Arazi Seçimi

Uygun arazi

Genel olarak bağcılık belirli su tutma kapasitesine sahip, derin, tuzluluk ve tabansuyu yüksekliği (50-60 cm.den az) gibi ağır problemleri olmayan her tür toprakta yapılabilir. Asma için en uygun topraklar tınlı topraklardır. Tınlı toprak içinde %35-45 kum, %35-40 silt (mil), %5 organik madde ve %10-25 oranında kil bulunduran topraktır.

Böyle topraklar çabuk ısınır, şeker birikimi artar olgunlaşma hızlanır, çubuk pişkinleşmesi iyi olur, pişkinleşen çubuklar kışa ve hastalıklara dayanıklı olur. Böylece mantari hastalıkların yoğunluğu ve etkisi azalır,

Uygun yöney 

Bağ tesisinde en iyi güneşlenme ve havalanmanın sağlanması amaçlanmalıdır. Bu yüzden bağlar kuzey - güney yönünde tesis edilmelidir. Ayrıca güneye bakan yerlerde ve rüzgarın sıraların arasından akıp geçtiği istikamette bağ tesisi tercih edilmelidir.

Uygun anaç

Ülkemiz toprakları filoksera ile bulaşık kabul edildiğinden bağ tesisleri mutlaka aşılı fidan ile yapılmalıdır. Böyle bağlardan ekonomik ömrü boyunca sağlıklı asmalarda yüksek verim ve yıllara göre dengeli ürün almak mümkün olabilecektir.

Dikim sıklığı da kaliteli ve sağlıklı ürün için önemlidir. Sık dikimin verim artışı sağlayacağı düşünülse de ürün kalitesi düşecektir. Ayrıca iyi bir havalanma ve güneşlenme sağlanamayacaktır.

Uygun anaç seçimi ve fidan dikiminden sonra gövde oluşturmanın fidan dikiminin yapıldığı yıl değil sonraki bir yılda tamamlanması gerekmektedir. Böyle birinci yılda sağlam bir kök gelişimi sağlanır. İkinci yılda o köklerin üzerine gövde oluşturulur.

Asmalarda gövde fidan dikiminden itibaren 2 yılda oluşturulmalıdır.