İyi Pamuk Uygulamaları Derneği (IPUD)

Konu : Tarım

Pamuk çiftçisinden, tüccarına, iplik üreticisinden, tekstil sanayicisine kadar Türkiye’deki pamuk üretimini ve tekstil sektörünü sürdürülebilirlik konusunda yukarıya taşımayı hedefleyen İyi Pamuk Uygulamaları Derneği (IPUD) kuruldu.

Pamuk çiftçisinden, tüccarına, iplik üreticisinden, tekstil sanayicisine kadar Türkiye’deki

pamuk üretimini ve tekstil sektörünü sürdürülebilirlik konusunda yukarıya taşımayı

hedefleyen İyi Pamuk Uygulamaları Derneği (IPUD) kuruldu.

Sürdürülebilir pamuk konusunda dünyada bilinirliği gittikçe artan ve Mali’den Hindistan’a kadar birçok ülkede faaliyete geçen BCI ( Better Cotton Initiative) ile 2011 yılında başlatılan görüşmeler ilk meyvesini verdi. Türkiye’de ‘’Better Cotton’’ üretiminin gerçekleştirilmesini sağlayacak olan İyi Pamuk Uygulamaları Derneği kuruluşunu tamamladı. 

Sürdürülebilir pamuk üretimi konusunda dünyada önemi gittikçe artan ‘’Better Cotton’’ lisanslı pamuğu Türkiye’de üreterek, Türk sanayicisinin pamukta dışa bağımlılığını azaltmak ve Türkiye’deki pamuk üretimini çevresel, ekonomik ve sosyal anlamda sürdürülebilir kılmak için başlatılan çalışmalar IPUD’un kuruluşuyla hız kazanacak. IPUD Türkiye’de pamuk üretimini, pamuğu üreten kesimler için, pamuğun yetiştirildiği çevre için ve sektörün geleceği için ‘’daha iyi’’ bir hale getirmek amacını taşıyor. 

IPUD’un kurucu yönetim kurulunda Ulusal Pamuk Konseyi, TARİŞ Pamuklu ve Yağlı Tohumlar Birliği, SANKO Tekstil İşletmeleri San. ve Tic. A.Ş. İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, İzmir Ticaret Borsası, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası, İstanbul Tekstil Hammaddeleri İhracatçıları Birliği bulunuyor. 

IPUD üye kabulüne başladı 

Sektörel örgütlenmelerin deneyim ve gücünü bir araya getirerek oluşturulan IPUD üyelik başvurularını kabul etmeye başladı. Pamuk üreticileri, çırçır işletmeleri, pamuk tedarikçileri, tekstil ve konfeksiyon kuruluşları, perakende zincirleri ve markaları, ayrıca dernek faaliyetlerine katkıda bulunabilecek sivil toplum kuruluşları gibi birçok konuda farklı bilgiye sahip kişi ve kurumları bir araya getirecek olan IPUD Türkiye’deki pamuk üretimi, ticareti ve tekstil sektöründe söz sahibi herkesi üyeliğine davet ediyor. 

Türkiye’nin ihracatında önemli yer tutan tekstil sektörünün uluslararası markaların taleplerini karşılayabilmek için Better Cotton’u yurt dışından ithal etmek zorunda olduğunu, bu süreçte sanayicinin birçok zorlukla mücadele etmek durumunda kaldığını belirten IPUD Yönetim Kurulu Başkanı Leon Piçon, bu zorlukları aşmak isteyen herkesin Türkiye’de sürdürülebilir pamuk üretimini geliştirmek adına IPUD’u desteklemesi gerektiğini, Better Cotton’un Türkiye’deki üretimine katkıda bulunmak isteyen sektördeki tüm aktörleri IPUD üyesi olarak görmek ve birlikte çalışmak istediklerini belirtti. 

Sürdürülebilir Türk pamuğu ulusal ve uluslararası pazara hazır 

Pamuk üreticisi aldığı eğitim ve denetimler sonucu BCI’ın talep ettiği asgari üretim kriterlerine uyarak pamuğunun ‘’Better Cotton’’ olarak lisanslanmasından sonra ürününü sadece Türkiye’de değil uluslararası pazarda da değerlendirebilecek. 

‘’Better Cotton’’un Türkiye’de üretilmesiyle yüksek standart ve kaliteye sahip Türk pamuğunun yurt dışına açılması ve Türk tekstilcisi tarafından kullanılmasının sağlanması için bir fırsat daha yaratıldığını belirten IPUD Yönetim Kurulu Üyesi ve Ulusal Pamuk Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz ‘’Farklı bölgelerde yüksek bilinçle pamuk üretimi yapan birçok çiftçimiz zaten BCI’ın talep ettiği asgari standartlarda üretim gerçekleştiriyor, IPUD bu ilkelere uygun üretim yapan çiftçinin pamuğunun uluslararası alanda tanınırlığı olan bir standarta uygunluğunu belirleyerek çiftçilerimizin yolunu açmış olacak’’ dedi. 

Türkiye bu yıl ilk ‘’Better Cotton’’ hasatını gerçekleştirdi 

Türkiye’de üretilecek olan pamuğun ‘’Better Cotton’’ standardına sahip olabilmesi için üreticinin bu standartlar doğrultusunda eğitilmesi, desteklenmesi ve kontrol edilmesi konusunda birçok yerel ortakla çalışmaya başlayan IPUD bu yıl ilk Türk ‘’Better Cotton’’ pamuğunu hasadının gerçekleştiğini bildirdi. Bu yıl 8 şehirde (Aydın, Kahramanmaraş, Hatay, Adana, Gaziantep, Mardin, Şanlıurfa, Şırnak), yaklaşık 8 bin hektarlık ekili alanda gerçekleştirilen faaliyetler sonucu yaklaşık 14500 ton lif pamuk üretiminin gerçekleşmesi bekleniyor. 

Bu yıl gerçekleştirilen çalışmalar süresince üreticiler ‘’Better Cotton’’ asgari üretim kriterlerinin temel konuları olan toprak ve ürün sağlığı, pamukta entegre mücadele yöntemleri, yasal zirai ilaç kullanımı, zirai ilaçların doğru, bilinçli ve gerekli miktarda kullanımı, su kullanımının optimizasyonu, temiz ve kaliteli lif için doğru toplama yöntemleri, işçi sağlığı güvenliği ve örgütlenmesi, çocuk işçiliğinin önlenmesi gibi konularda bilinçlendiriliyor ve uygulamalarını bu yönde yapmaları konusunda destekleniyorlar. 

Yazının devamı