Yabancı Otlar Doğada Neden Güçlüdür?

Konu : Tarım

Yabancı otların doğadaki diğer bitkilere göre baskın olmasının bazı sebepleri bulunmaktadır.

Yabancı otların doğadaki diğer bitkilere göre baskın olmasının bazı sebepleri bulunmaktadır. Yabancı otların bu üstün özellikleri onlara rekabette bir adım önde olmalarını sağlamaktadır. Tohum verme yeteneği, tohumların dağılma yolları, tohumların çimlenme özelliği, tohumların toprakta canlı kalma süreleri ve vejetatif olarak çoğalabilme özellikleri, yabancı otların doğadaki artılarıdır.

Yabancı otların tohum verme yetenekleri, diğer kültür bitkilerine göre çok daha fazladır. Sirken (Chenopodium album) 20.000 tohum oluşturabilirken, yabani yulaf (Avena fatua) ortalama 1.000 tohum üretebilmektedir. Olgunlaşıp toprağa dökülen tohumların, ertesi yıl çimlenmesi için tüm koşullar uygun olsa bile anca % 25’i çimlenir. Geriye kalanları ise uzun yıllar canlılıklarını kaybetmeden toprakta uyku halinde (dormant olarak) kalabilirler. Canavar otu (Phelipanche ramosa) tohumları 12-20 yıl, yabani hardal (Sinapis arvensis) ise 35 yıl canlı kalabilirler. Bu özellik yabancı otların neslini devam ettirebilmeleri için doğaya koyduğu güçlülük kanunlarından sadece birisi ve en önemlisidir.

Tohumların dağılma özellikleri ise bir başka doğa harikasıdır. Tohumları rüzgarla, kuşlarla, sularla, hayvan gübreleri ile tarımsal aletlerle ve böceklerle dağılmaktadır. Bu dağılımda rüzgarla dağılan tohumlar çok uzaklara ve yükseklere gitmektedir. Böceklerin ayaklarına ve kuşların gagalarına yapışarak dağılan tohumlar ise vektörleri nereye giderse oraya gidip çoğalmaktadır. Uçarak dağılan otların aerodinamik yapısı Pappus adı verilen paraşütümsü yapı) muhteşemdir. Enerjisi olmadan kilometrelerce uzağa gidebilmeleri, yapılarının ne kadar güçlü olduğunun göstergesidir. 

Yabancı otların bazıları da vejetatif olarak da çoğalmaktadır. Hem tohum vermesi hem de kendi organlarından (rizom, stolon, tüber, yumru, soğan gibi) çoğalması önemli güçlü özellikleridir. Özellikle kanyaş ve ayrık’ın yoğun olduğu yerlerde sürüm yapılması veya çapalama yaptırılması istenmez, çünkü parçalanarak daha fazla çoğalmalarına neden olunmaktadır. Toprak altında bulunan rizomları sayesinde uzun yıllar bu yolla da çoğalmaktadırlar. Bu da onları, o topraklardan uzaklaştıramayacağız anlamına gelmektedir. 

Bu saydığımız nedenlerden dolayı yabancı otların doğadaki güçleri, diğer kültür bitkilerine oranla çok daha fazladır. Bir kültür bitkisi yabancı otla rekabete giremez. Girmesi de beklenemez. Yabancı otlar doğanın esas sahipleridir. Biz onların müsaade ettiği ölçüde tarım yapabilmekteyiz.