Tank üreticisi arkadaşıma bana oradan acil bir tank verir misin derseniz 3 ay sonrasına gün alırsınız. 

Yeşil zeytin hasadında en güzel iş kırma ve çizme zeytindir. 


Kırma Zeytin Formülü

 
Evde kırıyoruz. Evde kırarken cam şişe veya kavanoz tercih edebilirsiniz.
Kırdığınız zeytinleri dinlendirilmiş suyun içine atıyorsunuz. 
Kendi suyunda serin ve güneşsiz bir yerde uzunca bir süre kalabilir. 1 ay suyunu değiştirmeden bekletip sonra yeni su hazırlayıp 15 gün bekletip yeni suyu tuzlu su yapmak gerekir. %5 – 6 gibi bir oranla tuzu vermek gerekir. Sonra kontrol edip tatlanması beklenir. Çok sık su değiştirirseniz kokar, yumuşar. Bunun aynısını çizme içinde yapabilirsiniz. 

Tentelerinizi değiştirecekseniz veya yeni alacaksanız plastik olmayanları tercih edin. Bozulan plastik zeytin tanesine yapışıyor oradan zeytinyağına geçiş yapabilir. 
Bereketli güzel bir hasat diliyorum.