Tarım sübvansiyonları gereksiz mi?

Köyden kente göç edenler mesleki eğitimi yoksa vasıfsız işgücü olarak değerlendirilir. Yani ucuz iş gücü olarak geçici işlerde çalıştırılır. Sigortasız çalıştırma, görünen ücretin altında maaş verme gibi durumlar söz konusu olur. 

Köyler tarımsal faaliyetler sayesinde yaşar. Tarımsal faaliyetler sonucu üretilen ürün genellikle gıda, giyim, sağlık, temizlik gibi temel ihtiyaçları karşılamak üzere yürütülmektedir. Yani tarımsal üretim sonucu elde edilen ürünler kentteki insanın yaşaması içinde gereklidir. 

Eğer bir ürünü kendimiz üretmiyorsanız onun yerine ya başka bir şey ikame edersiniz ya da ithal edersiniz. Ekonomide ithalat ‘son tercih’ olmalıdır. İthal edilen ürünün katma değerinin olmaması, ekonomik mekanizmaları fazlaca harekete geçirmemesi dolayısı ile ekonomiye kazandırdığı bir şey yoktur. İş gücünün verimli çalıştırılmasına, ücretlerin artmasına ve ulusal gelir düzeyine hiçbir katkısı yoktur. Ayrıca yapılan ithalat sonucu ihracat ve ithalat arasındaki dengenin bozulmasına, cari açığın büyümesine neden olur. Büyüyen cari açık ülkede enflasyonist bir ortam doğmasına neden olur. Sonuçta reel olarak çalışanların gelirleri azalırken, piyasa fiyatları artmaya başlayacaktır. Ekonomi olumsuz olarak etkilenecektir.

Bir tarım ürünü üretilirken ihtiyaç duyulan girdilerin de üretim ve satışı ile ilgili pek çok insana iş sahası sağlar. Üretilen ürünlerin standardizasyonu, depolanması, nakliyesi ve gerekiyorsa gıda veya diğer sektörler de hammadde olarak değerlendirilmesi ile yine üretimi destekleyen, işsizlik sorununa çözüm oluşturan bir süreç olarak işler. Daha tarımsal girdi ve ürünlerin üretim ve pazarlama süreçleri işsizliğin çözümünün ötesinde, ekonomi döngüsünün sağlanmasında da önemli bir unsurdur. Bu süreçte gelir elde eden işletme sahibi, işçi, satıcı, aracı gibi kesimlerin gelirleri arttığından harcamaları da artacaktır. Bu da talebin artmasını sağlayacağından tarım dışı sektörlerin üretim ve gelirleri de olumlu olarak etkilenecektir.

Tarımsal ürünlerin üretim ve hasat sonrası işlenmesi ve değerlendirilmesiyle ortaya çıkan katma değer vergilendirilir. Pek çok sektörün harekete geçmesini ve köy yakınlarında bulunan kasaba ve ilçelerin piyasa döngüsünü sürdürmesini sağlayan tarımsal üretim süreci bizim cebimizdeki paradan desteklenmez. Bu süreçlerin sonucunda elde edilen vergilerden bir kısmı tarımsal üretimin sürmesi için harcanır. Yani tarıma yapılan desteklemeler gerekliliğin ötesinde ‘hak’ kavramıyla da ifade edilebilir.