EKOLOJİK TARIM ORGANİZASYONU DERNEĞİ
ETO, ülkemizde ekolojik (organik, biyolojik) tarımın bir şemsiye organizasyon altında hızlı ve sağlıklı gelişimini sağlamak amacıyla kurulmuştur.
ETO, ülkemizde ekolojik (organik, biyolojik) tarımın bir şemsiye organizasyon altında hızlı ve sağlıklı gelişimini sağlamak amacıyla üretici, tüketici, işleyici, tüccar, kontrolör, araştırıcı ve teknik elemanların katılımıyla 1992 yılında İzmir’de kurulmuştur. Günümüze dek ekolojik tarımın farklı alanlarında çok sayıda kısa kurs, seminer, konferans ve panel düzenlemiş, fuarlara katılmış, eğitim materyalleri hazırlamış, 1999, 2001, 2006 ve 2010 yıllarında dört Türkiye Ulusal Organik Tarım Sempozyumu, 2010 ve 2013 yıllarında Türkiye Ulusal Organik Hayvancılık Kongrelerini düzenlemiş ve özellikle hassas alanlarda organik tarımın benimsenmesine ve kapasite geliştirmeye yönelik birçok ulusal - uluslararası proje yürütmüş ve ortak olarak projelerde görev almıştır.
ETO, 2007 yılında kuruluşunun 15.inci yılına girdiğinde Türkiye’de organik tarımın gelişmesine katkıda bulunmak için başlangıcından bu yana üstlenmiş olduğu misyonu daha etkin bir şekilde yürütmek için bünyesindeki çok değerli üyelerinin katılımıyla komiteler oluşturmuştur. 2010 yılına gelindiğinde komite sayısı 5’ye çıkmıştır. 2013 yılında yapılan yönetim kurulunun seçiminin ardından da İzmir’de ETO Genel Merkez Yönetim Kurulu oluşturulmuştur. Halen görevde olan ETO onursal başkanı, genel merkez yönetim kurulu başkanı ve üyeleri ile ilgili komitelerin başkanları aşağıda verilmiştir (Fotograf 1).
- ♣ Onursal Başkan Prof. Dr. Uygun Aksoy
- ♣ Yönetim Kurulu Başkanı Atila Ertem
- ♣ Yönetim Kurulu Başkan Yrd. ve İletişim ve Şubeler Komitesi Başkanı Zafer Göynügür
- ♣ Eğitim ve Araştırma Komitesi Başkanları Dr. Muazzez Cömert ve Mehmet Emin Ergün
- ♣ Projeler Komitesi Başkanı Nebahat Kılıç
- ♣ Standartlar Komitesi Başkanı Osman Çetin
- ♣ Mali İşler Komite Başkanı Fatma Karakan
Derneğin 2007 başında seçilen yeni yönetim kurulunun hazırladığı çalışma programıyla, organik tarımın tüm yurt çapında geliştirilerek yaygınlaştırılması, organik ürün pazarının genişletilmesi, ülkemizin organik tarımla ilgili yurt içi ve yurt dışı etkinliklerde temsil edilmesi konuları öncelikle ele almıştır. Bu amaçla 2009 yılından itibaren şübeleşme çalışmalarına önem vererek Adana, Ankara, Çanakkale, İstanbul ,İzmir, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Yalova ve Diyarbakır gibi Turkiye’nin birçok sehrinde bölgeleri temsilen yeni şubeler açmıştır (Fotograf 2).