Yoga Nedir?

Konu : Sağlık

Son yıllarda, hatta son birkaç ayda bile etrafınızda “Yoga yapıyorum”, “Yogaya başladım” , “Üzgünüm o saatte yoga dersim var” gibi durumlarla karşılaştığınız mutlaka olmuştur.

Son yıllarda, hatta son birkaç ayda bile etrafınızda “Yoga yapıyorum”, “Yogaya başladım” , “Üzgünüm o saatte yoga dersim var” gibi durumlarla karşılaştığınız mutlaka olmuştur. 

Eğer olmadıysa bile şu anda karşılaşmanız dahi Yoganın Türkiye’deki hızlı yükselişinin bir göstergesi. Ülkemizde yeni duyuluyor olmasına rağmen Dünya üzerinde çok ama çok eski bir kavram Yoga. 

Evet, tahmin ettiğiniz gibi orijini Hindistan olan bir öğreti. Buradan size uzun uzun yoganın tarihçesini ve batı tarafından keşfedilmesini anlatmaya kalkışmayacağım. Çünkü merak edenler için internette oldukça kaynak var. Sadece kısa bir başlangıç için şunu söyleyebilirim, yıllarca Sanskrit dilinde antik bilgiler olarak saklanan bu metinler, Patanjali tarafından bir araya getirilip derlenmiş. Sonrasında Hindistan’ın İngiliz yönetimine girmesi ile Krishnamacharya ve öğrencisi Indra Devi sayesinde Yoga kendi kadim dilinden İngilizceye çevrilmiş ve hızla dünyaya yayılmıştır.

Genellikle bilinen en yaygın görüş Yoganın Budizm ya da Hinduizm dinlerinin ibadet şekli olması. Batılıların yani bizlerin bildiği ve uyguladığı anlamda en yaygın yoga çeşidi olan Hatha Yoga’nın en doğru tanımı “yaşam boyu sağlıklı bir beden ve zihin için derlenmiş disiplinler bütünü” denilebilir.

Bilinenin aksine Yoga bir din ya da ibadet biçimi değildir. Dolayısıyla sizin mevcut dininiz ile ters düşmez. Yoga yapmak için evrenin enerjisine, şifalı taşlara, tuhaf isimli Hindu tanrılarına inanmanız gerekmez.

Tütsüler mumlar yakıp tuhaf giysilerle mantralar söyleyen new age hippilere ait bir yaşam tarzı olmak zorunda değildir.

Ya da balerinlerin, jimnastikçilerin yapabildiği türden imkânsız hareketler de poz vermek değildir.

Sadece esnek ve fit insanların yapabildiği havalı bir spor hiç değildir. 

Başlamak için herhangi bir altyapıya ve fiziksel gerekliliğe sahip olmanız gerekmez. Esneklik ve güç zamanla kendiliğinden gelir. Sizi zihnin beden üzerindeki sınırlarıyla tanıştırır.

Öte yandan beden ve ruh sağlığı üzerine olan inanılmaz etkileri gün geçtikçe bilimsel olarak kanıtlanmakta (konuyla ilgili yazının sonundaki linkte bir araştırmaya ulaşabilirsiniz) Eğer şu anda herhangi bir sebepten hayatınızda bir şeyleri değiştirmek istiyorsanız başlangıç için bir Yoga dersine katılmayı deneyebilirsiniz.

Kronik sırt ağrılarından ileri seviye bel fıtığına, bipolar bozukluktan manik depresyona, spor yaralanmalarından kilo vermeye kadar geniş bir skalada Yoganın diğer bütün yöntemlerden daha hızlı, ucuz ve zahmetsiz bir yöntem olduğunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim.

Modern tıp bedenen mükemmel derecede sağlıklı olduğunuzu söylüyorsa bile kendinizi yorgun, bitkin zihnen ve bedenen güçsüz hissettiğiniz zamanlar Yoga için iyi bir fırsat olabilir.

Buraya kadar tamam ama fiilen Yoga yaparken ne yapıyoruz? Bu oldukça sık karşılaştığım bir soru. Hatta bir Power Yoga dersinin ertesi gününde kullandığım tüm kaslarımın acıdığını söylediğim bir arkadaşım “ zaten Yoga yaparken bütün gün –bağdaş- kurup oturuyorsunuz ne yorgunluğu ?” demişti alaycı bir biçimde. Çeşide ve seviyeye göre farklılık göstermekle birlikte bazen yorucu ve terletici olabilir bu sayede oldukça kalori yakılır fakat tüm bedensel aktivitelerin aksine yoga tüm vücudu orantılı çalıştırdığından size sağlıklı bedeni zaman içerisinde birazcık sabırla fakat kalıcı olarak verir.

 

Hatha Yoga içerisinde 3 temel öğe barındırır. Asana (duruşlar), Prana (nefes teknikleri), Dhyana (meditasyon). 1.5 saatlik bir Yoga dersinin büyük bir kısmı duruşlar arasında belli bir hiza ile gidip gelmek (akış) ile geçer. Öncesinde yapılan nefes çalışmaları zihni gündelik her çeşit düşünceden arınıp kendinize ayırdığınız 1.5 saatlik zamana ve mekana bütünüyle gelmesini sağlar. Meditasyon kısmı özellikle başlangıç seviye derslerinde çok kısa tutulur.

Son olarak 

“Evde DVD ve videolar eşliğinde yoga yapabilir miyim?” 

Evet kesinlikle. Fakat bazı temel püf noktalarını öğrenmek ve incinmelerden uzak durmak adına iyi bir salonda deneyimli hocaların derslerine katılarak bir altyapı oluşturmak ve evde pratiğe devam etmek en iyi süreçtir. Bu hem çeşitli yoga tarzlarını deneyip kendinize en uygun olanı bulmanızda fayda sağlar.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22365651