GIDA KATKI MADDELERİ 4 ANTİOKSİDANLAR

Yazar : Nilay GEZGİN

Yaşam için elzem olan oksijen, oluşturduğu serbest radikaller nedeniyle toksik etkiye de sahiptir.

Yaşam için elzem olan oksijen, oluşturduğu serbest radikaller nedeniyle toksik etkiye de sahiptir. Serbest radikaller ve diğer reaktif oksijen türevleri insanlarda hastalıklara ve gıdalarda bozulmalara yol açmaktadır.      

                  Birçok gıdada, ürünü oluşturan bileşenlerle havanın oksijeni arasında kendiliğinden ortaya çıkan ve “otooksidasyon” adı verilen tepkimeler oluşur. Bazı oksidasyon tepkimeleri gıdalarda istenirken, pek çoğu, vitamin kayıpları, renk değişiklikleri, yağların bozulması, gıdaların besin değerinin azalması ve istenmeyen tat ve koku oluşumuna neden olduğundan istenmemektedir.

             

   Oksidasyonla bozulma sonucu meydana gelen spesifik değişiklikler şöyle sıralanabilir;

  1. 1. Karbonhidrat Oksidasyonu:

Gıdalarda karbonhidrat oksidasyonu sonucunda renk ve aromada değişiklik meydana gelmektedir. Rengin bozulması genellikle kahverengi, gölgeli, gri ve sarı renk oluşumuyla kendini gösterir. Karbonhidrat oksidasyonu aşağıdaki reaksiyonlar sonucu oluşur;

  1. 2. Protein Oksidasyonu:

Proteinler proteolitik enzimler tarafından parçalandıkları gibi, hidrolitik reaksiyonlar ve ısının etkisiyle de denatüre olurlar. Bu şekilde oluşan renk değişimi, herhangi bir katkı maddesi ile engellenemez. Uygun ambalajlama teknikleriyle bu sorun çözülmeye çalışılmaktadır.    

  1. 3. Yağ Oksidasyonu:

Oksidasyon, yağlarda veya serbest yağ asitlerinde (özellikle çoklu doymamış yağ asitlerinde) kendi kendini katalizleyen, başlama, yayılma-hızlanma, sonuçlanma şeklinde 3 aşama şeklinde gerçekleşir. Serbest radikaller ortamdaki diğer bileşiklerle çok çabuk reaksiyona girerler ve stabilite kazanmak için gereksinim duydukları elektronları ele geçirmeye çalışırlar. Bu moleküle saldırıldığında ve elektronunu kaybettiğinde, molekülün kendisi serbest radikale dönüşür ve zincir reaksiyonlar başlar. Reaksiyonlar bir kere başladığında durması çok zordur.

Oluşan oksidasyon ürünleri reaksiyonu katalize etmektedir. Yağlardaki bozulmalar 4 ana gruba ayrılabilir.

          Bilinen antioksidanlar, oksidatif ransidite ve oksipolimerizasyon olayları sonucu meydana gelen bozuklukları önleyebildikleri halde, hidroliz ve reversiyon için etkili değildir. Üretim sırasında gıdaların temas ettiği metaller, oksidasyonla meydana gelen tat ve koku bozukluklarını daha hissedilir hale getirmektedir.  Oksidasyonu önlemede, katalitik rol oynayan fosforik asit, sitrik asit, askorbik asit gibi sinerjistlerin kullanımının yanında paslanmaz çeliklerin gıda sanayiine girmesi olumlu sonuçlar sağlamıştır.

Yazının devamı