BU SICAK BAŞA BELA
Sıcak, çok sıcak belki daha da sıcak olacak diyerek başlama istiyorum sözlerime.
Sıcak, çok sıcak belki daha da sıcak olacak diyerek başlama istiyorum sözlerime. Biliyoruz ki bu yıl yaz biraz geç geldi. Bol yağmurlu bereketli bir bahar geçirdik hatta temmuz başına kadar sıcak yaşamadık desek yeridir. Ama şimdi ortalık yanıyor. Rekor sıcaklıklar ölçülüyor yurdumuzun her tarafında. Vatandaşlarımıza uyarılarda bulunduk şu saatlerde dışarı çıkmayın bu saatlerde serin yerlerde vaktinizi geçirin diye. Peki bizim çiftlik hayvanlarımıza ne olacak?
Ülkemizde modern işletmelerin sayısı giderek artmakta ama yine de geleneksel işletmeler, büyük bir çoğunluğu oluşturmaktadır. Barınak yapısı,işletme yönü,yönetimsel hatalar,bilinçsiz yetiştiricilik nedeniyle hayvanlarımız sıcaklık stresi yaşamakta böylelikle kayıplar meydana gelmektedir. Büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde önemli olan hayvanların soğuktan değil sıcaktan korunmasını sağlamaktadır. Çünkü sığırların vücut sıcaklıkları 38,5°C ile 39,1°C arasında değişkenlik gösterir. Yani insana göre daha yüksek vücut sıcaklıkları mevcuttur.
Ne yaparız biz bu sıcakta; buz gibi limonata veya karpuz, deniz kenarında ya da yaylada geçirilecek güzel bir gün,klimalı ortamlarda çalışma keyfi, mis gibi duşlar, güneş ışığını yansıtacak kıyafetler vs. Yani biz insanoğlu sıcağında soğuğunda kolayca çaresini bulabilen bir türüz. Ancak hayvanlarımızın ağzı var dili yok yani tamamen bize muhtaç yaşamlarını sürdürmektedirler. Biz derimizi çıkartalım şurda iki bardak soğuk çay içelim diyemiyorlar.Onun için bazı önlemler almak, işletmemizin yapısına göre çözümler üretmemiz gerekmektedir. Peki nedir bu sıcak stresi?Neden bu kadar önemlidir? Nasıl önleriz?
Sıcaklık stresi, hayvanların yaşamlarını ve optimum verim düzeylerini sürdürebilmesi için gerekli ortam sıcaklıklarının ve nemin üstünde seyreden durumlarda hayvanların buna verdiği tepkilerdir. Yaz aylarında ortaya çıkan bu durum işletmelerin karlılığı düşmekte, hayvanlarda kimi hastalıklar ve metabolik rahatsızlıklar meydana gelmektedir. Sığırlarda ortam sıcaklığı 24-27 °C nin üstüne çıktığı durumlarda sıcaklık stresi başlamaktadır. Sıcaklık stresi baş gösteren hayvanlarda şunlar yaşanır;
- Solunum sayısı artar (80 solunum/dk)
- Vücut sıcaklığı artar. (> 39,1°C)
- Su alımı artar.
- Terleme artar.
- Yem tüketimi düşer.(Özellikle kuru kaba yem)
- Süt verimi düşer.
- Hayvanların hareketliliği düşer
- Ayakta durma süreleri uzar.
- Barınağın serin yerleri daha kalabalık olur.
- Düşük kaba yem alımına bağlı asidozis şekillenebilir.
- Bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu mastitis vakalarında artış olur.