Nedir Şu Oryantasyon Dedikleri?

Yazar : Nursel KEYKUBAT
Konu : Yaşam

Fransızcadan dilimize transfer bu kelime “uyumlanma” olarak Türk Dil Kurumu sözlüğünde yer almaktadır.

Fransızcadan dilimize transfer bu kelime “uyumlanma” olarak Türk Dil Kurumu sözlüğünde yer almaktadır.  Yönlendirme, yön verme gibi anlamları da içeren kelime genellikle iş dünyasının terimi olarak yer etmiştir. Bir çok kurumsal firmanın işe yeni başlayan çalışanını işe daha hızlı adapte edebilmek için uyguladığı oryantasyon eğitimleri mevcuttur.

Eğer oryantasyon eğitimi verilen bir şirkette işe başladıysanız şanslısınız. Çünkü şirketi daha çabuk tanırsınız, çalışanlarla daha çabuk iletişim kurarsınız, daha çabuk ve daha rahat iş yapabilirsiniz, neyi kimden ne zaman nasıl isteyeceğinizi deneme yanılma yolu ile değil de size gösterilen doğrultuda talep edebilirsiniz. Örnekleri çoğaltmak mümkün. Oryantasyon verilmeden yukarıda saydıklarım başarılamaz mı? Tabiki de başarılır ama süreç uzar o zaman. Çağımızın hız çağı olduğunu göz önüne alırsak, rakiplerimizi geçmek için daha hızlı koşmamızın gerektiği bu yüzyılda bilinen gerçekleri illaki deneyimleyip harekete geçmek gerekmez, tecrübeleri kullanarak süreci kısaltmak hem emek hem zaman tasarrufu sağlar. Bu da istediğimiz şey değil midir? 

Oryantasyon eğitimleri; şirket kültürünün işe yeni başlayan kişilere yoğun bir şekilde akıtıldığı, işe yeni alınan insan kıymetine şirket kıyafetinin giydirildiği öğrenme alanlarıdır. Belirsizliklerin bir nebze de olsa azaltılmaya çalışıldığı bu eğitimlerde kazanç hem işveren için hem çalışan için söz konusudur.  İşveren işe aldığı kişiyi bu süreçte daha iyi gözlemler, işe başlayan da şirket süreçlerini öğrenir, karşılıklı bir kazan-kazan durumu vardır.

Oryantasyon eğitimleri işe yeni başlayan çalışma arkadaşlarına şirket iklimini koklatmanın en güzel yöntemidir, kişiyi kültüre adapte etmenin en keyifli ve güzel kısmıdır. İşe yeni başlayan kişinin içindeki heyecanının alevlenmesini ve devam etmesini sağlayacak önemli bir yöntemdir.  Şu anda ne yazık ki oryantasyon eğitimi uygulamaları kurumsal şirketlerle sınırlı kalmakta. Oysaki teknolojinin bu kadar geliştiği günümüzde, teknolojik donanımı neredeyse tam olan bireylerden alım yaparken, teknolojinin renklerine hayatımızın her alanında yer verirken oryantasyon eğitimlerini de teknoloji kullanarak hazırlayıp oyunlaştırarak işe başlayan taze kana sunsak iyi olmaz mı?  

Oyunla öğrenme en iyi metotlardan biridir. Taa çocukluğumuzda başlarız oyunlarla hayata hazırlanmaya, şimdi de iş hayatında biraz çocukluğumuza dönsek de oyun oynasak, ama bu sefer oyunların nitelikleri biraz değişse. Ne dersiniz o zaman öğrenmelerimiz daha çabuk, daha kalıcı, daha yaratıcı, daha eğlenceli, daha kısa sürede gerçekleşmez mi?

 Şu aralar yeni yeni insan kaynakları alanına giren “Gamification-Oyunlaştırma” kavramıyla şirketlerin tanışması oryantasyon eğitimleri ile olsa güzel olmaz mı? 

Dileğim odur ki ilk iş gününde yaşanan heyecan, merak, umut hiç bitmesin, uzun yıllar mutlulukla çalışma serüveni devam etsin.