İzmir ve Tarım

İzmir’in farklı özellikler gösteren Bakırçay havzası (Kuzey), Küçük Menderes havzası (Güney), Karaburun Yarım adası (Batı) ve Gediz’in dışında Ergene gibi orta büyüklükte akarsuların suladığı Doğu bölgeleri birbirinden farklı özellikler göstermektedir. Bu bölgelerin dağlık kesimleri, ovalık kesimleri, deniz kıyıları, vadiler ve rüzgârların etkileri İzmir’i farklı tarım ürünlerinin yetişmesi için uygun hale getirir. 

İzmir denince ilk akla gelen Bayındır süs bitkileri, Bergama bamya, pembe domates, küner (çam fıstığı), Beydağ ceviz, kestane, Bornova misket üzümü, kıl keçisi ve kınalı bamyası, Buca Kırıklar kavunu, Çeşme sakızı, anasonu, sakız koyunu, kavunu, Foça kara üzümü… Bu birkaç sayfaya ulaşır. Yine de İzmir’in zeytin, çekirdeksiz üzüm, incir, kiraz, kestane, pamuk, tütün, patates, soğan, domates ve çeşitli sebzelerin yanında süs bitkileri, silajlık mısır, sertifikalı fidan ve tohum üretiminde ön sıralardaki yerini vurgulamakta yarar var.

Hayvansal üretimde ise süt sığırcılığı, süt ve et ürünleri ve özellikle Başta Bergama tulumu olmak üzere Tire, Ödemiş, İzmir tulum peynirleri ile Foça yoğurdu. Tavuk eti, yumurta üretiminin yanında civciv ve yarka üretiminde de ön sırada… Arıcılıkta bal üretiminin ötesinde polen, arı sütü, propolis, Ana Arı gibi uzmanlık gerektiren faaliyetlerde de İzmir önemli bir yere sahip. Ayrıca keçi ve koyun üretiminde hastalıktan ari işletmelerin artarda kurulmaya başlaması ile İzmir geçmişteki günlerine dönmeye çalışıyor gibi…

Bu gün organik üretim denince ilk akla gelen şirketler ürünlerini Kemalpaşa, Gaziemir ve Çiğli’de işlemektedir. Pek çoğunun ana bürosu Konak ve çevresindeki ilçelerde yer almaktadır. İzmir kent merkezinin yakınındaki ovalar, (Bornova, Kemalpaşa, Gaziemirkısmen Torbalı ve Mennderes, Çiğli, Aliağa) tarımsal üretim adına kayıp olsalar da, bu gün dev bir Organize Gıda Sanayi gibidir.

Gıda ticareti alanındaki iki bin yılın üstündeki deneyimi İzmir’in Türkiye’de Gıda sektöründe ürün işleme, ithalat ve ihracat merkezi haline gelmesini sağlamıştır. Tarım Ürünleri ve Gıda alanında uzmanlaşmış olan İzmir Ticaret Borsası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve Ege İhracatçılar Birliği gibi kurumların İzmir'de ortaya çıkması tabii ki tesadüf değil. Bu İzmir’in gıda ihracat kapısı olmasının yanında, pek çok farklı tarımsal ürünün üretildiği çok yönlü (polikültür) bir tarım şehri olmasından kaynaklanmaktadır. 

Tüm bu ortamı destekleyen Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile İzmir’de faaliyet gösteren bu günkü adı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı (İl ve İlçe Müdürlükleri dışında gümrük denetim (2 adet), araştırama (5 Adet) ve eğitim, araştırma (1 Adet) gibi kurum ve kuruluşlar ile yine üretici, teknik eleman, tüccar ve gönüllülerin kurduğu sivil toplum, kooperatif, birlik ve mesleki örgütler hep İzmir’in tarımdaki yerini ve önemini ortaya koymaktadır.