İNCİRİN TADI, ARAŞTIRMANIN ADI: “İNCİR ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ”

Yazar : Nilgün TAN
Konu : Tarım

Kuruluşumuz 1938 yılında kuru incirle ilgili problemleri çözmek, bilimsel çalışmalar yapmak üzere Aydın il merkezine 17 km. uzaklıkta Erbeyli Köyü civarında

Kuruluşumuz 1938 yılında kuru incirle ilgili problemleri çözmek, bilimsel çalışmalar yapmak üzere Aydın il merkezine 17 km. uzaklıkta Erbeyli Köyü civarında "İncir Islah İstasyonu Müdürlüğü" adı altında hizmete başlamıştır.

Kuruluş hikâyesi Mustafa Kemal Atatürk’ün Aydın’a gerçekleştirdiği ziyaretle başlar. Atatürk’ün 1937’de Sümerbank Basma Sanayii fabrikasını açmak üzere Aydın’a geleceğinin duyulmasından sonra halk büyük coşkuyla istasyonlarda toplanır. İncirliova istasyonunda tren kısa bir süre durur ve Atatürk halkı selamlarken, o sırada Tariş’in kurucularından olan Ahmet Sarı ve arkadaşları “İncir ıslah istasyonu istiyoruz paşam” diye seslenirler. Daha sonra vilayette heyetler kabul edilir, görüşmeler yapılır ve Atatürk’ün talimatıyla kuruluş çalışmaları başlar. Bugünkü arazinin bir kısmının vatandaşlar tarafından bağışlanır ve 5 Aralık 1938’de açılış gerçekleşir. Kayıtlara göre ilk müdür Mehmet Başkaya Kastamonu Meyveli Ağaçlar Fidanlığından naklen atanır ve 1939 yılında göreve başlar [1].

Daha sonra farklı isimlerle hizmete devam eden kuruluşumuz, 1957 yılında Erbeyli Bahçe Kültürleri ve Tavukçuluk İstasyonu Müdürlüğü, 1977 yılında Zirai araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ismini almıştır. 1987 yılında Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, 2011 yılında İncir Araştırma İstasyonu Müdürlüğü gibi farklı isimler almakla birlikte, 2015 yılı Haziranında tekrar İncir Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ismini alarak görevine devam etmektedir.

Yazının devamı